Έπιπλα από λινάρι! Μια πρωτοποριακή καινοτομία του Αμερικανού Joe Luttwak

Θα αλλάξει τα υλικά κατασκευής σε πληθώρα εφαρμογών, μεταξύ αυτών και των επίπλων.

Μια επιτυχημένη ιστορία ενός σπουδαίου μηχανικού και εφευρέτη, που η περιβαλλοντική του συνείδηση, σε συνδυασμό με τις επιστημονικές του γνώσεις, στάθηκε αφορμή για μια σπουδαία ανακάλυψη, που αλλάζει τα δεδομένα στα υλικά που κατασκευάζονται πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Το Ekoa® της Lihgrove είναι ένα νέο πρωτοποριακό και οικολογικό υλικό που μοιάζει με ξύλο αλλά δεν είναι ξύλο. Είναι πολύ πιο ανθεκτικό και προέρχεται από την φυτική παραγωγή και συγκεκριμένα από το λινάρι.

Η ιδέα για ένα νέο σύνθετο θερμοπλαστικό υλικό που θα είναι 100% οικολογικό αλλά και αρκετά ανθεκτικό, απασχολούσε για χρόνια τον Joe Luttwak, από την εποχή που εργαζόταν στο τμήμα σχεδιασμού των μονοθέσιων αγωνιστικών αυτοκινήτων Formula 1 της Ferrari.
Εκεί ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τα ανθρακονήματα, τα καλούπια και γενικά με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα στην τεχνολογία των υλικών.

Έχοντας αυτή την σπουδαία τεχνογνωσία και με δεδομένο το πάθος του για την μουσική, το 2005 ξεκίνησε μαζί με τον Kyle Wolf στο Σαν Φρανσίσκο, την Blackbird Guitars, μια εταιρία που θα κατασκεύαζε κλασικές και ακουστικές κιθάρες πολύ υψηλών ακουστικών επιδόσεων, με τελείως διαφορετικά υλικά και χωρίς να χρησιμοποιηθεί καθόλου ξύλο.
Αυτό για τον ίδιο, έμοιαζε σαν άπιαστο όνειρο αφού μέχρι και σήμερα οι περισσότερες κιθάρες αυτής της κατηγορίας για να έχουν τέλειο ήχο, κατασκευάζονται από πολύτιμα ξύλα όπως η τριανταφυλλιά και το μαόνι, που προέρχονται από δένδρα πλήρους ανάπτυξης.

Παρόλο που για τον Luttwak, το ξύλο εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και οικολογικά υλικά στον τομέα της μεταποίησης και των κατασκευών, ο λόγος που δεν ήθελε να το χρησιμοποιήσει στις κιθάρες του, ήταν για να μην συμβάλει με τα προϊόντα του στο πρόβλημα της αποδάσωσης. Ο ίδιος έχοντας έντονη περιβαλλοντική συνείδηση, θεωρεί πως η συνεχής αποψίλωση των δασών, παραμένει μέχρι τις μέρες μας ένα άλυτο θέμα, που έχει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Στην αρχή οι πρώτες κιθάρες της Blackbird Guitars κατασκευάστηκαν από ανθρακονήματα, ένα υλικό που ήταν ελαφρύ και ανθεκτικό, κάτι που ο ίδιος επιζητούσε και που όπως αναφέραμε, «έπαιζε στα δάκτυλα» από την εμπειρία του στην Ferrari. Τα ανθρακονήματα όμως που είναι ένα υλικό το οποίο αποτελείται από ίνες κυρίως άνθρακα, σύντομα αποδείχτηκαν αρκετά σπάταλα από πλευράς περιβαλλοντικών πόρων. Σε αντίθεση με άλλα υλικά, δεν μπορούν να λιώσουν και να ξαναχρησιμοποιηθούν σε νέες κατασκευές, με αποτέλεσμα ότι υλικό περισσεύει, να καταλήγει σε κάποια χωματερή, όπου η ανακύκλωση τους είναι δύσκολη λόγω της περίπλοκης χημικής τους σύνθεσης.

Αυτό ήταν και η αφορμή της αναζήτησης για τον Luttwak που ήθελε να αντικαταστήσει τα ανθρακονήματα με ένα υλικό που θα μοιάζει με το ξύλο, θα είναι πιο ελαφρύ και ανθεκτικό, θα είναι βιοδιασπώμενο, αλλά δεν θα προέρχεται από το ξύλο κάποιου δένδρου.

Με εφόδια την τεχνογνωσία του και το όραμα του, άρχισε ένα ψάχνει ανά τον κόσμο για την εξεύρεση ενός βιολογικού υλικού που θα αποτελείται από ίνες (όπως και τα ανθρακονήματα), θα είναι ουδέτερο από άνθρακα και με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά που αναφέραμε.

Μετά από μια αναζήτηση που κράτησε πάνω από πέντε χρόνια, κατάλαβε πως το υλικό αυτό αφού δεν υπάρχει, θα έπρεπε να το δημιουργήσει και η λύση βρισκόταν τελικά στην Βιολογία.

Κάνοντας πολλά πειράματα με τις ίνες διαφόρων φυτών, τελικά κατέληξε στο λινάρι, την αρχαιότερη φυτική ίνα που χρησιμοποιείται στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα από τον άνθρωπο και που σαν ύφασμα είναι γνωστό με την ονομασία λινό.

Το λινάρι είναι ένα θαυμάσιο φυτό γιατί χρειάζεται μόνο 100 ημέρες για να αναπτυχθεί, σε σχέση με τα 25 έως και 100 έτη που χρειάζεται ένα δέντρο. Έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε φυσικούς πόρους όπως το νερό, έναντι του βαμβακιού που χρησιμοποιεί πολύ νερό στην παραγωγή του. Αναπτύσσεται δημιουργώντας μακριές και συνεχείς ίνες, οι οποίες είναι οι σκληρότερες που υπάρχουν στην φύση και πολύ καλύτερες από τις ίνες του ξύλου.

Γνωρίζοντας μια εταιρία στην Καλιφόρνια που κατασκεύαζε ρητίνες φυτικής προέλευσης, ο Luttwak αμέσως σκέφτηκε πως θα μπορούσε να ενσωματώσει τις ρητίνες αυτές, με τις ίνες ενός φυσικού υποκατάστατου του ξύλου, όπως είναι το λινάρι. Αναμειγνύοντας λοιπόν τις ίνες του λιναριού με φυτικές ρητίνες, δημιουργείται ένα είδος πάστας που μπορεί να μορφοποιηθεί σε οποιοδήποτε σχήμα και έτσι δημιουργήθηκε το Ekoa®, ένα υλικό που μοιάζει με το ξύλο και είναι πολύ πιο ελαφρύ, σκληρό και ανθεκτικό. Το όνομα Ekoa προήλθε από το απειλούμενο ενδημικό ξύλο Koa που βρίσκεται στην Χαβάη, σε συνδυασμό με το αρχικό γράμμα E από τον αγγλικό όρο Εcological.

Το Ekoa TP® είναι ένα συνεχές ρολό από ίνες και θερμοπλαστικό υλικό από φυτικές ρητίνες. Αφού κοπεί στις επιθυμητές διαστάσεις, μπορεί να χυτευθεί σε οποιοδήποτε καλούπι και με την ανάλογη συμπίεση, γίνεται ένα δομικό και πολύ ανθεκτικό υλικό, που μπορεί να έχει οποιοδήποτε τρισδιάστατο σχήμα.

Έτσι ο Luttwak παράλληλα με την Blackbird Guitars το 2013 ξεκίνησε και νέο επιχειρηματικό εγχείρημα, την εταιρία Lingrove η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή προϊόντων με βάση το Ekoa®.

Το πρώτο μουσικό όργανο με βάση το Ekoa® που λάνσαρε ο Luttwak στην αγορά, ήταν ένα μικρό γιουκαλίλι με το όνομα The Clara, το οποίο έτυχε μεγάλης αναγνώρισης και απέσπασε πολλά βραβεία καινοτομίας μεταξύ αυτών και από την Εταιρία Βιομηχανικών Σχεδιαστών της Αμερικής (Industrial Designers Society of America IDSA).

Σήμερα όλες πλέον οι κιθάρες της Blackbird κατασκευάζονται από το Ekoa® και θεωρούνται κορυφαίες σε ήχο και ποιότητα από όλη την μουσική κοινότητα.

Πρόσφατα η ομάδα του Luttwak παρουσίασε ένα αντίγραφο της ιστορικής καρέκλας Tulip chair που σχεδίασε το 1955 ο Eero Saarinen, (διάσημος Φιλανδός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής προϊόντων του 20ού αιώνα), η οποία, σε αντίθεση με το πρωτότυπο που ήταν από φάιμπεργκλας, είναι κατασκευασμένη με το Ekoa®.

Η καρέκλα Tulip Chair του Eero Saarinen, σχεδιάστηκε το 1955 για την εταιρεία Knoll της Νέας Υόρκης. Έχει τις ομαλές γραμμές του μοντερνισμού και θεωρείται κλασικό πρότυπο του βιομηχανικού σχεδιασμού.

Σήμερα η Lingrove έχει αρχίσει ήδη να επεκτείνεται συνεχώς σε πολλές και μεγάλες αγορές με στόχο να διευρύνει τα οφέλη των σύνθετων οικολογικών υλικών όπως είναι το Ekoa®, πέρα από τα όρια των ιστορικών εφαρμογών.

Παράλληλα με την παραγωγή επίπλων, το Ekoa® σήμερα αρχίζει να έχει εφαρμογή σε πολλές κατασκευές όπως: ξύλινες διακοσμήσεις στα αυτοκίνητα, -σε σκάφη, -σε ποδήλατα που μέχρι σήμερα κατασκευάζονται από ανθρακονήματα, – σε καλάμια ψαρέματος, – σε κουπιά και κανό, – σε skateboard, σε σανίδες surf, – σε πέδιλα σκι και πολλά άλλα. όπως και η κατασκευή νεροχυτών για μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες επίπλων εσωτερικού χώρου στην Αμερική.

Η εταιρεία έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την τεχνολογία της για την κατασκευή δομικών πάνελ και υλικών από φυτικές ίνες και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης της παραγωγής φύλλων με στόχο την παραγωγή 5.000 ποδιών την ημέρα (περίπου 1.500 μ.) μέχρι το τέλος του 2018 και 10.000 ποδιών την ημέρα (περίπου 3.000 μ) στις αρχές του 2019.

Το Ekoa TP® (Thermoplastic Panel) παράγεται σε διάφορους χρωματισμούς και εκτός από συνεχές ρολό κυκλοφορεί και σε μορφή πάνελ, με ποικιλία υλικών πυρήνα από balsa μέχρι αφρώδες υλικό.

Το Ekoa TP® δεν διατίθεται ακόμη στην Ελλάδα και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες των δύο εταιριών:
www.blackbirdguitar.com
www.lingrove.com

Δείτε πως κατασκευάζονται οι κιθάρες της blackbirdguitar με το Ekoa TP®

Επιμέλεια κειμένου: Εκδόσεις eWood | Γιάννακας Ιωάννης
Φωτογραφίες: Lingrove, Blackbirdquitar