Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από βάσιμες υποψίες για πιθανή παράκαμψη του αντιντάμπιγκ που έχει επιβληθεί στο ρώσικo κόντρα πλακέ σημύδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημη έρευνα μετά από βάσιμες υποψίες για  καταστρατήγησης των δασμών αντιντάμπινγκ, για προϊόντα κόντρα πλακέ σημύδας που παράγονται στη Ρωσία και έχουν εισέλθει στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω τρίτων χωρών και συγκεκριμένα μέσω της Τουρκίας και του Καζακστάν.

Μετά την επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ κατά των Ρώσων παραγωγών το 2021 που σχετίζονταν με την ενεργειακή κρίση και τις μετέπειτα κυρώσεις του 2022 που σχετίζονταν με τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων λόγω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, το ρωσικό κόντρα πλακέ όπως και πολλά άλλα προϊόντα, είχαν απαγορευτεί να εισάγονται στις αγορές της ΕΕ, σε συμμόρφωση με αυτές τις κυρώσεις.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε πως οι εισαγωγές κόντρα πλακέ σημύδας στην ΕΕ από την Τουρκία και το Καζακστάν, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ οι χώρες αυτές δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν σημαντικοί παραγωγοί.

Προκειμένου λοιπόν να επαληθευτεί η πραγματική προέλευση του κόντρα πλακέ σημύδας, θα πρέπει όλες οι ποσότητες των εισαγωγών, να καταγράφονται υποχρεωτικά κατά την είσοδο τους στα σύνορα της ΕΕ.

Αυτή η καταχώριση θα επιτρέψει στην Επιτροπή να εφαρμόσει εκ των υστέρων εκτεταμένους δασμούς αντιντάμπινγκ, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται καταστρατήγηση των δασμών που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στις ρωσικές εισαγωγές.

Πρόκειται για μια αποφασιστική κίνηση της ΕΕ, που στοχεύει ως μια σαφής ένδειξη της δέσμευσής της στην εφαρμογή των επιβληθέντων δασμών και της αποφασιστικότητάς της να αναλάβει δράση κατά εκείνων που επιχειρούν να παρακάμψουν αυτούς τους κανονισμούς μέσω άλλων εμπορικών οδών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Επιτροπή προτίθεται να συνεργαστεί με την κοινοπραξία Woodstock, διάφορες ενώσεις και εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Latvijas Finieris, η οποία μαζί με την Paged Group ως μέλη της Woodstock, ήταν οι εμπνευστές της έρευνας.