Αύξηση 13% σημείωσαν τα γερμανικά έπιπλα κουζίνας κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022.

Πηγή – Φωτογραφίες: Από Δελτίο Τύπου του AMK 
Επιμέλεια – απόδοση: Γιάννακας Ιωάννης | Εκδόσεις eWood

Η γερμανική βιομηχανία επίπλων κουζίνας συνεχίζει να επωφελείται από την τάση για τον εκσυγχρονισμό του σπιτιού, που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του AMK (Σύλλογος Εμπορίου και Υπηρεσιών της γερμανικής βιομηχανίας επίπλων κουζίνας) που ανακοινώθηκαν στην επιχειρηματική συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου στις 20/06/2022, οι Γερμανοί κατασκευαστές επίπλων κουζίνας αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά το Α’ τετράμηνο του 2022 σε ποσοστό 13% φθάνοντας τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,4% και η εγχώρια αγορά κατά 12,6%.

Από στατιστικά επίσης στοιχεία του GfK (Πάροχος πληροφοριών και δεδομένων για τη γερμανική βιομηχανία καταναλωτικών αγαθών), οι καταναλωτές ξόδεψαν το 2021 σε εξειδικευμένα καταστήματα επίπλων κουζίνας, κατά μέσο όρο 10.337 ευρώ για μια νέα κουζίνα. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση της μέσης τιμής, κατά 659 ευρώ ή σε ποσοστό λίγο κάτω από το 7,0% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος του 2020.

«Οι απαιτήσεις των πελατών αυξάνονται συνεχώς όσον αφορά και στον εξοπλισμό που θα πρέπει να έχει σήμερα μια κουζίνα. Εκτός από το σχεδιασμό και τα υλικά, έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά οι απαιτήσεις του κοινού και για τις οικιακές συσκευές και τα συστήματα αποθήκευσης της κουζίνας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις των τιμών λόγω της αύξησης του κόστους των υλικών έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο και στην αύξηση της μέσης τιμής», δήλωσε ο Frank Jüttner, εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του AMK.

Στις προοπτικές του του κλάδου για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος του AMK, Markus Sander επέστησε την προσοχή των κατασκευαστών όχι μόνο στις ευκαιρίες που δημιουργούνται, αλλά και στους σημαντικούς κινδύνους που εγκυμονούνται κάτω από τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, αναφέροντας τα εξής:

 • Η ζήτηση των κουζινών θα παραμείνει υψηλή καθώς η κατασκευή κατοικιών σταθεροποιείται και προς το παρόν βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο μεγάλος πληθωρισμός προκαλούν αβεβαιότητα στους καταναλωτές.
 • Παράλληλα, η τεράστια αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των μεταφορών αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη βιομηχανία και το εμπόριο. Σε αυτό προστέθηκε και η εμπλοκή των κοντέινερ μεταφοράς, που παρατηρήθηκε την άνοιξη του 2022 σε πολλά λιμάνια της Κίνας, στην προσπάθεια της χώρας να ελέγξει την τελευταία έξαρση της πανδημίας.
 • Οι σημερινές τρέχουσες διαταραχές που προκύπτουν στις αλυσίδες εφοδιασμού, είναι επίσης ένα νέο και τεράστιο βάρος για τις επιχειρήσεις.
 • Η διαταραχή που έχει προκληθεί στην παγκόσμια δικτύωση, για την παραγωγή πάνελ από τσιπ ξύλου (wood chips), θα οδηγήσει επίσης σε μια επίμονα περιορισμένη προσφορά των συγκεκριμένων πρώτων υλών.

Σχετικά τώρα με τις τελευταίες παρατηρούμενες τάσεις στον σχεδιασμό της κουζίνας, κατά τη συνέντευξη Τύπου του AMK αναφέρθηκαν τα εξής:

 • Οι κουζίνες χωρίς χειρολαβές και με καθαρές γραμμές συνεχίζουν να είναι στη μόδα.
 • Το ξύλο συναντάται συχνά σήμερα στις κουζίνες σε συνδυασμό με άλλα υλικά, όπως είναι για παράδειγμα η φυσική πέτρα.
 • Οι κουζίνες μινιμαλιστικού σχεδιασμού εξακολουθούν να είναι στη μόδα και είναι συχνά εξοπλισμένες με φωτιζόμενες βιτρίνες, οι οποίες δημιουργούν μια οικεία ατμόσφαιρα.
 • Οι μετώπες με ματ επιφάνειες και οι επιφάνειες κατά των δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς και οι ασορτί πάγκοι εξακολουθούν να είναι επίσης πολύ της μόδας.
 • Αρκετά συχνά, υπάρχουν ψηλά τοποθετημένες μονάδες που δημιουργούν μια ομοιόμορφη εικόνα στο μπροστινό μέρος και στο συνολικό χρώμα της κουζίνας.
 • Οι κουζίνες με βιομηχανική εμφάνιση, εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση και μάλιστα αυτές που χαρακτηρίζονται από μια loft ατμόσφαιρα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ του ανδρικού κοινού.
 • Συχνά στις βρύσες κουζίνας για πόσιμο νερό, χρησιμοποιούνται σύστημα για φιλτραρισμένο, παγωμένο, μη παγωμένο, μέτριο ή ανθρακούχο νερό.
 • Όσον αφορά τα χρώματα στο σχεδιασμό της σημερινής κουζίνας, η τάση παραμένει στα λευκά και στα σκούρα χρώματα.