Διεθνής διάκριση για Έλληνες Καθηγητές – Ερευνητές του ξύλου: Ξεχωρίζει το όνομα του γνωστού μας Καθηγητή Δρ Γιώργου Μαντάνη

Του: Γιάννακα Ιωάννη. 

Στην πρόσφατα ανανεωμένη λίστα που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020 από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και περιέχει τους 100.000 κορυφαίους επιστήμονες όλου του κόσμου, συμπεριλαμβάνονται πολλά ονόματα Ελλήνων επιστημόνων, ανάμεσα τους και ο γνωστός σε όλους μας Δρ Γιώργος Μαντάνης.

Η λίστα αυτή με τίτλο «Updated science-wide author databases of standardized citation indicators» είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα από το 2016 και δημοσιεύεται κάθε χρόνο στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Plos Biology.

Πρόκειται για ένα περίπλοκο ερευνητικό έργο του Έλληνα ερευνητή Γιάννη Ιωαννίδη (John P. A. Ioannidis) με τους συνεργάτες του Kevin W. Boyack & Jeroen Baas, όλοι του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και έχει σαν σκοπό να παρουσιάσει στην επιστημονική κοινότητα την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και την ποιότητα των ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων ενός επιστήμονα, ανεξάρτητα από την ερευνητική επιστημονική περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται.

Για να το καταφέρει αυτό, χρησιμοποιεί στοιχεία από τη έγκριτη βάση δεδομένων Scopus® στην οποία υπάρχουν έρευνες και δημοσιεύσεις μιας λίστας ονομάτων που περιέχει πάνω από 7 εκατομμύρια επιστήμονες από όλο τον κόσμο σε πολλά ερευνητικά πεδία.

Μέσα από συγκεκριμένη μεθοδολογία και αναλύσεις διαφόρων παραμέτρων και ειδικών δεικτών (δείκτης επιστημονικής ποιότητας, συνδυαστικοί βιβλιομετρικοί δείκτες, hm-index κλπ.), ξεχωρίζει και παρουσιάζει τα ονόματα όλων των επιστημόνων του πλανήτη σε κάθε μία ερευνητική περιοχή, που εμφανίζονται όμως σύμφωνα με την τελική κατάταξη της μεθόδου – έρευνας, μόνο στην κορυφή της λίστας. Πρόκειται για ένα ποσοστό που περιλαμβάνει περίπου μόνο το 2% επί του συνόλου όλων των επιστημόνων παγκοσμίως που εμπεριέχονται στη βάση δεδομένων.

Αναλυτικά στοιχεία παρουσιάζονται στις παρακάτω ιστοσελίδες: https://data.mendeley.com/datasets/btchxktzyw/2
https://data.mendeley.com/public-files/datasets/
https://journals.plos.org/plosbiology/

Η διάκριση σε αυτή την λίστα τεσσάρων Ελλήνων επιστημόνων – ερευνητών (δύο Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και δύο που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας) και έχουν ως επιστημονικό αντικείμενο το ξύλο, αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός για τη χώρα μας αλλά και για τον κλάδο του ξύλου γενικότερα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ξεχωριστή θέση του γνωστού μας καθηγητή Γιώργου Μαντάνη, που δραστηριοποιείται για πολλά χρόνια σε θέματα σχετικά με την επιστήμη, την τεχνολογία του ξύλου και των προϊόντων του.

Η ιστοσελίδα του καθηγητή Γεωργίου Μαντάνη: https://sites.google.com/view/george-mantanis

Οι υπόλοιποι τρεις (3) Έλληνες καθηγητές – ερευνητές στο αντικείμενο του ξύλου που ξεχώρισαν ιδιαίτερα είναι:

  • Ο Δρ Δημήτρης Αργυρόπουλος, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (NC State University – ΗΠΑ), ο οποίος ασχολείται με τη χημεία ξύλου και δασικής βιομάζας, καθώς και την έρευνα πάνω στη λιγνίνη και σε άλλα βιοϋλικά.
  • Ο Δρ Σταύρος Αβραμίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (University of British Columbia – Καναδάς), ο οποίος ασχολείται με την επιστήμη ξύλου, ιδίως με θέματα ξήρανσης, υγρασίας και θερμικής τροποποίησης του ξύλου.
  • Ο Δρ Αντώνης Παπαδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με έρευνα πάνω στη χημική τροποποίηση του ξύλου.

Σε επίπεδο ελληνικών ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων, 665 ερευνητές και καθηγητές ΑΕΙ από όλη τη χώρα, έχουν διακριθεί διεθνώς και συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της εν λόγω ερευνητικής μελέτης.

Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο του εκπαιδευτικού προσωπικού πολλών πανεπιστημιακών σχολών της χώρας και κατ’ επέκταση και το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχεται στους σπουδαστές πολλών πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Όλοι οι συνεργάτες του eWOOD και εγώ προσωπικά ως Γιάννακας Ιωάννης -εκδότης, εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους τους Έλληνες επιστήμονες για αυτή τη σημαντική τους διεθνή διάκριση, που παράλληλα πιστεύουμε πως αποτελεί και ιδιαίτερη δικαίωση για τους ίδιους.

Αναφορικά με τον Δρ Γιώργο Μαντάνη, προσωπικά πιστεύω, πως εκτός από εξέχων επιστήμονας, είναι και ένας ακούραστος “εργάτης” του ξύλου και όσοι τον γνωρίζουν θα έχουν διαπιστώσει πως πρόκειται για μια σημαντική προσωπικότητα με εξέχουσα  επιστημονική κατάρτιση, αλλά και μοναδικού ήθους που τον ξεχωρίζει για την ευγένεια και την απλότητά του χαρακτήρα του.

Σύντομο βιογραφικό του Δρ Γιώργου Μαντάνη.

Ο Γιώργος Μαντάνης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1966. Μεγάλωσε στο χωριό Στύψη της Λέσβου και αποφοίτησε με άριστα από το Γενικό Λύκειο της Καλλονής το 1984.

Κατέχει δίπλωμα Δασολογίας από το ΑΠΘ (1989), με ειδίκευση στην τεχνολογία ξύλου, καθώς και διδακτορικό δίπλωμα (1994) από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin – Madison των ΗΠΑ, στην επιστήμη ξύλου (wood science), μετά από υποτροφία McIntire-Stennis.

Το 1994 εργάστηκε στο εργαστήριο Forest Products Laboratory στο Madison των ΗΠΑ.

Εργάστηκε επίσης για δύο χρόνια 1996-1997, ως τεχνολόγος στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. (ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ) στο παράρτημα της Θεσσαλονίκης και για τέσσερα έτη 1998-2001 ως ερευνητής στη βιομηχανική εταιρεία ACM Wood Chemicals Plc., σήμερα Chimar Hellas S.A.

Κατέχει σημαντική εμπειρία σε επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα του ξύλου, έχοντας μάλιστα δύο παγκόσμια διπλώματα ευρεσιτεχνίας – πατέντες σχετικές με:

  • Αντιπυρικό διάλυμα για πυράντοχες ινοπλάκες (WO 02/102926)
  • Καινοτόμος μέθοδος ανακύκλωσης παλαιάς εμποτισμένης ξυλείας (WO 00/74909).

Συμμετείχε σε δεκαπέντε (15) ερευνητικά προγράμματα, στα έξι (6) από αυτά ως επιστημονικός υπεύθυνος.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από σαράντα (40) papers σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συγγράψει τρία (3) κεφάλαια σε βιβλία, καθώς και περισσότερες από είκοσι (20) εργασίες σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, με θέματα που έχουν ως αντικείμενο την επιστήμη και την τεχνολογία του ξύλου.

Τα έτη 2002 – 2019 υπηρέτησε στο πρώην τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (ΣΤΞΕ), των πρώην Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και αποτέλεσε βασικό μέλος της ακαδημαϊκής ομάδας που μαζί με τον Ομότιμο Καθηγητή Ιωάννη Α. Κακαρά, τα έτη 2002-2006, οργάνωσε διοικητικά και ακαδημαϊκά το παραπάνω νεοσύστατο τότε Τμήμα στη Καρδίτσα.

Από το 2018 είναι μέλος τριών (3) επιτροπών PhD, σε ερευνητικές εργασίες που εκπονούνται σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Πρόσθετα, είναι Co-Editor στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Wood Material Science and Engineering (I.F. 1.265) της Taylor & Francis.

Είναι επίσης τακτικός κριτής (reviewer) σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά του ξύλου (wood science) όπως:
European Journal of Wood and Wood Products, Wood Science and Technology, Wood Material Science & Engineering, Wood Research, Holzforschung, Maderas. Ciencia y tecnologia, BioResources, Wood and Fiber Science, Drvna Industrija, BioResourceTechnology, Cellulose, Journal of Building Engineering, Industrial Crops & Products, Forests, και International Biodeterioration and Biodegradation.

Το ερευνητικό έργο του Γιώργου Μαντάνη τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης (Google Scholar citations: 1.445, και h-index: 18).

Σήμερα είναι μέλος του ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) του τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος στο Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου.

Ο Γιώργος Μαντάνης είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Ζούγρου, έχει δύο παιδιά και από το 2002 ζει μονίμως στην πόλη της Καρδίτσας.