Οι εξαγωγές επίπλων της Τουρκίας τετραπλασιάστηκαν τα τελευταία 6 χρόνια

Πηγή: Διεθνές πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu Ajansı (ΑΑ).
Φωτογραφία: Anadolu Ajansı (ΑΑ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Anadolu Ajansı (ΑΑ), τα τελευταία έξι (6) χρόνια η Τουρκία , γνώρισε μια αξιοσημείωτη αύξηση στις εξαγωγές επίπλων, με τα νούμερα να τετραπλασιάζονται, φτάνοντας το 2023 τα 8 δισ. δολάρια (260,1 δισεκατομμύρια Λίρες Τουρκίας).

Ο Hüseyin Taklacı, επικεφαλής της Τουρκικής Ξυλουργικής Ομοσπονδίας, τόνισε σχετικά με τις εξαγωγές των τουρκικών επίπλων, τη σημαντική συμβολή 147 επαγγελματικών επιμελητηρίων και 100.000 εμπόρων στην οικονομία της χώρας, σε έκθεση επίπλων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Kayseri της κεντρικής Ανατολίας.

Ο Taklacı επεσήμανε επίσης την ανάγκη για περισσότερα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της κατασκευής επίπλων για την ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας με ένα ξεχωριστό στυλ. Σημείωσε μάλιστα πως το 93% των πρώτων υλών του κλάδου, προέρχεται από τους εθνικούς πόρους της Τουρκίας.

«Με την απαραίτητη υποστήριξη, ο κλάδος της κατασκευής επίπλων θα συνεχίσει συνεισφέρει στην εισροή συναλλάγματος στη χώρα μας», σημείωσε ο Taklacı, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόσθετης υποστήριξης για τις πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, ο Taklacı επεσήμανε ότι οι κατασκευαστές επίπλων της Ανατολίας παράγουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών.

Η ανάπτυξη της Τουρκίας στον τομέα κατασκευής επίπλων είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη σε πόλεις όπως το Καϊσέρι, η Άγκυρα, η Προύσα και τα Άδανα, σύμφωνα με δηλώσεις του Hüseyin Taklacı.

«Είμαστε μάρτυρες εξαγωγών ύψους 2 δισ. δολαρίων το 2018, 3 δισ. δολαρίων το 2019, 5,5 δισ. δολαρίων το 2020, 6,9 δισ. δολαρίων το 2021, 7,4 δισ. δολαρίων το 2022 και σχεδόν 8 δισ. δολαρίων το 2023», δήλωσε ο Taklacı, υπογραμμίζοντας τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία του κλάδου.

Τόνισε επίσης πως αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής και των εξαγωγών επίπλων για το 2024, ειδικά εάν η Γενική Διεύθυνση Δασών παρέχει ξυλεία στα εργοστάσια σε πιο ευνοϊκές τιμές και επεσήμανε επίσης πως επί του παρόντος, η Κίνα ηγείται παγκοσμίως στις εξαγωγές επίπλων, με την Τουρκία να καταλαμβάνει την ένατη (9) θέση παγκοσμίως.