Η Google ξαναζωντάνεψε το ιστορικό ξύλινο κτίριο Spruce Goose Hangar του Λος Άντζελες.

Πηγή & Φωτο: Από την Connie Zhou και ZGF Architects.

Το ιστορικό κτίριο Spruce Goose hangar του 1943, μετά από τις κατάλληλες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που πραγματοποίησε η ZGF Architects, μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο και πολυτελέστατο κτίριο, προκειμένου να στεγάσει τα γραφεία της Google στο Playa Vista του Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ.

Το κτίριο κατασκευάστηκε αρχικά το 1943 από τον Howard Hughes και υπήρξε για αρκετά χρόνια το υπόστεγο του θρυλικού αεροπλάνου H-4 Hercules γνωστό και ως Spruce Goose. (*)

Μετά από δύο χρόνια εντατικών εργασιών από την ZGF το ανακαινισμένο κτίριο μετονομάστηκε σε Google Spruce Goose και παραδόθηκε στη Google, που το χρησιμοποιεί για γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων γυμναστήριο των εργαζομένων και ως χώρο εκδηλώσεων της εταιρείας.

Το Google Spruce Goose από την αρχική του σχεδίαση το 1943 ως υπόστεγο, που θα στέγαζε το τεραστίων διαστάσεων αεροσκάφος, είναι ένας ενιαίος χώρος 450.000 τετρ. ποδιών (41.806 m2) και μήκους 229 m.

Μέσα σε αυτό η ZGF Architects, κατάφερε να δημιουργήσει σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, ένα νέο σύγχρονο κτίριο που αναπτύσσετε μέσα στο παλιό, με ανοιχτούς χώρους εργασίας, υπερυψωμένους διαδρόμους και τεράστια ξύλινα ανοίγματα.

Το κτίριο χαρακτηρίζεται από τα πολύ μεγάλα παράθυρα του αρχικού κτιρίου που επιτρέπουν να εισέρχεται άπλετο φως στο εσωτερικό του, τις νέες ξύλινες προσθήκες που εναρμονίζονται με την παλιά ξύλινη δομή του και την διατήρηση της μοναδικής ακουστικής που είχε από παλιά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το παλιό κτίριο λόγω της εξαιρετικής ακουστικής του, υπήρξε το ηχητικό στούντιο των ταινιών “Τιτανικός” και Avatar”.


(*) Το Spruce Goose υπήρξε το μεγαλύτερο σε διαστάσεις αεροπλάνο που κατασκευάστηκε ποτέ στον κόσμο και ήταν εξ ολοκλήρου από ξύλο.

Προοριζόταν για την αμερικάνικη πολεμική αεροπορία, για τις ανάγκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά δεν πρόλαβε να ενταχθεί στο στόλο της, λόγω των πολλών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Το Spruce Goose ήταν όλο κατασκευασμένο από ξύλο σημύδας και είχε άνοιγμα φτερών 97,54 m, με μήκος ατράκτου 66,65 m, ύψος 24,18 m και βάρος 180 τόνους. Μπορούσε να μεταφέρει 750 άνδρες και άρματα μάχης. Ολοκληρώθηκε το 1947 αλλά δεν εντάχθηκε ποτέ στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ, αφού όταν ολοκληρώθηκε είχε λήξει ο πόλεμος, με τεράστιες οικονομικές διαφωνίες του ιδιοκτήτη Howard Hughes με το αμερικάνικο Κογκρέσο.

Το Spruce Goose έκανε μόνο μία και μοναδική πτήση στις 2 Νοεμβρίου του 1947 και σήμερα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, στο Evergreen Aviation Museum στο McMinnville του Όρεγκον.

Σχετικά άρθρα:
Spruce Goose: Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο είχε κατασκευαστεί από ξύλο! Αλλά…