Κλιματική αλλαγή: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν επειγόντως

Πηγή άρθρου: Επιστημονικό περιοδικό BioScience 
(Τόμος 71, Τεύχος 9, Σεπτέμβριος 2021)
Απόδοση - Επιμέλεια: Γιάννακας Ιωάννης | Εκδότης του eWood

Ο κορονοϊός είναι κρίση, η κλιματική αλλαγή είναι καταστροφή.

Πολ Ντόμπς: Ειδικός χρηματοοικονομικού κινδύνου της Sionic.

Η αγνόηση της κλιματικής αλλαγής θα προκαλέσει ανείπωτη ταλαιπωρία στην ανθρωπότητα προειδοποιεί ομάδα 13.925 επιστημόνων από 183 χώρες του κόσμου, ανάμεσα σε αυτούς και 43 Έλληνες επιστήμονες.

Τον Ιούλιο του 2021 μια μεγάλη ομάδα 14.000 επιστημόνων, από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, υπέγραψε για δεύτερη φορά ένα νέο και μακροσκελές κείμενο έκτακτης ανάγκης για το κλίμα του πλανήτη, προειδοποιώντας ξανά για τις μεγάλες καταστροφές που θα συμβούν σε παγκόσμιο επίπεδο, αν η ανθρωπότητα δεν αντιμετωπίσει σοβαρά, άμεσα, κατά μέτωπο, αλλά και με αποτελεσματικό τρόπο την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το νέο κείμενο που δημοσιεύτηκε στις 28/7/2021 στο επιστημονικό περιοδικό BioScience ουσιαστικά αποτελεί μια δεύτερη προειδοποίηση ενός παρόμοιου εγγράφου του 2019 από τους ίδιους πάλι πρωτοστάτες, στο οποίο τότε 11.000 διακεκριμένοι επιστήμονες από 153 χώρες, κήρυτταν ξανά, την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων από όλη την ανθρωπότητα για το κλίμα.

Επικεφαλής της κίνησης αυτής είναι ένας διακεκριμένος επιστήμονας, ο William J Ripple, καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Δασικών Οικοσυστημάτων και Κοινωνιών του Πανεπιστημίου του Όρεγκον των ΗΠΑ με τους επιστημονικούς συνεργάτες του σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η νέα προειδοποίηση των επιστημόνων έχει τίτλο «κλιματική έκτακτη ανάγκη» και αξιολογεί τα ζωτικά στοιχεία της Γης εξετάζοντας 31 σημαντικές μεταβλητές που επηρεάζουν τον πλανήτη με κυριότερες εξ αυτών:

  • Την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου
  • Τη θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης
  • Την απώλεια της μάζας των πάγων
  • Την απώλεια εκτάσεων των τροπικών δασών του Αμαζονίου
  • Την τροφή της ανθρωπότητας
  • Το παγκόσμιο ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ)
  • Τις επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στη ενεργειακή αλλαγή.

Οι συγγραφείς του νέου εγγράφου διαπιστώνουν ότι τα ζωτικά στοιχεία της Γης -όπως αναφέρονται στη συνέχεια- έχουν επιδεινωθεί ραγδαία τα δύο τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2019, με τις 18 από τις 31 μεταβλητές να παρουσιάζουν δυσμενώς τα υψηλότερα και αντίστοιχα τα χαμηλότερα ρεκόρ όλων των εποχών.

  • Οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου είναι στον υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
  • Το πάχος των παγετώνων βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών κατά τα 71 χρόνια που υπάρχουν καταγραφές.
  • Ο παγκόσμιος πληθυσμός παρουσιάζεται πλουσιότερος από ποτέ σύμφωνα με την παγκόσμια μέτρηση με βάση το ΑΕΠ.
  • Ο ουρανός είναι πιο μολυσμένος από ποτέ, μετά τη μέτρηση των συγκεντρώσεων του διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και οξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν και αλλάζουν ζωτικά στοιχεία του πλανήτη και φέρουν τεράστια ευθύνη για την κλιματική αλλαγή.

Τα αέρια του θερμοκηπίου και η θερμοκρασία 

Τρία σημαντικά αέρια του θερμοκηπίου, το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4) και το οξείδιο του αζώτου (NOX), σημείωσαν νέα ετήσια ρεκόρ ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων τόσο το 2020 όσο και το 2021.

Τον Απρίλιο του 2021, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα έφθασε τα 416 ppm (parts per million -μονάδα μέτρησης της συγκέντρωσης των σωματιδίων μιάς χημικής ουσίας σε 1.000.000 σωματίδια αέρα) την υψηλότερη μηνιαία μέση παγκόσμια συγκέντρωση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το 2020 ήταν το δεύτερο θερμό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ από το 2015 και μετά έχουν καταγραφεί πέντε (5) από τα θερμότερα έτη του πλανήτη.

Το λιώσιμο των πάγων 

Η Γροιλανδία και η Ανταρκτική παρουσίασαν πρόσφατα νέα χαμηλά επίπεδα παγετώδους μάζας από το προηγούμενο έτος μέχρι σήμερα.
Το 2020, η ελάχιστη θερινή έκταση των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής ήταν η δεύτερη μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ το πάχος των παγετώνων σημείωσε επίσης νέο χαμηλό όλων των εποχών.

Οι παγετώνες λιώνουν πολύ ταχύτερα από ό,τι πιστεύαμε τα προηγούμενα χρόνια και χάνουν 31% περισσότερο χιόνι και πάγο ετησίως από ό,τι πριν από μόλις 15 χρόνια (Πηγή: Hugonnet et al. 2021).

Το δάσος του Αμαζονίου 

Ο ετήσιος ρυθμός απώλειας των δασών του Αμαζονίου της Βραζιλίας αυξήθηκε το 2019 και το 2020, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο 12ετίας με 1,11 εκατομμύρια εκτάρια καταστροφής (1 εκτάριο=10 στρέμματα).
Η αύξηση αυτή οφείλεται πιθανότατα στην αποδυνάμωση της επιβολής της νομοθεσίας για την αποψίλωση των δασών, η οποία προκάλεσε μια απότομη αύξηση της παράνομης εκχέρσωσης γης για την εκτροφή βοοειδών και σόγιας. (Πηγή: Junior et al. 2021).

Η υποβάθμιση των δασών του Αμαζονίου λόγω πυρκαγιών, ξηρασίας, υλοτομίας και κατακερματισμού έχει αναγκάσει την περιοχή του Αμαζονίου να λειτουργεί ως πηγή εκπομπής άνθρακα και όχι ως χώρος αποθήκευσης άνθρακα. (Πηγή: Qin et al. 2021).

Οι αλλαγές στους ωκεανούς 

Τόσο το θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών όσο και η στάθμη της θάλασσας σημείωσαν νέα ρεκόρ.

Το pH των ωκεανών (Οξίνιση των ωκεανών), έφθασε στη δεύτερη χαμηλότερη μέση τιμή που έχει καταγραφεί από την αρχή του έτους, αμέσως μετά το 2012.
Αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι η ανθεκτικότητα των κοραλλιών με την αύξηση της οξύτητας των ωκεανών (μείωση του pH), πιθανόν να μειώνεται από τη θερμική καταπόνηση. Περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τους κοραλλιογενείς υφάλους για τροφή, τουρισμό ή προστασία από τροπικές καταιγίδες. (Πηγή: Hoegh-Guldberg 2011).

Η τροφή της ανθρωπότητας 

Για πρώτη φορά ο πληθυσμός των οικόσιτων μηρυκαστικών ζώων ξεπέρασε τα 4 δισεκατομμύρια και η μάζα τους λόγω των διαστάσεων τους, ξεπερνά σήμερα το άθροισμα της μάζας των ανθρώπων και των άγριων θηλαστικών του πλανήτη μαζί.

Αυτό σημαίνει τεράστιες εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα, ένα αέριο που είναι από τα κύρια αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ωστόσο, η πρόσφατη κατά κεφαλή παραγωγή κρέατος μειώθηκε κατά περίπου 5,7% (2,9 κιλά ανά άτομο) μεταξύ 2018 και 2020, πιθανότατα λόγω της επιδημίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα που μείωσε την προσφορά χοιρινού κρέατος.

Η μελλοντική μείωση της κατανάλωσης και της παραγωγής κρέατος δεν θα συμβεί πιθανώς μέχρι να υπάρξει μια γενική στροφή προς τις φυτικές δίαιτες ή να αυξηθεί η χρήση των υποκατάστατων κρέατος, τα οποία αυξάνονται σε δημοτικότητα και προβλέπεται να αγγίξουν παγκοσμίως μέχρι το 2026 τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. (Πηγή: MarketsandMarkets 2020).

Τα οικονομικά του κλίματος 

Το παγκόσμιο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ή Gross Domestic Product – GDP) μειώθηκε κατά 3,6% το 2020 λόγω της πανδημίας του COVID-19, αλλά τώρα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Το ΑΕΠ ως γνωστό μετρά τη συνολική ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μία χώρα σε μία δεδομένη χρονική περίοδο και είναι άμεσα εξαρτώμενο από την ενέργεια άρα και την αύξηση των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Τα ορυκτά καύσιμα

Υπήρξε έντονη μείωση επενδυτικών κεφαλαίων (αποεπένδυση) σε ορυκτά καύσιμα (μειώθηκαν κατά 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μεταξύ 2018 και 2020) ενώ ταυτόχρονα, οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων μειώθηκαν το 2020 στο χαμηλό ρεκόρ των 181 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (μείωση 42% από τα επίπεδα του 2019), πιθανότατα λόγω της μειωμένης χρήσης ενέργειας λόγω της πανδημίας του COVID-19 και των τιμών.

Το ποσοστό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και ειδικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που υπόκεινται σε επιβολή οικονομικών κυρώσεων λόγω περιβαλλοντικής ρύπανσης (Τιμολόγηση εκπομπών άνθρακα), αναμένεται να αυξηθεί από 14,4% σε 23,2% μεταξύ 2018 και 2021.

Μεγάλη ευθύνη που καθυστερεί αυτή η αύξηση, οφείλεται σε ένα προτεινόμενο σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από την Κίνα, η οποία εξακολουθεί να κατασκευάζει με ταχείς ρυθμούς πολλά εργοστάσια που εκλύουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα στην ατμόσφαιρα και είναι η πλέον υπεύθυνη για τις περισσότερες εκπομπές από ό,τι ολόκληρος ο ανεπτυγμένος κόσμος. (Πηγή: Rhodium Group 2021).

Η παγκόσμια μέση σταθμισμένη τιμή εκπομπών ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα παραμένει από το 2020 πολύ χαμηλή (15,49 δολάρια ΗΠΑ) και θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί για να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ειδικά στον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Η χρήση της ενέργειας 

Πιθανώς λόγω της πανδημίας COVID-19, η κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα έχει μειωθεί από το 2019, μαζί με τις κατά κεφαλή εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τις αεροπορικές μεταφορές.

Οι μειώσεις αυτές φαίνεται να είναι παροδικές, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις για το 2021 δείχνουν ότι όλες αυτές οι μεταβλητές αυξάνονται και πάλι σημαντικά.
Ο αριθμός των επιβατών αεροπορικών μεταφορών μειώθηκε κατά 59% το 2020 εξαιτίας του COVID-19, αλλά προβλέπεται ότι πάνω από το ένα τρίτο της απώλειας αυτής θα ανακτηθεί το 2021.

Αντίθετα, η κατανάλωση ηλιακής και αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 57% μεταξύ 2018 και 2021, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου 19 φορές χαμηλότερη από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.

Κλιματική πολιτική: Ζητείται επειγόντως αλλαγή 

Ένα σημαντικό μάθημα που δίδαξε στο περιβάλλον η πανδημία του COVID-19 είναι ότι ακόμη και η κολοσσιαία μείωση των μεταφορών και της κατανάλωσης, δεν φάνηκε αρκετή για το κλίμα και ότι αντίθετα, απαιτούνται γενναίες αλλαγές της πολιτικής όλων των χωρών για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Παρά τις θετικές προθέσεις για «καλύτερη ανάκαμψη» με την κατεύθυνση των επενδύσεων ανάκαμψης του COVID-19 να στρέφεται προς πράσινες πολιτικές, μόνο το 17% των κεφαλαίων αυτών έχει διατεθεί για πράσινη ανάκαμψη από τις 5 Μαρτίου 2021. (Πηγή: OECD 2021).

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που βλέπουμε στο περιβάλλον σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά περίπου 1,25 βαθμούς Κελσίου, απαιτείται επειγόντως να δράσουμε για το κλίμα μαζικά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο εναπομείναντας «προϋπολογισμός άνθρακα» που έχουμε στη διάθεσή μας και που μας δείχνει πόσο διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να απελευθερωθεί ακόμη στην ατμόσφαιρα ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας να μη ξεπεράσει τους 1,5 βαθμού Κελσίου, έχει 17% πιθανότητα να είναι αρνητικός, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουμε ήδη χάσει την ευκαιρία να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε αυτό το επίπεδο χωρίς υπέρβαση ή επικίνδυνη γεωμηχανική[*]. (Πηγή: Matthews et al. 2021).
[*] Η γεωμηχανική ή μηχανική του κλίματος ή κλιματική μηχανική, είναι η σκόπιμη και μεγάλης κλίμακας επέμβαση στο κλιματικό σύστημα της Γης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. (wikipedia.org).

Λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου, οι προτεραιότητες πρέπει να στραφούν προς την άμεση και δραστική μείωση των επικίνδυνων βραχύβιων αερίων του θερμοκηπίου και ιδίως του μεθανίου. (Πηγή: UNEP/CCAC 2021).

Θα πρέπει επίσης να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε την κλιματική έκτακτη ανάγκη ως αυτόνομο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, αν και καταστροφική, δεν είναι το μόνο σύμπτωμα του σημερινού μας γήινου συστήματος, αλλά είναι μόνο μία από τις πολλές πτυχές της επιταχυνόμενης περιβαλλοντικής κρίσης.

Οι πολιτικές για την ανακούφιση της κλιματικής κρίσης ή για οποιαδήποτε άλλη απειλούμενη παραβίαση των ορίων του πλανήτη δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά στην αντιμετώπιση της βασικής αιτίας τους που είναι η υπερ-εκμετάλλευση της Γης. (Πηγή: Rockström et al. 2009).

Για παράδειγμα, σταματώντας τη μη βιώσιμη εκμετάλλευση φυσικών οικοτόπων μπορούμε ταυτόχρονα να μειώσουμε τους κινδύνους μετάδοσης ζωονόσων, να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα και να προστατεύσουμε τα αποθέματα άνθρακα. (Πηγή: IPBES 2020).

Όσο συνεχίζεται η πίεση της ανθρωπότητας στο σύστημα της Γης, οι προσπάθειες θεραπείας δεν μπορούν παρά να αναδιανείμουν αυτήν την πίεση.

Για την αντιμετώπιση της υπερ-εκμετάλλευσης της Γης, χρειάζεται άμεση και γρήγορη αλλαγή πορείας στους παρακάτω έξι (6) τομείς:

  • Ενέργεια: Εξάλειψη ορυκτών καυσίμων και μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Βραχυχρόνιοι ρύποι του αέρα: Μείωση του μαύρου άνθρακα (αιθάλη), του μεθανίου και ειδικά των υδροφθορανθράκων [*].
    [*] Οι υδροφθοράνθρακες (HFC) δημιουργήθηκαν αρχικά για να αντικαταστήσουν τις αέριες ενώσεις που χρησιμοποιούνταν σε κλιματιστικά και ψυκτικά μέσα και που κατέστρεφαν το όζον της ατμόσφαιρας. Τώρα γνωρίζουμε ότι οι HFC είναι πολύ ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου και χιλιάδες φορές πιο ισχυρά από το διοξείδιο του άνθρακα.
  • Φύση: Αποκατάσταση και μόνιμη προστασία των οικοσυστημάτων της Γης, για αποθήκευση και συσσώρευση άνθρακα και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.
  • Τρόφιμα: Μετάβαση σε φυτικές κυρίως δίαιτες, μείωση των απορριμμάτων που προέρχονται από τα τρόφιμα και βελτίωση των πρακτικών καλλιέργειας.
  • Οικονομία: Από την απεριόριστη αύξηση του ΑΕΠ και την υπερκατανάλωση των πλουσίων χωρών, μετάβαση σε οικολογική και κυκλική οικονομία, όπου οι τιμές αντικατοπτρίζουν το πλήρες περιβαλλοντικό κόστος αγαθών και υπηρεσιών.
  • Ανθρώπινος πληθυσμός: Σταθεροποιώντας και σταδιακά μειώνοντας τον πληθυσμό παρέχοντας εθελοντικό οικογενειακό προγραμματισμό και υποστηρίζοντας την εκπαίδευση και τα δικαιώματα για όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα ποσοστά γονιμότητας. (Πηγή: Wolf et al. 2021).

Όλες οι μετασχηματιστικές δράσεις για το κλίμα θα πρέπει να επικεντρώνονται στην κοινωνική δικαιοσύνη για όλους, δίνοντας προτεραιότητα στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και μειώνοντας την ανισότητα.

Ως προϋπόθεση αυτής της δράσης, η εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε βασικά σχολικά προγράμματα σπουδών παγκοσμίως.

Συνολικά, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική έκτακτη ανάγκη, ενώ παράλληλα θα ενδυνάμωνε τους μαθητές ώστε να αναλάβουν δράση.

Δεδομένης της εντατικοποίησης του επείγοντος και των ανεπαρκών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρόοδος στα έξι (6) παραπάνω βήματα είναι επιτακτική.

Επιπλέον απαιτείται μια τριπλή βραχυπρόθεσμη πολιτική προσέγγιση για την ανάπτυξη στρατηγικών όπως:

  • Παγκόσμια εφαρμογή μιας σημαντικά αυξημένης τιμής στην τιμολόγηση του άνθρακα (ενέργεια και οικονομία).
  • Παγκόσμια σταδιακή κατάργηση και ενδεχομένως μόνιμη απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων (ενέργεια)
  • Ανάπτυξη στρατηγικών αποθεμάτων για το κλίμα και την αυστηρή προστασία και αποκατάσταση των φυσικών συστημάτων αποθήκευσης άνθρακα και της βιοποικιλότητας σε όλο τον κόσμο (φύση).

Η παγκόσμια ελάχιστη τιμή τιμολόγησης του άνθρακα θα πρέπει επίσης να καλύπτει όλες τις μορφές αερίων του θερμοκηπίου και όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της δασοκομίας και της γεωργίας (τρόφιμα).

Μια υψηλότερη τιμή στην τιμολόγηση του άνθρακα θα είναι χρήσιμη επίσης για να προκαλέσει μετασχηματιστικές αλλαγές σε τομείς που είναι πιο δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα (Πηγή: Sharpe and Lenton 2021).

Θα πρέπει επίσης να συνδεθεί με ένα κοινωνικά δίκαιο πράσινο ταμείο για το κλίμα και για τη χρηματοδότηση πολιτικών μετριασμού του κλίματος και προσαρμογής στον Παγκόσμιο Νότο. (Πηγή: Cramton et al. 2017).

Η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να είναι εξίσου ολοκληρωμένη και να απαγορεύει τελικά την εξερεύνηση, την παραγωγή και την ανάπτυξη υποδομών που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα. (Πηγή: Green 2018).

Οι στρατηγικά ενταγμένες και προστατευόμενες περιοχές παρέχουν προστασία και αποκατάσταση -η οποία προσφέρει τεράστια οφέλη για τη βιοποικιλότητα, τη λειτουργία του οικοσυστήματος και την ανθρώπινη ευημερία- και απαιτούν συγκεκριμένους στόχους που καλύπτουν χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα πλούσια σε άνθρακα π.χ. δάση, υγρότοποι, θαλάσσια βλάστηση, μαγκρόβια δάση[*].
[*]Μαγκρόβιο δάσος ονομάζεται ένα είδος δάσους των υποτροπικών και τροπικών θαλάσσιων ακτών, που κυριαρχείται από ανεκτικά στο αλάτι ξυλώδη φυτά. (wikipedia.org).

Η εφαρμογή αυτών των τριών πολιτικών σύντομα θα συμβάλει στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ανθρώπινου πολιτισμού και θα δώσει στις μελλοντικές γενιές την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν.

Συνοψίζοντας

Με βάση όλες τις πρόσφατες τάσεις των ζωτικών σημείων του πλανήτη που έχουν επηρεαστεί δυσμενώς τα τελευταία χρόνια, οι 14.000 επιστήμονες κηρύττουν εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και ζητούν ξανά αλλαγή της κλιματικής πολιτικής όλων των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία είναι αναγκαία τώρα περισσότερο από ποτέ για την προστασία της ζωής στη Γη.

Για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, απαιτείται απαραίτητα ή ένωση όλων των ανθρώπων και των κυβερνήσεων παγκοσμίως με κοινή αίσθηση του επείγοντος, της συνεργασίας και της ισότητας, όπως έγινε και με την πανδημία του COVID-19 προκειμένου ο πλανήτης να παραμείνει μέσα σε όσο το δυνατόν περισσότερα Πλανητικά Όρια.

Σημειωτέον πως τα Πλανητικά Όρια (Planetary Boundaries) είναι εννέα (9) δείκτες τους οποίους πρέπει να σέβεται και να επιτηρεί η ανθρωπότητα προκειμένου να διατηρήσει τον πλανήτη κατοικήσιμο που εξετάζουν:

  • Την κλιματική αλλαγή
  • Την ακεραιότητα της βιόσφαιρας
  • Τις Βιογεωχημικές ροές
  • Την αλλαγή χρήσης της γης
  • Την Οξίνιση των ωκεανών
  • Το ατμοσφαιρικό φορτίο των αερολυμάτων
  • Την καταστροφή του όζοντος
  • Τη χρήση γλυκού νερού
  • Τη χημική ρύπανση του περιβάλλοντος

Πηγή άρθρου: World Scientists’ Warning of a Climate Emergency 2021