Λεξικό του Γιαπιού και του Πάγκου

Όλες οι γνώσεις και οι ορολογίες των παλιών μαστόρων του ξύλου και του επίπλου συγκεντρωμένες σε ένα μεγάλο τόμο!

Ένας μοναδικός θησαυρός γνώσεων!

Του Γιάννη Σιμωνέτη: Σχεδιαστή – Επιπλοποιού – Διακοσμητή. Διαβάστε το πλούσιο βιογραφικό του συγγραφέα από την ΕΕΛ (Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών)

Ένα ανεπανάληπτο ιστορικό λεξικό!


480 σελίδες 1171 λήμματα 354 μοναδικά σχέδια Υπερπολυτελής έκδοση με ειδικό χαρτί και βιβλιοδεσία


Γραμμένο από ένα βετεράνο αυτοδίδακτο μάστορα, τον Γιάννη Σιμωνέτη, ο οποίος αποφάσισε να μοιραστεί με τους αναγνώστες του, τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισε ασκώντας επί εξήντα χρόνια (από το 1938) επαγγέλματα σχετικά πάντα με την οικοδομή, τον ξυλουργικό πάγκο εργασίας, το σχεδιασμό του επίπλου και τη διακόσμηση του χώρου.

 

Η συγγραφή του κράτησε 18 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ο συγγραφέας ερευνούσε και κατέγραφε καθημερινά τις παρατηρήσεις του. Περιέχει 354 μοναδικά σχέδια και 1171 λήμματα που αναφέρονται σε: Υλικά, εργαλεία, παραδοσιακές τεχνικές, τεχνολογίες, πατέντες και τεχνοτροπίες, πηγές έμπνευσης, λαογραφία, αρχαιολογία, γλωσσολογία, τάσεις κ.λπ. τα οποία ο συγγραφέας πραγματεύεται και διηγείται με μια χαρακτηριστική απλότητα και σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις και με χιούμορ.

  • Ένα βιβλίο «χειροποίητο» ολόκληρο από το συγγραφέα και βαθύτατα οικολογικό, χωρίς να αναφέρεται ούτε μια φορά στις σελίδες του η λέξη οικολογία!
  • Ένας ύμνος στο ανήσυχο πνεύμα του Έλληνα μάστορα, από τη μακρινή αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
  • Ένα ιστορικό βιβλίο, ντοκουμέντο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Σε μια εποχή που οι αληθινοί μάστορες εκλείπουν, η τεχνική εκπαίδευση πάσχει και όλοι μας γινόμαστε όλο και περισσότερο αυτοδίδακτοι, το έργο του Γιάννη Σιμωνέτη διασώζει ένα θησαυρό γνώσεων και πληροφοριών από το παρελθόν και μας καλεί «πίσω στο μέλλον» να τις αξιοποιήσουμε και να κάνουμε εξαγωγές της ελληνικής κουλτούρας μέσα από προϊόντα και κατασκευές.

 

Το Λεξικό του Γιαπιού και του Πάγκου πέρα από τη χρησιμότητα του, ξυπνάει και τη δημιουργικότητα που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος.

 

Συγγραφέας: Γιάννης Σιμωνέτης.
Έκδοση: Μάρτιος 2001 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΞΥΛΟ ΕΠΙΠΛΟ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Διάθεση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ eWOOD: ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Στην παραπάνω τιμή επιβαρύνεστε με Φ.Π.Α. 6% + έξοδα αποστολής ή αντικαταβολής.

* Για πάνω από 3 τεμάχια μπορεί να ισχύσει ειδική χαμηλότερη τιμή.

Το Λεξικό μπορεί να σας αποσταλεί άμεσα και οικονομικά μέσω της ΕΛΤΑ Courier.

Για παραγγελία, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για τις λεπτομέρειες της αποστολής.

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά του βιβλίου.

    Πραγματικές επώνυμες κριτικές αναγνωστών

    Ζηλφίδου Δέσποινα | Επιμέλεια και διόρθωση βιβλίων
    ∗∗∗∗∗ (14/05/2022)
    Εξαιρετική έκδοση, απίστευτη η δουλειά του Σιμωνετη, άθλος πραγματικός, και μπράβο σας που κρατάτε την τιμή σε τέτοια προσφορά ώστε να μπορεί να το πάρει ο κόσμος. Το αγόρασα χτες και θα απολαύσω το ξεφύλλισμά του σε βάθος χρόνου. Το έχω ήδη συστήσει ανεπιφύλακτα σε φίλους.


    Μουταφίδης Δημήτριος | Τουριστικός Πράκτορας
    ∗∗∗∗∗ (05/02/2022)
    Ένα βιβλίο ορόσημο στον τομέα της τέχνης του ξύλου. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς την πληρότητα και το επίπεδο του συγκεκριμένου λεξικού. Από τις εικόνες μέχρι και τα κείμενα, πρόκειται πραγματικά για μια εκπληκτική έκδοση που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κάθε επαγγελματία του χώρου αλλά και απλού λάτρη του ξύλου όπως εγώ. Μια κιβωτός του Νώε της ορολογίας για μια από τις πιο λατρεμένες τέχνες στην Ελλάδα.


    Παναγιώτης Τουλίκας | Κατασκευαστής έγχορδων οργάνων
    ∗∗∗∗∗ (20/11/2021)
    Πρόκειται για ένα βιβλίο κειμήλιο! Ένα πολύτιμο Βιβλίο – Οδηγός για όσους θέλουν να ξέρουν και να μάθουν τις γνώσεις και τις ορολογίες των παλιών μαστόρων στην οικοδομή και στην κατασκευή επίπλων και όχι μόνο!


    Ιωάννου Νίκος | Αρχιτέκτων
    ∗∗∗∗∗ (16/10/2021)
    Όταν το παρήγγειλα είχα την εντύπωση ότι θα ήταν ένα ενδιαφέρον πόνημα. Η εικόνα που έχω τώρα που το έλαβα είναι πολύ μα πάρα πολύ, ανώτερη του αναμενόμενου. Είναι συγκινητικά σπουδαία η εργασία του κ. Σιμωνέτη. Είναι επιστημονικά άρτια, εκπέμπει την αγάπη του για το αντικείμενο και είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Νομίζεις ότι ξέρεις κάποιον τομέα καλά, και αυτός σου λέει παραπάνω στοιχεία και πληροφορίες. Τι άλλο να πω; Είναι σπουδαίο. Σας ευχαριστούμε!!!


    Χαιρετάκης Ιωάννης | Λογιστής
    ∗∗∗∗∗ (20/09/2021)
    Ποιος θα περίμενε μέσα από μια λεξικογραφημένη κατάσταση, ένα Λεξικό, να βρει κανείς τα πάντα; Όπως και να το διαβάσει κανείς από την αρχή, τη μέση ή το τέλος από την λέξη που θέλει να αρχίσει (άλλωστε δεν είναι μυθιστόρημα ώστε να ξεκινάει από την πρώτη σελίδα), ή από οποιαδήποτε σελίδα που τυχαία “έπεσε”… η ανάγνωσή του, κυριολεκτικά σε καθηλώνει. Μια βαθιά υπόκλιση ως φόρο Τιμής στον Μάστορα αυτόν, που πρέπει να συνοδευτεί και από ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Εκδοτικό Οίκο, που αξιοποίησε στο έπακρο όλον αυτόν τον όγκο και την ποσότητα πληροφοριών και γνώσεων.


    Μπάσογλου Δημήτρης | Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
    ∗∗∗∗∗ (15/07/2021)
    Παιδιά, είμαι κατενθουσιασμένος από την άμεση αποστολή του βιβλίου (μέσα σε μία μέρα !!!!), αλλά ο ενθουσιασμός μου είναι πολύ περισσότερος για το περιεχόμενο του βιβλίου. Είναι σαν να έπιασα στα χέρια μου έναν θησαυρό !!! Είμαι εραστής της τέχνης του ξύλου (το επάγγελμά μου είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής) και δεν φανταζόμουνα ότι θα μπορούσα να έχω στα χέρια μου ένα βιβλίο με τόσες χρηστικές αλλά και ιστορικές πληροφορίες. Συγχαρητήρια!


    Σπύρος Παπαθεοδοσίου | Επιχειρηματίας
    ∗∗∗∗∗ (24/05/2021)
    Θα ήθελα να εκφράσω το θαυμασμό μου όσο αφορά το βιβλίο “Λεξικό του ΓΙΑΠΙΟΥ και του ΠΑΓΚΟΥ”. Είναι αξιόλογο για τους εξής λόγους: Επιμορφωτικό και κατατοπιστικό λεξικό της μαστοράντζας. Πλούσιο σε ιδέες, λεπτομέρεια σε κάθε κατηγορία κινητής και σταθερής κατασκευής. Σημείο αναφοράς για κάθε ενδιαφερόμενο, από ερασιτέχνη, επαγγελματία τεχνίτη και αρχιτέκτονα. Η πρόταση μου, ανεπιφύλακτα να υπάρχει το βιβλίο σε κάθε χώρο κατασκευής και σε όλες τις βιβλιοθήκες! Συγχαρητήρια!


    Σώζων Κρικελής | Αρχιτέκτων
    ∗∗∗∗∗ (06/05/2021)
    Το Λεξικό του Γιαπιού και του Πάγκου αποτελεί μία σπάνια συλλογή λημμάτων, με πολύ γλαφυρό τρόπο δοσμένα στον αναγνώστη. Διαπιστώνει κανείς πολύ εύκολα την αγάπη και το μεράκι του συγγραφέα για το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεται. Τα σχέδια και τα σκίτσα του, πλαισιώνουν πολύ όμορφα την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στο συγγραφικό κομμάτι. Συγχαρητήρια αξίζουν και στις εκδόσεις eWOOD για την διάθεσή της έκδοσης αυτής.


    Ντάνιελ Γουέμπερ | Μεταφραστής
    ∗∗∗∗∗ (30/04/2021)
    Τα λεξικά αποτελούσαν και αποτελούν ένα από τα βασικά εργαλεία στο οπλοστάσιο κάθε μεταφραστή, είτε «παλαιάς σχολής» είτε νεόκοπου. Τα λεξικά μας δίνουν, προφανώς, ορισμούς εννοιών.

    • Τα πολύ καλά λεξικά εξηγούν επίσης την ετυμολογία και ιστορία πίσω από κάθε λήμμα.
    • Τα εξαιρετικά λεξικά προσφέρουν και οπτικό υλικό για καλύτερη εμπέδωση των λημμάτων.

    Το Λεξικό του Γιαπιού και του Πάγκου αποτελεί, ένα εξαιρετικό λεξικό, καθώς προσφέρει όλα τα παραπάνω, με απλή και κατανοητή γραφή, αλλά και με διάχυτο, εμφανή και συγκινητικό τον σεβασμό και την αγάπη του συγγραφέα Γιάννη Σιμωνέτη για την τέχνη του. Τα πολυάριθμα και καλαίσθητα σχέδια δεν αποτελούν απλώς εικονογράφηση αλλά σαφέστατη επεξήγηση των λημμάτων, τα οποία καλύπτουν ευρύτατο φάσμα αντικειμένων, από την ξυλουργική και την οικοδομική έως την αισθητική και τη διακόσμηση. Πέραν της διάσωσης και διαιώνισης όρων που μπορεί να χάνονταν στο πέρασμα του χρόνου, το Λεξικό του Γιαπιού και του Πάγκου προσφέρει σε κάθε μεταφραστή ένα πλούσιο λεξιλόγιο προς εκμετάλλευση σε κάθε είδους μετάφραση, από νομική (π.χ. συμβόλαια αγοραπωλησίας γαιών που περιλαμβάνουν περιγραφές ακινήτων) έως δημιουργική (π.χ. μετάφραση μυθιστορήματος άλλης εποχής όπου η χρήση του πλέον κατάλληλου όρου θα εξυψώσει το αποτέλεσμα). Συστήνω ανεπιφύλακτα σε κάθε συνάδελφο αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο να επενδύσει στο Λεξικό του Γιαπιού και του Πάγκου, μία πολυτελέστατη έκδοση σε ιδιαίτερα οικονομική τιμή. Θα χαρώ να δω στο μέλλον τα λήμματα του Λεξικού ως μέρος δίγλωσσης ή πολύγλωσσης έκδοσης που θα προσφέρει σε κάθε επαγγελματία ένα ανεκτίμητο γλωσσάρι.


    Μελέτης Κώτσαινας | Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
    ∗∗∗∗∗ (25/04/2021)
    Δεν έχω ξανασυναντήσει συγκεντρωμένα τόσο πολλά λήμματα που αφορούν την ελληνική παραδοσιακή οικοδομική συγκεντρωμένα σε ένα σύγγραμμα. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια καταγραφή της μαστορικής και σημαντικό εργαλείο για όσους θα ήθελαν να ασχοληθούμε με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ τις εκδόσεις eWOOD για την τιμή που το προσφέρουν και επίσης πιστεύω ότι η επιμελημένη σκληρόδετη έκδοση του είναι ανάλογη του περιεχόμενου της.


    Μπάρας Μιλτιάδης | Ταπετσιέρης Επίπλων
    ∗∗∗∗∗ (22/03/2021)
    Ένα αξιέπαινο βιβλίο – λεξικό σε τιμή προσφοράς από έναν εξαιρετικό εκδότη. Μπράβο!