Η αναδάσωση της διαθέσιμης γης που δεν χρησιμοποιείται, ίσως να είναι μια λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής!

Πηγή: ETH Zurich

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Science και έγινε από ερευνητές του ETH Zurich (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης) δείχνει πως η αναστροφή της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να είναι εφικτή μέσω της αναδάσωσης των αχρησιμοποίητων εκτάσεων που υπάρχουν σήμερα σε όλο τον πλανήτη.

Με βάση τα στοιχεία και τα μοντέλα που ανέπτυξαν οι επιστήμονες του συγκεκριμένου Ινστιτούτου, ίσως να είναι ο γρηγορότερος και οικονομικότερος τρόπος, προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα στο περιβαλλοντικό πρόβλημα, που σήμερα είναι πιο έντονο και επίκαιρο από ποτέ.

Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές αφού απέκλεισαν όλες τις εκτάσεις που καταλαμβάνουν οι πόλεις και οι αγροτικές περιοχές και που είναι απαραίτητες για την ανθρώπινη ζωή, κατέληξαν πως θα μπορούσαν να αναδασωθούν πάνω από 9 δισεκατομμύρια στρέμματα γης, περίπου όση είναι και η έκταση των ΗΠΑ (9.833.517 τετ. χιλ).

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κάτω από τις τρέχουσες κλιματολογικές συνθήκες, ο πλανήτης θα μπορούσε να υποστηρίξει μια έκταση 44 δισ. στρεμμάτων που θα είναι καλυμμένη με δέντρα. Η έκταση αυτή είναι κατά 16 δισ. μεγαλύτερη από τα σημερινά υπάρχοντα 28 δισ. στρέμματα. Από τα 16 δισ. στρεμμάτων τα 9 δισ. πληρούν το κριτήριο της μη χρήσης από τον άνθρωπο.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σήμερα μια περιοχή μεγέθους των ΗΠΑ διαθέσιμη για αποκατάσταση δέντρων.

Μόλις τα νέα δάση ωριμάσουν, θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν 205 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα: περίπου τα 2/3 των 300 δισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Η μελέτη δείχνει επίσης ποια μέρη του κόσμου είναι τα πλέον κατάλληλα για την αποκατάσταση των δασών.
Οι μεγαλύτερες εκτάσεις βρίσκονται σε έξι μόνο χώρες: Ρωσία (1.510 εκατομμύρια στρέμματα), ΗΠΑ (1.030 εκ. στρ.), Καναδάς (784 εκ. στρ.), Αυστραλία (580 εκ. στρ.), Βραζιλία (497 εκ. στρ.)· και την Κίνα (402 εκ. στρ.).

Συνολική διαθέσιμη έκταση που μπορούν να αναδασωθούν δέντρα ανά τον κόσμο. (Εικόνα: Crowther Lab / ETH Ζυρίχη).

Σύμφωνα με τους καθηγητές Jean-François Bastin και Thomas Crowther:

«Όλοι γνωρίζαμε ότι η αποκατάσταση των δασών θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν γνωρίζαμε πόσο μεγάλο θα ήταν το αντίκτυπο. Η μελέτη, μας δείχνει ότι η αποκατάσταση των δέντρων μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την άντληση άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Πρέπει όμως να δράσουμε γρήγορα, καθώς τα νέα δάση θα πάρουν δεκαετίες ωρίμανσης ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες τους ως πηγή αποθήκευσης φυσικού άνθρακα».