Διάλεξη του Γιώργου Μαντάνη με θέμα: «Παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές προστασίας του ξύλου»

Στο πλαίσιο των Επιστημονικών Διαλέξεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και το Τμήμα Δασολογίας – Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, πραγματοποίησαν από κοινού στις 13/03/2023 μια νέα διαδικτυακή επιστημονική διάλεξη του καθηγητή Δρ Γεωργίου Μαντάνη με θέμα:

«Παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές προστασίας του ξύλου»

Ο εισηγητής αρχικά επιχειρεί να καλύψει την έννοια του ξύλου ως βιολογικού υλικού, τα κύρια μειονεκτήματα που έχει, και να παρουσιάσει τους κυριότερους βιοτικούς και αβιοτικούς «εχθρούς» του. Μετά, αναλύεται η έννοια της διαβάθμισης επικινδυνότητας για τις ξύλινες κατασκευές και επεξηγούνται οι κλάσεις ανθεκτικότητας ανά χρήση (use classes), που σχετίζονται άμεσα με τη βιολογική αντοχή των ειδών ξύλου με βάση την προδιαγραφή ΕΝ 350.

Στη συνέχεια, μετά από μια συνοπτική ιστορική αναδρομή στις ξύλινες κατασκευές, παρουσιάζονται παλαιές τεχνικές προστασίας και συντήρησης του ξύλου, που σχετίζονται με το κατράμι, τα φυσικά έλαια και τις φυσικές ρητίνες.

Από τις σύγχρονες τεχνικές προστασίας, παρουσιάζεται η τεχνολογία εμποτισμού της ξυλείας και δίνονται τεχνικές και λοιπές πληροφορίες για το θέμα αυτό, όπως και για την ορθή χρήση και εφαρμογή του. Τέλος, συζητιέται και η τεχνική Yakisugi.

Πατήστε εδώ για να δείτε όλη τη διάλεξη του Δρ Γιώργου Μαντάνη από το YouTube.