Ξύλινα παρκέτα: Το πρώτο «έπιπλο» που μπαίνει στο σπίτι μας

  • Τα αξεπέραστα πλεονεκτήματα τους.
  • Ποια είδη ξύλων είναι κατάλληλα και γιατί;
Πηγή άρθρου: Αρχείο περιοδικού ΞΥΛΟ - ΕΠΙΠΛΟ 
Νέα επεξεργασία, διασκευή κειμένων, φωτογραφίες και επιμέλεια: 
Εκδόσεις eWood | Γιάννακας Ιωάννης

Τα δάπεδα από ξύλο, πάντα ήταν η κορυφαία επιλογή αλλά και ο πόθος πολλών καταναλωτών λόγω της ασυναγώνιστης ομορφιάς τους και των πολλών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν έναντι άλλων υλικών επίστρωσης, αλλά και της αποδεδειγμένης διαχρονικής τους αξίας. Ειδικά δε τα δάπεδα από μασίφ ξύλο, τα λεγόμενα και παρκέ ή παρκέτα, πάντα ήταν ο «βασιλιάς» των δαπέδων, προσθέτοντας μάλιστα ιδιαίτερο κύρος και αξεπέραστο στυλ σε όλους τους χώρους εφαρμογής τους.

Μπαίνοντας σε ένα σπίτι, στο πρώτο πράγμα που πέφτει ασυναίσθητα το μάτι μας είναι το δάπεδο και ειδικά δε όταν αυτό είναι από ξύλο.

Κανένα άλλο είδος δαπέδου, δεν έχει την ίδια ζεστασιά και την ομορφιά που έχουν τα ξύλινα δάπεδα. Γι’ αυτό και έχει επικρατήσει μεταφορικά η φράση πως, «τα ξύλινα δάπεδα είναι το πρώτο έπιπλο που μπαίνει στο σπίτι μας», ειδικά δε όταν πρόκειται για μασίφ ξύλινα δάπεδα (παρκέτα).

Είναι διαχρονικά αποδεχτό πως τα ξύλινα παρκέτα βελτιώνουν το ντεκόρ κάθε χώρου και αναδεικνύουν την αξεπέραστη ομορφιά που έχει ως υλικό το ξύλο, δημιουργώντας παράλληλα μια προστιθέμενη και μακροπρόθεσμη αξία στο ίδιο το οίκημα. Όλοι σχεδόν οι κτηματομεσίτες συμφωνούν πως όσα σπίτια διαθέτουν ξύλινα παρκέτα μπορούν να πωληθούν πολύ πιο γρήγορα και σε υψηλότερες τιμές από άλλα σπίτια της κατηγορίας τους.

Γιατί όμως τα ξύλινα παρκέτα εξακολουθούν να παραμένουν τόσο δημοφιλή, ακόμη και μεταξύ ατόμων της νεότερης γενιάς, τη στιγμή μάλιστα που στο χώρο της εσωτερικής διακόσμησης έχουν συντελεστεί τελευταία τόσες σημαντικές αλλαγές στον τομέα των υλικών;

Αυτό συμβαίνει γιατί σε σχέση με άλλα υλικά επίστρωσης, επειδή κατασκευάζονται από το μοναδικό υλικό της φύσης που είναι το ξύλο, έχουν μια σειρά από αξεπέραστα πλεονεκτήματα και οφέλη, τα οποία είναι διαχρονικά και αναγνωρίζονται από όλες τις γενιές.

Τα αξεπέραστα πλεονεκτήματα των ξύλινων παρκέτων.

Όπως είναι λογικό, όλοι οι καταναλωτές πριν αποφασίσουν για το ποιο είναι το σωστό δάπεδο που θα πρέπει να επιλέξουν για το σπίτι τους ή για τον επαγγελματικό τους χώρο, έχουν διάφορες απορίες και προβληματισμούς που έχουν να κάνουν με πολλούς παραμέτρους, όπως είναι π.χ. το είδος του υλικού, η τιμή του, η αντοχή του για τη χρήση που προορίζεται, η αισθητική του, η πρακτικότητα του κλπ.

Ας δούμε λοιπόν μέσα από μια σειρά απλών ερωτήσεων – απαντήσεων, όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε σήμερα για τα ξύλινα παρκέτα, που ξεδιπλώνουν τα σημαντικά πλεονεκτήματα και οφέλη που έχουν έναντι όλων των άλλων υλικών επίστρωσης.

Είναι σήμερα τα ξύλινα παρκέτα φιλικά προς το περιβάλλον;

Τα ξύλινα παρκέτα κατασκευάζονται με πρώτη ύλη το ξύλο, που είναι ο μεγαλύτερος φυσικός ανανεώσιμος πόρος του πλανήτη. Αυτό από μόνο του, τα ανεβάζει στην υψηλότερη κορυφή των οικολογικών προϊόντων, κάτι που σήμερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι επιτακτικώς το ζητούμενο για όλα τα προϊόντα.

Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου σήμερα, όλα τα προϊόντα και υποπροϊόντα ξύλου που παράγονται από το δάσος και φθάνουν στον τελικό καταναλωτή, προέρχονται από αειφορικά διαχειριζόμενα δάση και ακολουθούν αυστηρές πρακτικές, που είναι βιώσιμες και δεν προκαλούν βλάβη στα δάση και στα οικοσυστήματα, προστατεύοντας έτσι στο περιβάλλον.

Οι πρακτικές αυτές ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί από διεθνείς φορείς πιστοποίησης, όπως είναι το PEFC και το FSC, και παρέχουν σε κατασκευαστές και εμπόρους την ανάλογη σήμανση, η οποία εξασφαλίζει τον τελικό καταναλωτή, πως τα συγκεκριμένα προϊόντα ξύλου, παράγονται με βιώσιμες διαδικασίες και δεν προέρχονται από παράνομη ή ανεξέλεγκτη υλοτόμηση των δασών.

Σήμερα, καλό θα είναι να προτιμούμε μόνο προϊόντα ξύλου που φέρουν μία από τις παραπάνω σημάνσεις, ώστε να συμβάλουμε συνειδητά όλοι μας σε μια βιώσιμη διαχείριση των δασών που προστατεύει το περιβάλλον.

Επιπλέον οι σημερινές βαφές και τα βερνίκια που χρησιμοποιούνται στα ξύλινα δάπεδα, είναι οικολογικά προϊόντα νέας τεχνολογίας, που για τη σύνθεσή τους χρησιμοποιούν ως βάση το νερό και διάφορες φυτικές ενώσεις, φέροντας μάλιστα και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις, σε αντίθεση με το παρελθόν που χρησιμοποιούσαν διάφορες χημικές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί βλαβερές για το περιβάλλον.

Παράλληλα τα μασίφ ξύλινα δάπεδα μπορούν να ανανεωθούν σε εμφάνιση παρατείνοντας έτσι το χρόνο ζωής τους, αλλά και να ανακυκλωθούν συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση πόρων.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι τύποι ξύλινων δαπέδων που υπάρχουν σήμερα για εσωτερικούς χώρους;

Σήμερα τα ξύλινα δάπεδα εσωτερικού χώρου, διακρίνονται γενικώς στις παρακάτω κατηγορίες, όπου η κάθε μια έχει τα δικά της χαρακτηρίστηκα τα οποία έχουν σχέση κυρίως με την ποσότητα ξύλου που χρησιμοποιούν ως κύριο υλικό στην κατασκευή τους, το οποίο κατ’ επέκταση επηρεάζει και τον τρόπο τοποθέτησης τους, αλλά και τη διαχρονική τους αξία.

Κλασικά ξύλινα καρφωτά δάπεδα που κατασκευάζονται από μασίφ (συμπαγές) ξύλο.

Πρόκειται για τα κλασικά ξύλινα μασίφ δάπεδα έχουν ειδικές προεξοχές και θηλυκώματα και τοποθετούνται καρφωτά πάνω σταθερή βάση από καδρόνια διατομής 45 – 50 mm, με καρφιά και κόλλα. Για τον λόγο αυτό πολλές φορές λέγονται και «καρφωτά». Το σύνηθες πάχος τους είναι 20 – 22 mm.

Κολλητά ξύλινα δάπεδα από μασίφ (συμπαγές) ξύλο.

Αποτελούν μια εναλλακτική και οικονομική λύση έναντι των κλασικών μασίφ δαπέδων αφού είναι φθηνότερα, αλλά πολλές φορές προτιμώνται και για τεχνικούς λόγους. Δεν φέρουν προεξοχές και θηλυκώματα όπως τα κλασικά παρκέτα και τοποθετούνται με κόλληση πάνω σε οποιοδήποτε προϋπάρχον δάπεδο, με την παρεμβολή ξύλινου υποστρώματος από κόντρα πλακέ ή OSB.

Το σύνηθες πάχος τους ξεκινά από 10 mm και μπορεί να φθάσει και το 22 mm. Μπορούν να έρθουν φινιρισμένα σε βερνίκια και χρώμα από το ίδιο το εργοστάσιο και έχουν σχεδόν όλα τα πλεονεκτήματα των κλασικών ξύλινων δαπέδων. Αποτελούν άριστη λύση για ανακαινίσεις και προσφέρονται και για ενδοδαπέδια θέρμανση.

Και οι δύο παραπάνω κατηγορίες των κλασικών καρφωτών δαπέδων και των κολλητών, επειδή κατασκευάζονται από ατόφιο (μασίφ) ξύλο, είναι οι τύποι ξύλινων δαπέδων με τη μεγαλύτερη διαχρονικότητα και αποτελούν το κύριο θέμα του συγκεκριμένου αφιερώματος.

Προγυαλισμένα δάπεδα ή δάπεδα ημιμασίφ.

Είναι πολυστρωματικά δάπεδα που αποτελούνται από τρεις (3) στρώσεις ξύλινων υλικών όπως από κόντρα πλακέ και λευκή ξυλεία με την τελευταία όμως επιφανειακή στρώση πάχους 3- 7 mm να αποτελείται από πραγματικό συμπαγές ξύλο, για τον λόγο αυτό λέγονται και ημιμασίφ.

Τα δάπεδα αυτά έρχονται έτοιμα φινιρισμένα από το ίδιο το εργοστάσιο, με διάφορες στρώσεις βερνικιών και χρωμάτων στην επιφάνεια τους και επειδή όπως αναφέραμε η επιφανειακή τους στρώση είναι από πραγματικό ξύλο, μπορούν να λειανθούν και να φινιριστούν γενικότερα τουλάχιστον 2-3 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Παράγονται σε διάφορες διαστάσεις και τοποθετούνται εύκολα με τη χρήση κατάλληλου υποστρώματος, ακόμη και πάνω σε οποιοδήποτε προϋπάρχον δάπεδο ανεξαρτήτως υλικού και είναι κατάλληλα για οικιακή χρήση, ανακαινίσεις, γραφεία, καταστήματα, χώρους μεγάλης κυκλοφορίας και προσφέρονται και αυτά για ενδοδαπέδια θέρμανση.

Είναι τα δάπεδα που προσεγγίζουν περισσότερο σε πολλά χαρακτηριστικά τα κλασικά ή κολλητά ξύλινα δάπεδα και επειδή στο σύνολο της όλης κατασκευής μπορεί να κοστίζουν πιο φθηνά λόγω του ετοίμου φινιρίσματος που προσφέρονται, σήμερα έχουν μεγάλη ζήτηση.

Σύνθετα πολυστρωματικά παρκέτα τύπου λαμινέιτ (Laminate).

Τα λαμινέιτ αποτελούνται από πολλαπλά στρώματα πάνελ που έχουν πρεσσαριστεί το ένα πάνω στο άλλο. Το εσωτερικό τους συνήθως είναι από λεπτή ινοσανίδα, ενώ το επάνω μέρος τους, είναι συνήθως φωτογραφική απομίμηση του ξύλου με ένα προστατευτικό στρώμα ανθεκτικού υλικού. Διατίθενται σε πάχος συνήθως 6 -12 mm και σε διάφορα πλάτη και μήκη.

Τοποθετούνται πολύ εύκολα με τη προσθήκη ενός απλού υποστρώματος, πάνω σε οποιοδήποτε προϋπάρχον δάπεδο και είναι και αυτά κατάλληλα για οικιακή χρήση, ανακαινίσεις, γραφεία, καταστήματα, χώρους μεγάλης κυκλοφορίας κλπ. και προσφέρονται για ενδοδαπέδια θέρμανση.

Τα δάπεδα λαμινέιτ είναι πιο φθηνά από τα κανονικά ξύλινα παρκέτα, γιατί ακριβώς δεν πρόκειται για μασίφ ξύλο. Μπορεί να μη χαράσσονται εύκολα, αλλά δεν μπορούν να λειανθούν ή να αλλάξουν φινίρισμα και πρέπει αμέσως να αντικατασταθούν μόλις αρχίσουν να φθείρονται για αυτό και δεν είναι διαχρονικά, σε αντίθεση με τα ξύλινα παρκέτα που το φινίρισμά τους μπορεί να ανανεώνεται για πολλά χρόνια όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Πάντως, τόσο τα δάπεδα από μασίφ ξύλο όσο και τα ημιμασίφ ή λαμινέιτ, δείχνουν πολύ όμορφα όπου και αν εφαρμόζονται, αλλά στην πορεία του χρόνου μόνο τα δάπεδα από πραγματικό ξύλο προσδίδουν στον χώρο εφαρμογής τους διαχρονική αξία

Γιατί να προτιμήσω τα μασίφ παρκέτα που είναι ακριβότερα;

Γιατί τα σπίτια που έχουν δάπεδα από μασίφ ξύλο δεν χάνουν ποτέ την αξία τους και μπορούν να πωληθούν πολύ πιο γρήγορα και σε υψηλότερες τιμές.

Όπως αναφέρθηκε, η τιμή στην οποία προσφέρονται σήμερα τα μασίφ ξύλινα δάπεδα μπορεί να μην είναι η πιο συμφέρουσα σε σχέση με την τιμή των δαπέδων άλλων υλικών, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό αποσβένεται, γιατί το ξύλο δεν χάνει ποτέ την αξία του όσα χρόνια και αν περάσουν.

Εκεί που τα άλλα είδη δαπέδων θα αρχίσουν από κάποια στιγμή και μετά να δείχνουν την ηλικία τους και να φθείρονται, τα μασίφ ξύλινα δάπεδα με ένα απλό τρίψιμο και ένα νέο βερνίκωμα, επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση και θα εξακολουθούν να δείχνουν καινούργια και όμορφα.

Με τη σωστή μάλιστα φροντίδα και τη συντήρηση τους σε αραιά χρονικά διαστήματα, τα μασίφ ξύλινα δάπεδα έχουν αξεπέραστη μακροζωία. Σήμερα βλέπουμε να υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων που τα ξύλινα δάπεδά τους, έχουν υπερβεί τα εκατό (100) χρόνια!

Για το λόγο αυτό τα μασίφ ξύλινα δάπεδα θεωρούνται μια εξαιρετική διαχρονική επένδυση που δημιουργεί προστιθέμενη και μακροπρόθεσμη αξία στο ίδιο το ακίνητο.

Έχουν τα ξύλινα παρκέτα διαχρονικό ντιζάιν;

Πολλοί είναι οι καταναλωτές που επιλέγουν ή θα επιθυμούσαν για το σπίτι τους δάπεδα από μασίφ ξύλο, λόγω της αξεπέραστης εμφάνισης τους, που την οφείλουν στην ασυναγώνιστης ομορφιά που έχει διαχρονικά το ίδιο το ξύλο ως μοναδικό υλικό της φύσης.

Η ευελιξία που έχουν τα ξύλινα δάπεδα στο να προσαρμόζονται και να ταιριάζουν σχεδόν με οποιοδήποτε στυλ εσωτερικής διακόσμησης, τους εξασφαλίζει μια απαράμιλλη αισθητική που αντέχει στο πέρασμα του χρόνου και συμβαδίζει πάντα με τις όποιες τάσεις διακόσμησης επικρατούν. Σχεδόν όλοι οι σχεδιαστές συμφωνούν πως τα φυσικά υλικά όπως είναι π.χ. το ξύλο και η πέτρα, είναι κλάσεις ανώτερα από τα τεχνητά υλικά, σε θέματα ομορφιάς, γοήτρου, στυλ, συντήρησης και αντοχής.

Τα ξύλινα παρκέτα, λόγω των πολλών ειδών ξύλου που κατασκευάζονται, αλλά και των πολλών φινιρισμάτων που μπορούν να δεχθούν σήμερα, μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και με ευκολία, σε οποιοδήποτε ντιζάιν και στυλ απαιτεί ο χώρος εφαρμογής τους.

Έχουν τα ξύλινα παρκέτα ευκολία συντήρησης;

Οι σημερινές βαφές νέας τεχνολογίας των ξύλινων παρκέτων, επιτρέπουν τον πολύ εύκολο καθαρισμό τους, αρχικά με ένα απλό σκούπισμα με ηλεκτρική ή απλή μαλακή σκούπα και κατόπιν με ένα ήπιο σε υγρασία σφουγγάρισμα που σημαίνει πολύ καλά στραγγισμένο σφουγγαρόπανο, γιατί η υγρασία είναι ο κυριότερος εχθρός του ξύλου. Καθαριστικά καθημερινής χρήσης όπως η χλωρίνη και διάφορα απορρυπαντικά απαγορεύονται αυστηρά, γιατί θα προκαλέσουν ζημιά στο φινίρισμά τους.

Για τη διαχρονική τους συντήρηση, καλό βεβαίως είναι σε αρκετά αραιά χρονικά διαστήματα να χρησιμοποιείται και κάποιο ειδικό επαγγελματικό προϊόν καθαρισμού ξύλινων δαπέδων. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προτιμούμε προϊόντα που μας έχει συστήσει ο κατασκευαστής δαπέδων ή ο ειδικός τεχνίτης που τα τοποθέτησε.

Εξασφαλίζουν τα ξύλινα παρκέτα υγιεινή στο χώρο;

Τα ξύλινα παρκέτα λόγω της ιδιότητας του ξηρού ξύλου να αποφορτίζει τον στατικό ηλεκτρισμό, δεν προσελκύουν και δεν προσκολλώνται σε αυτά τα διάφορα ακάρεα σκόνης, η μούχλα, τα διάφορα παράσιτα, οι τρίχες κατοικιδίων και διάφορα αλλεργιογόνα που κατ’ επέκταση προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και μια σειρά αλλεργιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν την υψηλότερη υγιεινή του χώρου, έναντι όλων των υπολοίπων δαπέδων που κατασκευάζονται από οποιοδήποτε άλλα υλικά. Για τους λόγους αυτούς, τα ξύλινα δάπεδα θεωρούνται τα πιο ενδεδειγμένα και κατάλληλα δάπεδα για παιδικά δωμάτια.

Γιατί επικρατεί η άποψη πως τα ξύλινα παρκέτα επιδρούν ευεργετικά στο ανθρώπινο σώμα;

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η αίσθηση ζεστασιάς και ηρεμίας που προσδίδει στο χώρο το ξύλο, βοηθά στη μείωση του στρες και στη δημιουργία θετικής διάθεσης. Νεότερες μάλιστα μελέτες, σχετικά με τα οφέλη που προσφέρουν τα ξύλινα δάπεδα στο ανθρώπινο σώμα, έχουν δείξει ότι το περπάτημα σε αυτά, λόγω της μοναδικής ελαστικότητας που έχει το ξύλο σε σχέση με άλλα υλικά δαπέδων, δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση που ξεκινά από τα πόδια και επεκτείνεται σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος και η φυσική εφίδρωση του σώματος.

Λόγω επίσης της μικρής θερμικής αγωγιμότητας που παρουσιάζει το ίδιο το ξύλο, τα ξύλινα παρκέτα διατηρούν τη θερμοκρασία του δαπέδου και κατ΄επέκταση του χώρου, σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με άλλα υλικά επίστρωσης, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός πιο ευχάριστου μικροκλίματος στο εσωτερικό του χώρου.

Παράλληλα, η ελαστικότητα των ξύλινων παρκέτων, βοηθά στο να απορροφώνται πολύ καλύτερα οι κραδασμοί στο σώμα και βελτιώνουν την επαναφορά της ενέργειας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού και σωματικής κόπωσης.
Δεν είναι τυχαίο που σε ποσοστό πάνω του 80% των χώρων άθλησης και σχολών χορού, χρησιμοποιούν ως δάπεδα μόνο ξύλινα παρκέτα.

Έχουν περιορισμό χρωμάτων;

Σήμερα τα ξύλινα δάπεδα προσφέρονται από το ίδιο το εργοστάσιο είτε αφινίριστα, δηλαδή στο φυσικό χρώμα και στην υφή που έχει το ίδιο το ξύλο παραγωγής τους, είτε φινιρμένα με διάφορα χρώματα και βερνίκια.
Ουσιαστικά δεν υπάρχει περιορισμός στο χρώμα των παρκέτων γιατί μέσα από τις σύγχρονες βαφές και τεχνοτροπίες που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο, μπορούμε να πετύχουμε το όποιο επιθυμητό αποτέλεσμα θέλουμε ώστε να ταιριάζει με το υπόλοιπο ντεκόρ του χώρου.

Έχουν καλή ακουστική;

Το ξύλο έχει τις καλύτερες ακουστικές ιδιότητες σε σχέση με πολλά άλλα υλικά, όπως η διάχυση του ήχου και η χαμηλή ποσότητα αντανακλάσεων, για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται επί αιώνες στην κατασκευή μουσικών οργάνων, όπως και στις αίθουσες συναυλιών που έχουν πάντα ξύλινα δάπεδα για τη ζεστασιά και την πολύ καλή ακουστική τους.

Παρόλο που οι ακουστικές ιδιότητες διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των διαφόρων ειδών ξύλου, υπάρχουν σήμερα ειδικές τεχνικές, που αν εφαρμοστούν κατά την τοποθέτηση των ξύλινων δαπέδων, μπορούν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την ακουστική του χώρου.

Όταν τα σπίτια μένουν κλειστά για μεγάλο διάστημα καταστρέφονται τα ξύλινα παρκέτα;

Το ξύλο είναι ζωντανός οργανισμός και αντιδρά στις απότομες μεταβολές της υγρασίας του περιβάλλοντος. Μια μέση ατμοσφαιρική υγρασία της τάξεως του 50%, που είναι και η συνήθης σε ένα κατοικημένο σπίτι, είναι ικανοποιητική.

Όταν όμως το σπίτι παραμείνει κλειστό για διάστημα πάνω από 20 ημέρες (ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες) η σχετική υγρασία και η θερμοκρασία μπορεί να μεταβληθούν έντονα (ξηρασία, υψηλή θερμοκρασία) έτσι ώστε να προκαλέσουν συστολή σε όλη την κατασκευή του πατώματος. Σε τέτοια περίπτωση το πάτωμα μπορεί να παρουσιάσει αρμούς μεταξύ των σανίδων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο χώρος θα πρέπει να αερίζεται πολύ καλά, κάτι που βοηθά στην αποφυγή μεγάλων μεταβολών. Επίσης σε περίπτωση απουσίας από το σπίτι το χειμώνα, θα πρέπει η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας να μην μεταβληθεί χρησιμοποιώντας καλό αερισμό και ίσως την θέρμανση του χώρου. Το ξύλο θα πρέπει να προστατεύεται από όλες τις πηγές υγρασίας. Το ξύλο διαστέλλεται όταν εκτίθεται σε υγρό περιβάλλον και συρρικνώνεται όταν στεγνώνει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να μένει νερό στο ξύλινο πάτωμα.

Σε ποιες διαστάσεις παράγονται τα ξύλινα παρκέτα;

Οι διαστάσεις που παράγονται τα ξύλινα παρκέτα για καρφωτή ή κολλητή τοποθέτηση, ποικίλουν ανά εργοστάσιο παραγωγής αλλά και του ξύλου που χρησιμοποιείται, με τις συνηθέστερες να είναι:
Πάχος από 10 mm – 22 mm (με τα 21 και 22 mm να είναι τα επικρατέστερα), Πλάτος από 50 mm – 180 mm και σε διάφορα μήκη που μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ και το 1,5 μέτρο, ανάλογα με το είδος ξύλου.

Σε μεγάλο πλάτος και μήκος, μπορεί τα ξύλινα παρκέτα να δείχνουν εντυπωσιακά στο χώρο εφαρμογής τους, είναι όμως ακριβότερα, αλλά και επιρρεπή στην παραμόρφωση που μπορεί να παρουσιάσει το ίδιο το ξύλο λόγω διαστάσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των ξύλινων παρκέτων;

  • Επειδή το ξύλο επηρεάζεται σημαντικά από την υγρασία του περιβάλλοντος και αυξομειώνει τις διατάσεις του παρουσιάζοντας παραμόρφωση της επιφάνειάς του, τα ξύλινα παρκέτα δεν είναι η ιδανική λύση για εσωτερικούς χώρους που δέχονται μεγάλα ποσοστά σε αυξομειώσεις υγρασίας, όπως είναι π.χ. το μπάνιο. Βέβαια σήμερα υπάρχουν ειδικά φινιρίσματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα του ξύλου, αλλά γενικά τα ξύλινα παρκέτα για μεγαλύτερη ασφάλεια, θα πρέπει να αποφεύγονται σε εσωτερικούς χώρους υψηλών ποσοστών υγρασίας.
  • Το ξύλο που κατασκευάζονται τα ξύλινα παρκέτα, θα πρέπει να έχει υποστεί σωστή διαδικασία ξήρανσης και να αποφεύγονται κομμάτια από το σομφό του κορμού του δένδρου, γιατί διαφορετικά μπορούν εύκολα να προσβληθούν από διάφορα ξυλοφάγα έντομα που είναι ένας μεγάλος εχθρός του ξύλου, όπως το σαράκι, οι τερμίτες κλπ.
  • Σε σημεία των ξύλινων δαπέδων που δέχονται έντονα το φως του ήλιου. μπορεί μετά από κάποια χρόνια να φανεί κάποια εξασθένιση στο χρώμα τους.
  • Τα ξύλινα παρκέτα για να μη παρουσιάσουν σημάδια και χαράξεις στην επιφάνεια τους, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και μεταχείριση στη χρήση αιχμηρών ακμών και διαφόρων αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια τους, όπως είναι π.χ. κάποια πόδια επίπλων, τροχοφόρα έπιπλα, νύχια μεγάλων κατοικιδίων, γυναικεία αιχμηρά ψηλοτάκουνα, σόλες με εγκλωβισμένα βότσαλα κλπ..

Ξύλινα παρκέτα: Ποια είδη ξύλων είναι κατάλληλα και γιατί.

Υπάρχουν πολλά είδη ξύλων που έχουν τις ιδιότητες που εκείνες που θα τα έκαναν κατάλληλα για ξύλινα δάπεδα. Ωστόσο το πόσο κατάλληλο είναι ένα είδος ξύλου για την κατασκευή δαπέδων εξαρτάται από την εμφάνισή του και τη συμπεριφορά του, όσον αφορά την αντοχή του στη φθορά και την κινητικότητα της μάζας του.

Οι βασικότεροι λόγοι που συνήθως επηρεάζουν σήμερα πολλούς καταναλωτές στην επιλογή ενός ξύλινου δαπέδου, είναι η διαθεσιμότητα του ξύλου σε συνδυασμό με την τιμή διάθεσης, αλλά και οι διάφορες ποικιλίες χρωμάτων και σχεδίων που αυτό διατίθεται στο εμπόριο.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί άλλοι σημαντικοί παράγοντες που συνηγορούν, στο αν ένα είδος ξύλου είναι κατάλληλο για την εφαρμογή του σε ξύλινα δάπεδα, τους οποίους θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.

Σταθερότητα διαστάσεων

Όπως είναι γνωστό το ξύλο έχει την ιδιότητα να παρουσιάζει μεταβολές στις αρχικές του διαστάσεις εμφανίζοντας διόγκωση όταν προσλαμβάνει υγρασία από το περιβάλλον και αντιθέτως ρίκνωση όταν αποβάλει την υγρασία από την μάζα του.

Οι μεταβολές αυτές στις διαστάσεις του, ονομάζονται κίνηση ή μετατόπιση ή ποιο ορθά κινητικότητα και είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες προκειμένου να επιλεχθεί ένα είδος ξύλου για την παραγωγή δαπέδων, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε μασίφ ξύλο και όχι σε κάποιο πολυστρωματικό προϊόν.

Με βάση αυτόν τον όρο τα διάφορα είδη ξύλου, χαρακτηρίζονται σαν ξύλα μικρής, μέτριας και μεγάλης κινητικότητας.

Κατά γενικό κανόνα, οι διαστάσεις του ξύλου τείνουν να μεταβάλλονται κάθετα προς την φορά των νερών του, κατά 1% κάθε φορά που:

  • Αλλάζει η περιεκτικότητα σε υγρασία κατά 5% για ξύλα που χαρακτηρίζονται μικρής κινητικότητας.
  • Αλλάζει η περιεκτικότητα σε υγρασία κατά 4% για ξύλα που χαρακτηρίζονται μέτριας κινητικότητας.
  • Αλλάζει η περιεκτικότητα σε υγρασία κατά 3% για ξύλα που χαρακτηρίζονται μεγάλης κινητικότητας.

Για παράδειγμα, μια αλλαγή στην περιεκτικότητα σε υγρασία της τάξης του 5% για ξύλο πλάτους 150 mm με μικρή κινητικότητα, όπως το Όρεγκον Πάϊν, έχει σαν αποτέλεσμα το ξύλο να πλατύνει κατά 1,15 mm. Αν ένα ξύλο όμως με μεγάλη κινητικότητα όπως είναι π.χ. η ευρωπαϊκή Οξιά απορροφήσει το ίδιο ποσοστό υγρασίας η αλλαγή στο πλάτος της θα είναι 2,5 mm και γι’ αυτό κυρίως δεν χρησιμοποιείται για μασίφ δάπεδα.

Όταν γίνουν τέτοιες αλλαγές στο πλάτος όλων των κομματιών ενός δαπέδου, οι παραμορφώσεις σε ολόκληρη την επιφάνεια θα είναι σημαντικές και δεν θα περνούν απαρατήρητες. Ως εκ τούτου τα δάπεδα θα πρέπει να σχεδιάζονται και να τοποθετούνται έτσι που να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κινητικότητα του ξύλου.

Όσο μικρότερη είναι η σχέση (το πηλίκο) μεταξύ της εφαπτομενικής ρίκνωσης και της ακτινικής, τόσο σταθερότερο είναι το ξύλο στον κίνδυνο μεταβολής των διαστάσεων του ή πετσικαρίσματος.

Παράλληλα συνιστάται το δάπεδο να κατασκευάζεται από είδη ξύλου μικρής κινητικότητας, ιδιαίτερα όταν παίζει μεγάλο ρόλο η σταθερότητα των διαστάσεων ή όταν το δάπεδο θα τοποθετηθεί σε χώρους με μεγάλες αλλαγές στην υγρασία ή σε περιπτώσεις όπου θα τοποθετηθεί υποδαπέδιο σύστημα θέρμανσης.

Αντοχή στη φθορά

Η αντοχή στη φθορά ενός δαπέδου εξαρτάται από το είδος του ξύλου που έχει χρησιμοποιηθεί, από την πυκνότητα του και από τον τρόπο που έχει παραχθεί στο πριστήριο.

Το ξύλο που έχει κοπεί στο πριστήριο σε τέταρτα (κατά ακτίνα) είναι συνήθως πολύ πιο ανθεκτικό από το ξύλο οριζόντιας κοπής (κατά εφαπτομένη), αλλά είναι πιο ακριβό και κάπως δυσεύρετο.

Κατά γενικό κανόνα όσο πιο πυκνό (βαρύ) είναι το ξύλο, τόσο πιο ανθεκτικό θα είναι στις διάφορες τριβές και στα κτυπήματα.

Για παράδειγμα, το αφρικάνικά ξύλα Ντουσιέ (Doussie) και Ιρόκο ή το ασιατικό Τικ, ξύλα με πυκνότητα μεγαλύτερη των 0,70 gr/cm3 θεωρούνται πολύ ανθεκτικά και είναι κατάλληλα για χρήση σε χώρους με μεγάλη κυκλοφορία.

Βέβαια υπάρχουν και μαλακά είδη ξύλων, όπως το Όρεγκον Πάιν και η ευρωπαϊκή κόκκινη Πεύκη με πυκνότητα γύρω στα 0,50 gr/cm3 που θεωρούνται πιο κατάλληλα για οικιακή χρήση ή για χώρους όπου δεν χαρακτηρίζονται μεγάλης κυκλοφορίας.

Σε ένα ξύλινο δάπεδο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα, μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και διαφορετικά είδη ξύλου (σπάνια περίπτωση), χρειάζεται όμως προσοχή στο αν τα είδη αυτά είναι συμβατά μεταξύ τους, όσον αφορά τις μηχανικές ιδιότητες και την «κίνηση» που εμφανίζει το ξύλο τους.

Το φινίρισμα της επιφάνειας μπορεί να αντισταθμίσει την φθορά της χρήσης και των τριβών, με την προϋπόθεση πως το δάπεδο συντηρείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Συχνά όταν το δάπεδο δείχνει φθαρμένο οφείλεται στο ότι η συχνή του χρήση, έχει αρχίσει να χαλά κάποια σημεία του φινιρίσματος της επιφάνειας του και δεν πρόκειται για φθορά στο ίδιο το ξύλο. Η εμφάνιση διορθώνεται με ένα απλό τρίψιμο και με ένα πέρασμα με λούστρο.

Τα κατάλληλα είδη ξύλου.

Στο πρότυπο BS EN 8201:2011 (Code of practice for installation of flooring of wood and wood-based panels), παρατίθεται πλήρης κατάλογος με τα είδη ξύλου που θεωρούνται κατάλληλα για δάπεδα, μαζί με το βαθμό μεταβλητότητας που παρουσιάζουν στις διαστάσεις τους, στην πυκνότητα και το πόσο κατάλληλα είναι για διάφορες χρήσεις.

Βέβαια πολλά από τα είδη ξύλων που αναφέρονται στο συγκεκριμένο πρότυπο, δεν είναι και τόσο δημοφιλή από εμπορικής πλευράς ή δεν βρίσκονται τόσο εύκολα στην αγορά. Επομένως η δυνατότητα επιλογής, περιορίζεται από τι είδος ξύλων διαθέτει ένας συγκεκριμένος προμηθευτής. Ορισμένοι προμηθευτές επικεντρώνουν την προσοχή τους σε είδη που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά και σε αυτή την περίπτωση όσοι ασχολούνται ειδικότερα με ξυλεία για δάπεδα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία κατάλληλων ξύλων.

Ξυλεία κωνοφόρων ή «Μαλακή ξυλεία».

Αν και οι τάβλες ή οι λωρίδες δαπέδου από μαλακή ξυλεία στην Ευρώπη δεν θεωρούνται κατάλληλα για ξύλινα δάπεδα (παρκέτα), κάποια όμως είδη όπως π.χ. το Πιτς Πάιν, το Όρεγκον Πάιν, το πεύκο Λάρτζινο, η ευρωπαϊκή κόκκινη Πεύκη και το ευρωπαϊκό λευκόξυλο (Ελάτη spruce), είναι κατάλληλα για δάπεδα οικιακής χρήσης και άλλων χώρων μικρής κυκλοφορίας, όπως μικρές τάξεις σχολείων, μικρά γραφεία, υπνοδωμάτια κλπ.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των ειδών ξύλου είναι ο μεγάλος αριθμός από ρόζους ο οποίος μπορεί να μειωθεί με τη χρήση καλύτερων ή πιο «καθαρών» ποιοτήτων σε κάποια είδη, π.χ. Όρεγκον Πάιν. Μάλιστα ορισμένοι κατασκευαστές πολυστρωματικών δαπέδων τύπου λαμινέιτ, προσφέρουν δάπεδα με διακοσμητικό στρώμα από ρόζους της μαλακής ξυλείας.

Γενικά στην Ευρώπη σαν βασική προϋπόθεση χρήσης των κωνοφόρων ειδών ξυλείας, θα πρέπει η πυκνότητά τους να μην είναι κατώτερη του 0,4 gr/cm3 η 400 kg/m3.

Ξυλεία πλατυφύλλων ή «Σκληρή ξυλεία».

Τα τελευταία χρόνια η αγορά έχει στραφεί προς τα ανοιχτόχρωμα σκληρά ξύλα της εύκρατης ζώνης, όπως από Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα είδη είναι, η αμερικάνικη λευκή Δρυς, η αμερικάνικη κόκκινη Δρυς, η ευρωπαϊκή Δρυς, το αμερικάνικο και το ευρωπαϊκό Δεσποτάκι (Φράξος) η Καστανιά κλπ.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω είδη είναι κατάλληλα για χώρους με κανονική ροή κυκλοφορίας, όπως σχολεία, νοσοκομεία, καταστήματα και γραφεία, αλλά λόγω της ανθεκτικότητας τους, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν σε χώρους όπως γυμναστήρια, αθλητικές αίθουσες και αίθουσες χορού.

Ξυλεία της τροπικής ζώνης.

Για ξύλινα δάπεδα χρησιμοποιούνται και πάρα πολλά είδη σκληρής ξυλείας της τροπικής ζώνης με τα δημοφιλέστερα για να αναφέρουμε μερικά, όπως το Ιρόκο, Τeak (Τικ), Ντουσιέ, Αζομπέ, Βένγκε Merbau κλπ. Στα είδη αυτά κάποια πιο ανθεκτικά ξύλα όπως π.χ. Τικ και Padauk, είναι κατάλληλα και για χώρους με πολύ μεγάλη κίνηση πεζών ή για βιομηχανικούς χώρους μικρής κίνησης.

Κάποια είδη της τροπικής ζώνης όπως π.χ. το Τικ και το Ιρόκο, επειδή παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στα χημικά και τα οξέα, είναι κατάλληλα για δάπεδα εργαστηρίων και άλλων ανάλογων χώρων.

Πολλά είδη ξύλων της τροπικής ζώνης, επειδή δεν παρουσιάζουν μεγάλη μετατόπιση στις διαστάσεις τους, είναι κατάλληλα για χώρους με ενδοδαπέδια θέρμανση.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να πέφτει η δημοτικότητα των ξύλων της τροπικής ζώνης, από τη μια γιατί δεν προτιμώνται τα τόσο σκουρόχρωμα ξύλα και από την άλλη για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν είναι λίγοι οι ξυλέμποροι διεθνώς, που ενδιαφέρονται να μάθουν την πηγή προέλευσης της σκληρής ξυλείας από την τροπική ζώνη και αν συνοδεύεται από κάποιο πιστοποιητικό που να αποδεικνύει πως προέρχεται από ελεγχόμενα δάση.

Σημειωτέον πως από πιστοποιημένες με FSC και PEFC πηγές, διατίθενται και κάποια άγνωστα είδη ξύλων της τροπικής ζώνης, προς αντικατάσταση των ειδών με μεγάλη εμπορική ζήτηση. Στην Ευρώπη πολλοί κατασκευαστές ξύλινων δαπέδων αντί να χρησιμοποιούν σκληρή ξυλεία τροπικής ζώνης έχουν στραφεί εναλλακτικά στη σκληρή ξυλεία της εύκρατης ζώνης, με βαφή που να θυμίζει πάρα πολύ τις σκούρες αποχρώσεις κάποιων ειδών σκληρής ξυλείας της τροπικής ζώνης.

Η σκληρότητα του ξύλου.

Σαν βασική προϋπόθεση για τη χρησιμοποίηση των ειδών ξύλου στην παραγωγή δαπέδων, υπολογίζεται η σκληρότητά του, πού μετριέται με την ευρωπαϊκή μέθοδο Brinell κατά την οποία υπολογίζεται το αποτύπωμα που αφήνει μια χαλύβδινη σφαίρα διαμέτρου 10 mm, όταν διεισδύει στο εξεταζόμενο δοκίμιο αργά και κάθετα, υπό σταθερό φορτίο 250 kg και για συγκεκριμένο χρόνο.

Μέτρηση σκληρότητας με τη μέθοδο Brinell. Φωτo: https://en.wikipedia.org/

Ανάλογες μετρήσεις σκληρότητας έχουμε και με τη μέθοδο Janka που χρησιμοποιείται κυρίως σε ΗΠΑ και Αυστραλία.

Η σκληρότητα του ξύλου κατά τη μέθοδο Brinell θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 2,5 kg/mm2. Η σκληρότητα των 3,4 kg/mm2 θεωρείται από τις μεσαίες σκληρότητες και πολλές φορές χρησιμοποιείται και ως βάση σύγκρισης.

Πίνακας τιμών σκληρότητας διαφόρων ειδών ξύλου, με την ευρωπαϊκή μέθοδο μέτρησης Brinell. Μια υψηλότερη βαθμολογία αντικατοπτρίζει ένα σκληρότερο ξύλο.

Πεύκο Σκανδιναβίας 1,7 Δρυς Ευρώπης 3,8
Σημύδα Σκανδιναβίας 2,6 Νιαγκόν Αφρικής 3,8
Μπέτε Ακτής Ελεφ/στου 2,7 Δεσποτάκι Σκανδιναβίας 4,0
Τικ Ασίας 3,3 Βένγκε Κ. Αφρικής 4,0
Δεσποτάκι Αμερικής 3,3 Ντουσιέ Αφρικής 4,0
Καρυδιά Β. Αμερικής 3,4 Μπουμπίγκα Αφρικής 4,0
Καστανιά Ευρώπης 3,4 Jarrah Αυστραλίας 4,7
Ιρόκο Κ. Αφρικής 3,5 Σφένδαμος Β. Αμερικής 4,8
Κερασιά Αμερικής 3,6 Merbau Μαλαισίας 4,9
Δρυς Β. Αμερικής 3,7 Αζομπέ Αφρικής 6,3
Οξιά Σκανδιναβίας 3,8 Κερασιά Βραζιλίας 7,0

Τα παραπάνω είδη ξύλων του πίνακα, είναι σήμερα διεθνώς τα  δημοφιλέστερα είδη που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ξύλινων παρκέτων, πολλά από τα οποία όμως δεν εισάγονται στη χώρα μας. Τα είδη ξύλου με έντονη γραφή είναι αυτά που κυριαρχούν σήμερα στην ελληνική αγορά, με τη Δρυ Ευρώπης και Αμερικής να είναι μακράν τα επικρατέστερα.

Τα δημοφιλέστερα είδη ξύλινων παρκέτων στην ελληνική αγορά.

Δρυς Ευρώπης και Αμερικής

Ο «βασιλιάς» των ξύλινων παρκέτων παγκοσμίως και το ξύλο που ειδικά στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει πάνω από το 65% της κατανάλωσης ξύλινων παρκέτων.

Τα προτιμώμενα δασοπονικά είδη είναι η έμμισχη Δρυς (Quercus Penduculata) και η άμισχη Δρυς (Q. Sessiliflora).

Είναι ξύλα με εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες. Η πυκνότητα του ξύλου των δύο αυτών ειδών στην ενδεδειγμένη υγρασία 12% κυμαίνεται γύρω στα 700 – 740 kg/m3 ή  0,70 – 0,74 gr/cm3. Η σχέση εφαπτομενικής ρίκνωσης προς την ακτινική για τα ξύλα αυτά είναι εξαιρετική και φθάνει 1,9 % ή δε σκληρότητά τους κατά Brinell κυμαίνεται από 3,7 – 3,8 kg/mm2.

Ξύλινο δάπεδο Δρυός

Ο χρωματισμός τους κυμαίνεται μεταξύ ανοικτού κίτρινου μέχρι σκούρου χρυσόχρου. Τόσο από πλευράς υφάνσεως (texture) όσο και από πλευράς δομής (structure) υπερέχουν σε σχέση με τα άλλα είδη Δρυός.

Καλά δάση έμμισχης και άμισχης Δρυός υπάρχουν στις χώρες Σλοβενία, Γαλλία, Πολωνία, Γερμανία, Ρουμανία και Β. Αμερική.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δάση άμισχης Δρυός αλλά επειδή διαχειρίζεται ως πρεμνοφυή μορφή (θάμνοι) δεν δίνουν χονδρό ξύλο. Γενικά στην Ελλάδα η ξυλεία της άμισχης Δρυός υπερέχει σε σκληρότητα της ευρωπαϊκής, υστερεί όμως ως προς την σχέση εφαπτομενικής προς ακτινική ρίκνωση που γενικά είναι ανώτερη των 2,0 %.

Ντουσιέ (DOUSSIE)

Είδος προερχόμενο από την Κεντρική και Δυτική Αφρική και από τα πιο δημοφιλή είδη που εισάγονται στην Ευρώπη.

Η πυκνότητα του ξύλου Ντουσιέ κυμαίνεται μεταξύ 0,70 – 0,90 gr/cm3 η δε σκληρότητά του φθάνει στα 4,0 kg/mm2. Η σχέση εφαπτομενικής προς ακτινική ρίκνωση του ξύλου είναι ίση με 1,3 % δηλ. είναι από τις πιο καλύτερες και αυτό είναι εγγύηση μεγάλης σταθερότητας διαστάσεων. Στο σημείο αυτό υπερέχει και της ευρωπαϊκής Καρυδιάς πού θεωρείται από τα ξύλα που έχουν την καλύτερη σχέση ανάμεσα σε αυτά της εύκρατης ζώνης, που είναι 1,4 %.

Ξύλινο δάπεδο Doussie

Το χρώμα του ξύλου είναι πορτοκαλοκαφέ και παίρνει ακόμα βαθύτερο χρώμα όταν εκτεθεί στο φως. Δεν είναι από τα πιο ευθύϊνα ξύλα και η ύφανσή του είναι μέτρια λεπτή (ξύλο περισσότερο πλατύβενο παρά λεπτόβενο) πού ομοιάζει με το Τικ.

Το Ντουσιέ παρουσιάζει μια έξοχη αντοχή στις προσβολές από μύκητες, έντομα και τερμίτες ακόμη και σε υγρό περιβάλλον. Θεωρείται διεθνώς από τα πιο αξιόπιστα διαχρονικά και οικονομικά είδη ξύλου, για ξύλινα παρκέτα τροπικής ξυλείας.

Τικ ή Teak

Είδος της Ασίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Ινδοκίνας και της Ιάβας.
Έχει πυκνότητα που κυμαίνεται μεταξύ 0,55 – 0,70 gr/cm3 και σκληρότητα μέτρια που ανέρχεται περίπου σε 3,3 kg/mm2. Η σχέση εφαπτομενικής προς ακτινική ρίκνωση ανέρχεται σε 2,0 %.

Ξύλινο δάπεδο Tik ή Teak

Το χρώμα του ξύλου είναι από σταχτοκίτρινο και με το χρόνο σκουραίνει. Η ύφανση του ξύλου είναι μέτρια λεπτή (περισσότερο πλατύβενο) αλλά γενικά πρόκειται για ξύλο ευθύϊνο.

Αν και είναι ένα από τα ακριβότερα ξύλα και η τιμή του είναι απλησίαστη για μεγάλο ποσοστό καταναλωτών, έχει όμως τη μεγαλύτερη αντοχή στις προσβολές εντόμων, για αυτό και θεωρείται ως πρότυπο αντοχής και ενδείκνυται σε χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος προσβολών από έντομα και μύκητες, όπως είναι και οι εξωτερικοί χώροι. Η επεξεργασία του μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του δέρματος, σπανίως όμως και συμπτώματα άσθματος,

Ιρόκο

Είδος της Κεντρικής Αφρικής, Ακτής Ελεφαντοστού. Το ξύλο έχει πυκνότητα που κυμαίνεται μεταξύ 0,55 – 0,66 gr/cm3 η δε σκληρότητά του φθάνει στα 3.5 kg/mm2. Η σχέση εφαπτομενικής προς ακτινική ρίκνωση είναι περίπου 2,2 %.

Ξύλινο δάπεδο Ιρόκο

Το χρώμα του ξύλου όπως και του Τικ, είναι σταχτοκίτρινο και με το χρόνο σκουραίνει Η ύφανση του ξύλου είναι λεπτή (λεπτόβενο). Όπως και το Τικ παρουσιάζει και αυτό πολύ ικανοποιητική αντοχή στους μύκητες, τα έντομα και στους τερμίτες.

Επειδή είναι φθηνότερο από το Τικ, πολλές φορές χρησιμοποιείται και ως υποκατάστατο. Η επεξεργασία του, όπως και αυτή του Τικ, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του δέρματος, αλλά και συμπτώματα άσθματος.