Σύμφωνα με πληροφορίες της μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής εφημερίδας στον κόσμο της ιαπωνικής Nikkei Asia, οι οποίες αναδημοσιεύτηκαν από εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο πρόκειται να αναπτύξουν έναν πρότυπο δορυφόρο κατασκευασμένο από ξύλο.
Ο δορυφόρος που θα έχει το όνομα LignoSat πρόκειται να είναι έτοιμος το 2023 και θα είναι ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο.
Στόχος του όλου εγχειρήματος είναι η μείωση των ανθρωπογενών αποβλήτων που δημιουργούνται σήμερα συνεχώς στο διάστημα -τα λεγόμενα διαστημικά σκουπίδια και που τα περισσότερα από αυτά όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, δεν μπορούν να καούν ολοσχερώς με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν αρκετά επιβλαβή σωματίδια στο γήινο περιβάλλον.
Το όλο έργο είναι μια συνεργασία μεταξύ της εταιρείας Sumitomo Forestry Co Ltd, μέρος του γιγαντιαίου ιαπωνικού Ομίλου Sumitomo και του Πανεπιστημίου του Κιότο, με επικεφαλής τον επίσης Ιάπωνα καθηγητή και αστροναύτη Takao Doi.
Σε δηλώσεις που έκανε ο καθηγητής Takao Doi, στο BBC μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Ανησυχούμε για το γεγονός πως όλοι οι δορυφόροι που εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης, όταν καίγονται δημιουργούν μικροσκοπικά σωματίδια αλουμίνας (γνωστά ως οξείδιο του αργιλίου), που αιωρούνται στην ανώτερη ατμόσφαιρα για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό είναι σίγουρο πως θα επηρεάσει το στρώμα του όζοντος άρα και το περιβάλλον της Γης.
Σε αντίθεση, οι ξύλινοι δορυφόροι μπορούν να καούν ολοσχερώς χωρίς να απελευθερώσουν επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα ή και να “βρέξουν” επικίνδυνα συντρίμμια στο έδαφος. Το όλο εγχείρημα δείχνει να αποτελεί μια εναλλακτική λύση, αρκετά καθαρότερη και φιλική προς το περιβάλλον».
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), σήμερα υπάρχουν πάνω από 6.000 δορυφόροι γύρω από τη Γη και από αυτούς το 60% είναι ανενεργοί και αποτελούν διαστημικά σκουπίδια.
Η εκτίμηση είναι πως μέχρι το 2028 θα υπάρχουν πάνω από 15.000 δορυφόροι, πράγμα που σημαίνει πως τα διαστημικά σκουπίδια θα παρουσιάσουν ραγδαία αύξηση και απειλή συγχρόνως για όσα από αυτά εισέλθουν στη γήινη ατμόσφαιρα.
Προς το παρόν η ομάδα του καθηγητή Takao Doi μαζί με την Sumitomo Forestry, ερευνούν και δοκιμάζουν σε ακραία περιβάλλοντα της Γης, ποιο είναι το κατάλληλο ξύλο που θα μπορούσε να αντέξει και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας που παρατηρούνται στο διάστημα, καθώς και την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Το επόμενο στάδιο είναι ανάπτυξη του μηχανολογικού μοντέλου του ξύλινου δορυφόρου καθώς και το λειτουργικό μοντέλο πτήσης, με στόχο πάντα την ολοκλήρωση του μέχρι το 2023.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Sumitomo Forestry Co Ltd είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης δασών στην Ιαπωνία με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε καινοτόμα δασικά προϊόντα και εφαρμογές του ξύλου σε όλο τον κόσμο.
Ο Όμιλος Sumitomo ιδρύθηκε πριν από 330 (!) χρόνια και μέσα στα επόμενα σχέδια του είναι η οικοδόμηση στο Τόκιο του ψηλότερου υβριδικού ουρανοξύστη στον κόσμο, με βασικό δομικό υλικό κατά 90% το ξύλο και το υπόλοιπο με τμήματα χάλυβα. Θα έχει ύψος 350 μέτρα αποτελούμενος από 70 ορόφους και η αποπεράτωση του έχει προγραμματιστεί για το 2041. Θα ονομάζεται W350 θέλοντας έτσι συμβολικά να δείξει την μακρόχρονη ιστορία του Ομίλου που ιδρύθηκε το 1691.
Δείτε τη σχετική ανάρτηση που είχαμε δημοσιεύσει για τον ξύλινο ουρανοξύστη W350:
Ο μεγαλύτερος ξύλινος ουρανοξύστης στον κόσμο, θα έχει ύψος 350 μέτρα! και θα κατασκευαστεί στο Τόκιο.