Woodio: Το «αδιάβροχο ξύλο» που φέρνει ανατροπές στα υλικά κατασκευής πολλών προϊόντων, ξεκινώντας από το μπάνιο!

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως οι νιπτήρες και οι μπανιέρες που δέχονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες νερού και θα πρέπει να είναι απόλυτα στεγανές, είναι κατασκευασμένες από διάφορα κεραμικά υλικά όπως είναι π.χ. η πορσελάνη ή από ανοξείδωτα μεταλλικά υλικά (ΙΝΟΧ).

Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως όλα αυτά τα υλικά, έρχεται να τα αντικαταστήσει το ξύλο και μάλιστα με μοναδική επιτυχία!

Το Woodio είναι το πρώτο 100% αδιάβροχο συμπαγές σύνθετο ξύλο στον κόσμο και κατασκευάζεται με την συγκόλληση υπολειμμάτων ξύλου και ρητίνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα συμπαγές προϊόν, με ιδιαίτερο και ξεχωριστό ντιζάιν, μεγάλης αντοχής και διάρκεια ζωής.

Είναι ένα καινοτόμο προϊόν της φινλανδικής εταιρείας Woodio Ltd, η οποία μέσω δικής της πατενταρισμένης τεχνολογίας, χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα υπολείμματα (τσιπ) ξύλου που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και της παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων ξύλου, του φινλανδικού γίγαντα της δασοκομίας Metsä Group.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο φινλανδικός Όμιλος Metsä Group, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Metsä Spring Ltd υπήρξε ο βασικός επενδυτής του Woodio με το ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Η Metsä Spring Ltd (που δημιουργήθηκε το 2018) είναι μια εταιρεία του Ομίλου Metsä Group που προωθεί την καινοτομία σε όλο τον κόσμο, επενδύοντας και χρηματοδοτώντας πολλά υποσχόμενα καινοτόμα προϊόντα και εταιρείες που ενισχύουν το επιχειρηματικό οικοσύστημα του Ομίλου, στο τομέα της κυκλικής βιοοικονομίας με βάση το ξύλο. Άλλοι επενδυτές της Woodio Ltd είναι οι Ardent Venture BV, Finow Ltd, NextStone Ltd και Valve Ventures Ltd.

Το Woodio λόγω του εξαιρετικού του οικολογικού σχεδιασμού έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις και βραβεία όπως τα φινλανδικά Fennia Prize και IPR Excellence, το German Design Awards Special 2021, κλπ. και από τον Νοέμβριο του 2020 διαθέτει και Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001.

Είναι ένα βιώσιμο προϊόν αφού όπως αναφέραμε παράγεται από υπολείμματα ξύλου και αφήνει ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα. Το παγκόσμιο δυναμικό θέρμανσης (GWP) του Woodio είναι 80% μικρότερο σε σύγκριση με παρόμοια προϊόντα που κατασκευάζονται από κεραμικά υλικά ή μέταλλο.

Ο αναμενόμενος χρόνος ζωής του Woodio είναι ίδιος ή και μεγαλύτερος σε σχέση με τα παραδοσιακά υλικά κατασκευής προϊόντων μπάνιου – κουζίνας και είναι αρκετά πιο ελαφρύ, μειώνοντας έτσι και τις εκπομπές άνθρακα που δημιουργούνται κατά την εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι επίσης πολύ πιο ανθεκτικό στις κρούσεις καθιστώντας το έτσι πρακτικά άθραυστο σε κανονική χρήση.

Το Woodio δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση και καθαρίζονται πάρα πολύ εύκολα με ένα βρεγμένο μαλακό πανί και ένα ήπιο απορρυπαντικό ή σαπούνι.

Προς το παρόν οι νιπτήρες και οι μπανιέρες Woodio, διατίθεται σε 16 διαφορετικές συλλογές ξύλου με διαφόρους χρωματικούς συνδυασμούς και είναι κατάλληλοι για χρήση τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους. Ήδη εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και σε διάφορα τουριστικά καταλύματα.

Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια της Woodio Ltd είναι η επέκταση των εφαρμογών του Woodio και σε άλλα αδιάβροχα προϊόντα, όπως π.χ. σε πλακάκια μπάνιου – κουζίνας, δαπέδου, διάφορες επιφάνειες κ.λ.π.

Οι νιπτήρες και μπανιέρες Woodio προς το παρόν -από ότι γνωρίζουμε, δεν εισάγονται στην Ελλάδα και για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της φινλανδικής εταιρείας Woodio Ltd: www.woodio.fi