W350: Ο μεγαλύτερος ξύλινος ουρανοξύστης στον κόσμο, θα έχει ύψος 350 μέτρα! και θα κατασκευαστεί στο Τόκιο

Το εμβληματικό ξύλινο κτήριο που όταν αποπερατωθεί θα είναι και ο ψηλότερος ξύλινος ουρανοξύστης του κόσμου, θα κατασκευαστεί στο Τόκιο από την Sumitomo Forestry Co. η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ετοιμάζεται να αναλάβει την ανοικοδόμηση του.
Η Sumitomo Forestry είναι η  μεγαλύτερη και αρχαιότερη εταιρεία διαχείρισης δασών στην Ιαπωνία και με παραρτήματα σε όλο τον κόσμο,

Θα γίνει γνωστό με το όνομα W350 και πρόκειται σίγουρα για ένα πολύ τολμηρό εγχείρημα, αφού θα έχει ύψος 350! μέτρα και θα αποτελείται κατά 90% από ξύλο!

Η αποπεράτωση έχει προγραμματιστεί για το 2041 για να τιμήσει την 350η! επέτειο της εταιρείας, γι’ αυτό και επιλέχθηκε το όνομα W350.

Το 70 ορόφων! κτίριο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για καταστήματα, ξενοδοχεία και γραφεία, καθώς και για ιδιωτικές κατοικίες.

Η ιδέα για το κτίριο βασίζεται στο ερευνητικό και αναπτυξιακό κέντρο Sumitomo Forestry, και το ερευνητικό ίδρυμα Tsukuba Research Institute, τα οποία είναι και υπεύθυνα για την τεχνολογία της ξυλείας που θα χρησιμοποιηθεί σχετικά με την αντοχή και την πυρασφάλεια του κτιρίου.

Η αρχιτεκτονική και δομική σχεδίαση του κτιρίου έγινε από τον Όμιλο Nikken Sekkei και μάλιστα το W350 προτάθηκε για το Best Futura Project ανάμεσα σε 200 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, στα βραβεία MIPIM για το 2019.
Τα βραβεία MIPIM είναι ένας διεθνής διαγωνισμός της παγκόσμιας βιομηχανίας ακινήτων, για έργα που θα έχουν καινοτόμες και βιώσιμες περιβαλλοντικές προοπτικές για το μέλλον.

Όλοι οι  ανοιχτοί χώροι του κτιρίου παράλληλα με τα φυσικά στοιχεία όπως είναι το φως του ήλιου, έχουν διακοσμηθεί με πολύ πράσινο ώστε να δημιουργείται η αίσθηση της βιοποικιλότητας.

Η εταιρεία Sumitomo Forestry ελπίζει να μετατρέψει τις πόλεις σε δάση και δηλώνει ότι:

Οι πόλεις από ξύλο διαγράφουν λαμπρό μέλλον.
Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν πόλεις, φιλικές προς το περιβάλλον και να αξιοποιούν τα μοναδικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του ξύλου.

Για να γίνει αυτό, η εταιρεία ακολουθεί τις αρχές της «βιώσιμης δασοκομίας» και προωθεί την ανάπλαση και διαχείριση των δασικών εκτάσεων.

Το κτίριο W350 θα είναι ένα υβρίδιο, δηλαδή θα αποτελείται 90% κυρίως από ξύλο και 10% από χάλυβα και άλλα υλικά.

Επειδή η Ιαπωνία είναι μια χώρα επιρρεπής στους σεισμούς, η Sumitomo Forestry δήλωσε πως για την κατασκευή του κτιρίου, θα χρησιμοποιηθεί μια ειδική δομή ενισχυμένου σωλήνα από χάλυβα, για τον έλεγχο των δονήσεων και πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η πυρασφάλεια, η αντισεισμική αντίσταση καθώς και η ανθεκτικότητα του κτιρίου.

Σύμφωνα με την Sumitomo Forestry:

– Οι δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα οι πόλεις με ξύλινα κτίρια ή πολυκατοικίες είναι εξαιρετικές.
– Το ξύλο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με άλλα οικοδομικά υλικά, όπως το σκυρόδεμα ή ο χάλυβας, επειδή τα δέντρα απορροφούν και συγκρατούν τον άνθρακα. Συγκριτικά, το σκυρόδεμα είναι ένα υλικό που οδηγεί σε τεράστια ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της παραγωγής του.
– Η χρήση του ξύλου για την κατασκευή πολυώροφων κτιρίων θα έχει ως αποτέλεσμα να σταθεροποιούνται τα επίπεδα του άνθρακα και να αυξάνονται οι όγκοι ξυλείας που ζητούνται.
– Αυτό θα δημιουργήσει αναβίωση της δασοκομίας και μπορεί να δώσει νέα πνοή στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και να δημιουργήσει πόλεις, που αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του ξύλου μπορούν να προσφέρουν ένα άνετο και βιώσιμο περιβάλλον».

Σύμφωνα πάλι με την εταιρεία, ένας άλλος λόγος που επιλέχθηκε το ξύλο ως κύριο δομικό υλικό, είναι η χρήση και η προστασία των εγχώριων δασικών πόρων. Σήμερα τα δύο τρίτα της Ιαπωνίας καλύπτονται από δάση, αλλά από αυτά μόνο το 30% είναι διαχειρίσιμα, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο 70% να είναι δύσκολη η διάσωση τους από διάφορες καταστροφές.

Πηγές άρθρου και Photos: Όμιλος Nikken Sekkei και Sumitomo Forestry Co.
Επιμέλεια: eWood 

Σχετικά άρθρα:
– CLT: Ένα νέο προϊόν ξύλου, πολλά υποσχόμενο στις δομικές κατασκευές
– Πως το ξύλο μπορεί να σώσει τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή!
Από ξύλο θα κατασκευάζονται τα σύγχρονα οικολογικά κτίρια!