Το πρώτο εργοστάσιο στον κόσμο για την παραγωγή MDF από φύλλα φοίνικα.

Φώτο: WESER Industrie και EPC MT Mixers.

Οι γερμανικές εταιρείες WESER Industrie und Anlagentechnik GmbH, ειδική σε θέματα μηχανικής, προμηθειών και κατασκευών και η DIEFFENBACHER GmbH, κορυφαίος κατασκευαστής συστημάτων πρέσας και ολοκληρωμένων μονάδων παραγωγής για τη βιομηχανία πάνελ με βάση το ξύλο, σε συνεργασία με τον Αιγύπτιο εργολάβο EPC MT Mixers προχώρησαν σε συμφωνία για την κατασκευή μιας μοναδικής, καινοτόμου και φιλικής προς το περιβάλλον μονάδας που θα παράγει ινοσανίδες υψηλής και μεσαίας πυκνότητας (HDF/MDF) από φύλλα φοίνικα για τον Εθνικό Οργανισμό Υπηρεσιακών Έργων της Αιγύπτου (NSPO).

Το εργοστάσιο συνολικής έκτασης 400.000 τετραγωνικών μέτρων κατασκευάζεται στην περιοχή Toshka στη Νότια Αίγυπτο και θα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη φύλλα φοίνικα από ένα γειτονικό αγρόκτημα χουρμαδιών 40.000 στρεμμάτων για την παραγωγή περίπου 400 κυβικών μέτρων MDF/HDF την ημέρα ή 125.000 κυβικά μέτρα ετησίως.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της WESER, Ahmed Amrou ανέφερε σχετικά:

Αυτό θα κάνει το εργοστάσιο μοναδικό στον κόσμο. Συνήθως, τα φύλλα φοίνικα θεωρούνται απόβλητα αγροκτημάτων. Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο αντί για ξύλο, το οποίο είναι δύσκολο να αποκτηθεί σε αυτήν την περιοχή ούτως ή άλλως, τα φύλλα φοίνικα θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πλακών MDF/HDF υψηλής ποιότητας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία δαπέδων και επίπλων. Η μονάδα παραγωγής είναι μια πολύτιμη συμβολή για μια πιο βιώσιμη γεωργία στην περιοχή. Επιπλέον, το εργοστάσιο θα δημιουργήσει περίπου 500 νέες θέσεις εργασίας και αναμένεται να τονώσει την τοπική οικονομία.

Η ιδέα για αυτό το μοναδικό βιώσιμο έργο, αρχικά σχεδιάστηκε το 2018 από τη WESER και τον Αιγύπτιο εταίρο της MT Mixers. Τον Ιανουάριο του 2022, η NSPO ανέθεσε στη WESER και την DIEFFENBACHER τη σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου στην περιοχή Toshka.

Η WESER ενεργεί ως γενικός ανάδοχος για το έργο που θα παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι, ενώ η DIEFFENBACHER προμηθεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των εξαρτημάτων για την εγκατάσταση της παραγωγής καθώς και τον αυτοματισμό και τα ηλεκτρολογικά συστήματα του εργοστασίου. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης ένα ενεργειακό σύστημα ισχύος 29 MW που αποτελείται από λέβητα ατμού με καύση στερεών καυσίμων και θερμαντήρα πετρελαίου.

Περαιτέρω τεχνολογία παρέχεται επίσης από τη γερμανική Wemhöner Surface Technologies GmbH & Co. KG, τη Vits Technology GmbH και την EMS-Fehn-Group (Προμηθευτής παγκόσμιων λύσεων logistics με έδρα τη Γερμανία), που θα είναι υπεύθυνη για την παράδοση όλων των βασικών εξαρτημάτων στο εργοτάξιο.

Οι εργασίες στο εργοτάξιο ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2023 και έχει προγραμματιστεί να παράγει τα πρώτα πάνελ MDF/HDF το φθινόπωρο του 2025.