Πτώση των πωλήσεων 11,5 % εμφανίζει η γερμανική βιομηχανία επίπλων κουζίνας το 8μηνο του 2023

Οι Γερμανοί κατασκευαστές επίπλων κουζίνας υποφέρουν προς το παρόν από μια φθίνουσα ζήτηση και από την απροθυμία των καταναλωτών για νέες αγορές.

«Η κατάσταση των παραγγελιών στον κλάδο μας είναι τεταμένη και οι εκκρεμείς παραγγελίες συνεχίζουν να μειώνονται εδώ και μήνες», ανέφερε ο Stefan Waldenmaier, Διευθύνων Σύμβουλος του VdDK (Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιομηχανίας Επίπλων Κουζίνας), στη ετήσια επιχειρηματική συνέντευξη Τύπου που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Herford της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τις έρευνες της ένωσης, ο όγκος των εισερχόμενων παραγγελιών από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2023 ήταν 11,5% χαμηλότερος από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας σε επίπεδο αξίας μείωση 2,6%. Ακόμη και σε σύγκριση με το 2019 πού ήταν το έτος πριν από τον κορωνοϊό, υπάρχουν απώλειες αφού ο όγκος των εισερχόμενων παραγγελιών μέχρι τον Αύγουστο του 2023 ήταν 2,7% κάτω.

Εκτός από το καταναλωτικό κλίμα, το οποίο παραμένει σε αδύναμο επίπεδο και τη συνεχιζόμενη πίεση υψηλού κόστους λόγω των αυξημένων τιμών υλικών και ενέργειας, η γερμανική βιομηχανία επίπλων κουζίνας ανησυχεί ιδιαίτερα για το δύσκολο κατασκευαστικό περιβάλλον που υπάρχει σήμερα στη χώρα.

Το αυξημένο κόστος κατασκευής και τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε αναβολές και ακυρώσεις έργων. Περίπου το ένα πέμπτο των εταιρειών κατασκευής κατοικιών, ανέφεραν ακυρώσεις έργων έως τον Αύγουστο του 2023, σημειώνοντας νέο υψηλό, όπως ανέφερε το γερμανικό ινστιτούτο Ifo.

Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών για νέα διαμερίσματα μειώθηκε κατά 27,2% φθάνοντας μόλις τις 135.200 άδειες το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αποκλίνει σημαντικά από τον στόχο της για 400.000 ολοκληρώσεις οικιστικών μονάδων φέτος και αντίστοιχες τα επόμενα χρόνια. Μόνο 245.000 οικιστικές μονάδες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023 και μόνο 210.000 για το επόμενο έτος.

«Ο αργός ρυθμός των νέων κατασκευών φέρνει τη γερμανική βιομηχανία επίπλων κουζίνας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι κάθε ολοκληρωμένο διαμέρισμα, απαιτεί συνήθως την αγορά δύο έως τριών νέων κουζινών», ανέφερε ο Waldenmaier.

Η κατασκευή κατοικιών αποδυναμώνεται επίσης σε σημαντικές εξαγωγικές αγορές. Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών για μονοκατοικίες στη Γαλλία, τη σημαντικότερη ξένη αγορά για τους Γερμανούς κατασκευαστές επίπλων κουζίνας, μειώθηκε κατά 27,5% τον Μάιο του 2023 και κατά 17,4% τον Ιούνιο του 2023. Για κτίρια με δύο ή περισσότερα διαμερίσματα, τον Μάιο εκδόθηκαν 38,7% λιγότερες άδειες και 16,4% λιγότερες τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του VdDK επέστησε την προσοχή στη μεγάλη οικονομική σημασία των τομέων των κατασκευών και της επίπλωσης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των γερμανικών ενώσεων επίπλου, το σύμπλεγμα των κατασκευών κατοικιών και των επίπλων, συμπεριλαμβανομένων όλων των εμπλεκόμενων οικονομικών τομέων, όπως η κατασκευή, το εμπόριο και η συναρμολόγηση οικοδομικών προϊόντων, επίπλων, οικιακών συσκευών και άλλων οικιακών ειδών, απασχολεί σήμερα περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα. Για σύγκριση, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία βρίσκεται έντονα στο επίκεντρο της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης, περιλαμβάνει περίπου 800.000 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών.

«Ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας εξαρτάται από τη βιομηχανία μας και ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως μέτρα για την τόνωση της κατασκευής κατοικιών», απαίτησε ο Waldenmaier.

Σε γενικές γραμμές, ο Waldenmaier ήταν αισιόδοξος για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου, τονίζοντας πως η γερμανική βιομηχανία επίπλων κουζίνας βρίσκεται σε εξαιρετική θέση για το μέλλον της, λόγω των σύγχρονων εγκαταστάσεων παραγωγής και των καινοτόμων προϊόντων της.