Πηγή: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU Singapore) https://www.ntu.edu.sg/
Η δημοτικότητα του ξύλου σήμερα λόγω της αναγνωρισμένης περιβαλλοντικής του αξίας, βλέπουμε να ανεβαίνει συνεχώς, με αποτέλεσμα τη διαρκώς αυξανόμενη χρήση του διεθνώς, ως κύριο δομικό υλικό στην κατασκευή πολυώροφων κτιρίων. Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα πως το ξύλο είναι το μόνο δομικό υλικό που έχει το μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος και συμβάλει τα μέγιστα προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παράγονται από τη χρήση ενεργοβόρων και ρυπογόνων υλικών, όπως είναι ο χάλυβας και το σκυρόδεμα, συμβάλλοντας έτσι στην δραστική μείωση της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, η χρήση του ξύλου στη δόμηση κτιρίων, έχει λανθασμένα επικριθεί πολλές φορές, ως ένα υλικό που είναι επικίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Έχει όμως αποδειχθεί πως το ξύλο σε κατάλληλο πάχος και κάτω από κρίσιμες θερμοκρασίες, έχει καλύτερη συμπεριφορά και χρόνο αντοχής στην φωτιά έναντι άλλων δομικών υλικών όπως είναι π.χ. το αλουμίνιο, ο σίδηρος ο χάλυβας και το σκυρόδεμα, τα οποία σε αντίστοιχο περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών, καταρρέουν απότομα.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU Singapore), με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Aravind Dasari, έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας έρευνας, σχετικά με την ανάπτυξη μιας πολύ λεπτής -σχεδόν αόρατης- και διαφανούς επίστρωσης ρητίνης, που κάνει το ξύλο ανθεκτικό στη φωτιά, διατηρώντας παράλληλα τη φυσική του ομορφιά.
Η διαφανής επίστρωση ρητίνης, έχει πάχος μόλις 0,075 χιλιοστά και είναι αόρατη με γυμνό μάτι.
Όταν η επίστρωση θερμαίνεται από μια καυτή φλόγα στους 300 βαθμούς Κελσίου, συμβαίνουν μια σειρά από χημικές αντιδράσεις, οι οποίες προκαλούν τη διαστολή της, μεγαλώνοντας πάνω από 30 φορές το αρχικό της πάχος και την μετατρέπουν σε κάρβουνο.
Η απανθρακωμένη πλέον επίστρωση, είναι ανθεκτική στη θερμότητα και λειτουργεί ως προστατευτική μεμβράνη έναντι της φωτιάς, αποτρέποντας την καύση του ξύλου που βρίσκεται από κάτω της, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση της φλόγας στο υπόλοιπο ξύλο. Η επίστρωση παράγει επίσης λιγότερο καπνό κατά την καύση.
«Στην επικάλυψή μας, χρησιμοποιήσαμε συγκεκριμένη τεχνολογία για να κλειδώσουμε ορισμένες ενώσεις και να αλληλεπιδράσουμε με τη ρητίνη, με αποτέλεσμα οι χημικές αντιδράσεις που δημιουργούνται όταν η επικάλυψη εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες να τη μετατρέπουν σε κάρβουνο. Όταν στη συνέχεια το κάρβουνο αφαιρείται, το ξύλο από κάτω της εξακολουθεί να είναι άθικτο, αποδεικνύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της επικάλυψης στην προστασία του ξύλου από την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται σε μια φωτιά», δήλωσε ο Aravind Dasari, Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Επιστήμης & Μηχανικών Υλικών του NTU και ειδικός στα πυράντοχα υλικά.
Στις δοκιμές που έγιναν σύμφωνα με τα πρότυπα της βιομηχανίας, η επικάλυψη των ερευνητών του NTU εκτός από την περαιτέρω εξάπλωση της φλόγας στο ξύλο, παρήγαγε και πολύ λίγο καπνό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς, τα δομικά υλικά θα πρέπει να είναι πυράντοχα και σχετικά απαλλαγμένα από καπνό, ώστε να επιτρέπουν την ασφαλή εκκένωση των ενοίκων ενός κτιρίου.
Μέχρι στιγμής, η καινοτόμος επίστρωση έχει λάβει 250.000 δολάρια Σιγκαπούρης (περίπου 180.000 ευρώ) σε χρηματοδότηση μέσω του NTUitive Gap Fund. Κοστίζοντας μόνο 2 S$ (περίπου1,45 ευρώ) για την επίστρωση ενός τετραγωνικού μέτρου ξύλου, η ομάδα βρίσκεται τώρα σε συζητήσεις για την εμπορευματοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η οποία έχει πολλαπλές εφαρμογές και ζήτηση από την κατασκευαστική βιομηχανία, καθώς τα κτίρια από ξύλο πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους πυροσβεστικούς κώδικες, αλλά και σε βιομηχανίες ξύλινων κατασκευών και επίπλων.
Τουλάχιστον μία εταιρεία, η Venturer Timberwork, (Πολυεθνική Κατασκευαστική της Σιγκαπούρης) διερευνά τη χρήση αυτής της επίστρωσης σε ένα από τα επόμενα έργα της.