Πάνω από 1,6 εκατ. στρέμματα καμένου δάσους, είναι ο απολογισμός των φετινών πυρκαγιών σύμφωνα με μια πρώτη οικολογική αποτίμηση του WWF Ελλάς

Μια σημαντική έκθεση του WWF Ελλάς, στην οποία αναφέρονται οι πρώτες αποτιμήσεις για την μεγάλη οικολογική καταστροφή των πυρκαγιών που συνέβησαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023, ποιες είναι οι ρίζες του προβλήματος και οι προτάσεις που καταθέτει για την αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από 1,6 εκατ. στρέμματα καμένης δασικής έκτασης, 23 προστατευόμενες περιοχές, 3 Εθνικά Πάρκα και 1 Εθνικός Δρυμός είναι έως τώρα ο απολογισμός των φετινών πυρκαγιών.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα 935.000 στρέμματα από τη συνολική αυτή έκταση βρίσκονται μόνο στον Έβρο που καιγόταν για 16 συνεχόμενες ημέρες, κάνοντας την πυρκαγιά αυτή μία από τις σημαντικότερες από οικολογικής άποψης, αλλά και τη μεγαλύτερη από θέμα έκτασης που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το WWF πρόκειται για το δεύτερο χειρότερο καλοκαίρι της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, μετά από αυτό του 2007, που είχαν καεί πάνω από 2,7 εκατομμύρια στρέμματα.

Ωστόσο οι συγκρίσεις με τις προηγούμενες καταστροφικές χρονιές που είχαμε ζήσει το 2007 και το 2021, σταματάνε στο μέγεθος, μιας και οι ποιοτικές διαφορές μεταξύ αυτών είναι μεγάλες και σχετίζονται με το ότι:

  • Οι φωτιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2023, έχουν μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά.
  • Έχουν επηρεάσει για πρώτη φορά τόσο μαζικά, αρχέγονα δασικά οικοσυστήματα στα βόρεια της χώρας, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν δυσκολίες στη φυσική τους αποκατάσταση.
  • Για πρώτη φορά έχουν επηρεαστεί τόσες πολλές προστατευόμενες περιοχές.

Όπως σημειώνει στην πρώτη οικολογική αποτίμησή του το WWF Ελλάς, με βάση αυτά τα πρώτα κιόλας δεδομένα, οδηγούμαστε για ακόμα μια χρονιά σε ένα αυταπόδεικτο συμπέρασμα:

Το εθνικό σύστημα δασοπυρόσβεσης έχει αποτύχει και απαιτούνται ριζικές αλλαγές και βελτιώσεις που θα προστατεύσουν τα δάση μας, αλλά και τη ζωή μας.

Για μια ακόμη χρονιά, το WWF Ελλάς παρουσιάζει το πλαίσιο προτεραιοτήτων και τους άξονες δράσεις που προτείνει, σχετικά με τα ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις αλλαγές που προκαλεί ήδη η κλιματική κρίση στα οικοσυστήματα και στην ένταση των φαινομένων. Οι προτάσεις αυτές κοινοποιήθηκαν και στον Πρωθυπουργό.

Δείτε ΕΔΩ την πλήρη έκθεση του WWF Ελλάς και ΕΔΩ μια πλήρης αναφορά με την πρώτη οικολογική αποτίμηση των πυρκαγιών του 2023 στις Προστατευόμενες Περιοχές.