Η Koelnmesse σπάει ρεκόρ πωλήσεων στην 100η επέτειο της και ανοίγει ένα από τα πιο σύγχρονα συνεδριακά κέντρα στην Ευρώπη

Δελτίο Τύπου της Koelnmesse στις 10/03/2024
Φωτογραφίες, βίντεο: Koelnmesse.

Η Koelnmesse το 2024 γιορτάζει την 100η επέτειο της και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το 2023, δείχνουν ότι οι ενοποιημένες εταιρείες, πέτυχαν ρεκόρ πωλήσεων ύψους 416 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην επιτυχία αυτή της Koelnmesse, συνέβαλαν 67 εκδηλώσεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 19 δικών της και 21 φιλοξενουμένων, καθώς και τριών (3) εταιρικών εκδηλώσεων στην Κολωνία.
Το ποσοστό των διεθνών εκθετών ήταν ιδιαίτερα εξαιρετικό φθάνοντας το 78%.

«Το έτος 2023 λειτούργησε ως μια εντυπωσιακή επιστροφή που είδε την Koelnmesse να ξαναβρίσκει την παλιά της ακτινοβολία», λέει ο Gerald Böse, Διευθύνων Σύμβουλος της Koelnmesse GmbH. Με την υποστήριξη του προγράμματος αποδοτικότητας RECOVER25, οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι η Koelnmesse δημιούργησε ένα θετικό αποτέλεσμα χρήσης 42 εκατομμυρίων ευρώ, ξεπερνώντας έτσι σημαντικά τις δικές της προσδοκίες.

Η αύξηση των πωλήσεων πάνω από 70% οφείλεται στην απουσία περιορισμών που είχαν σχέση με τον COVID-19 και στην ισχυρή χρονιά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του τακτικού κυκλικού προγράμματος εκδηλώσεων. Ενώ η Koelnmesse πέτυχε πωλήσεις άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ για πρώτη φορά το 2019, οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 94,3 εκατομμύρια ευρώ το 2020 και ανέκαμψαν αργά μόνο τα επόμενα έτη, στα 134,2 εκατομμύρια ευρώ (2021) και 240 εκατομμύρια ευρώ (2022). Κατά το οικονομικό έτος 2023, οι ενοποιημένες πωλήσεις της εταιρείας έφτασαν τα σε 416 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι μέτοχοι στήριξαν την Koelnmesse κατά τη διάρκεια των δύσκολων ετών της πανδημίας. Ήμουν πάντοτε πεπεισμένος ότι η επιχείρηση εμπορικών εκθέσεων απαιτεί προσωπική επαφή. Η εξέλιξη των αριθμών το επιβεβαιώνει αυτό. Χαίρομαι που η εμπορική έκθεση έχει ανακάμψει τόσο καλά, όπως έχει ανακάμψει από την κρίση. Η Koelnmesse οφείλει επίσης αυτή την επιτυχημένη εμπορική χρονιά στους αφοσιωμένους υπαλλήλους της», δήλωσε η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και δήμαρχος Henriette Reker, τονίζοντας τη συμβολή του προσωπικού της εταιρείας στην επιτυχία της.

Ο αριθμός των εργαζομένων που εργάζονται για τις ενοποιημένες εταιρείες της Koelnmesse αυξήθηκε κατά μέσο όρο σε 1.106 το 2023 (προηγούμενο έτος: 1.017), αριθμός που είναι υψηλότερος από ό,τι στα προ του COVID-19 έτη. Σε ολόκληρη τη Γερμανία, η επιχείρηση εμπορικών εκθέσεων με έδρα την Κολωνία εξασφαλίζει πάνω από 18.500 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στον τομέα του εμπορίου, της βιοτεχνίας, των μεταφορών, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

Το 2023, το πρόγραμμα της Koelnmesse περιελάμβανε 67 εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 37.800 εκθέτριες εταιρείες από 126 χώρες και περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια επισκέπτες από 217 χώρες. «Το έτος 2023 απέδειξε εντυπωσιακά ότι οι εμπορικές εκθέσεις παραμένουν απαραίτητος μοχλός για την οικονομία και είναι αναντικατάστατες ως πλατφόρμα για την ανταλλαγή καινοτομιών και πρωτοποριακών ιδεών», λέει ο Gerald Böse. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι εμπορικές εκθέσεις αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος και συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης οικονομίας.

Ισχυρή παγκόσμια θέση.
Ο Gerald Böse είναι επίσης θετικός για τις διεθνείς εμπορικές εκθέσεις της εταιρείας: «Η νέα μας διεθνής δραστηριότητα είναι πιο δυναμική από ποτέ και το 2023 γιορτάσαμε τέσσερις πρεμιέρες». Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 24 εμπορικές εκθέσεις της Koelnmesse στο εξωτερικό. Κορυφαία στιγμή ήταν και πάλι η THAIFEX – Anuga Asia στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, η οποία θα χωριστεί σε έναν τομέα τροφίμων και σε έναν τομέα HoReCa (ξενοδοχεία/εστιατόρια/εστίαση) ενώ παράλληλα θα συμπληρωθεί και με πρόσθετα τμήματα από το 2024 λόγω της μεγάλης ζήτησης. Οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό ανήλθαν σε 45,2 εκατομμύρια ευρώ το 2023.

Η Koelnmesse ξεκίνησε επίσης το διεθνές εκθεσιακό έτος 2024 με ούριο άνεμο. Για το τρέχον έτος έχουν προγραμματιστεί συνολικά 27 εμπορικές εκθέσεις στο εξωτερικό. Με δέκα θυγατρικές στο εξωτερικό και μια εταιρεία χαρτοφυλακίου καθώς και πολυάριθμα γραφεία αντιπροσώπευσης, η Koelnmesse είναι στρατηγικά πολύ καλά τοποθετημένη διεθνώς, σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ισχυρή παρουσία γερμανικών αλυσίδων λιανικής στις πρόσφατες εκδηλώσεις.
«Τα φρένα που είχαν βάλει τα καταστήματα λιανικής στις εμπορικές εκθέσεις έχουν λυθεί», λέει ο Oliver Frese, COO της Koelnmesse. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι, μετά την ισχυρή επιστροφή των ξένων εκθετών, επιστρέφουν τώρα και οι Γερμανοί εκθέτες με αύξηση των κρατήσεων κατά 15% – 30% σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτή η ανοδική τάση αντικατοπτρίζεται επίσης στον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών από τη Γερμανία, με αύξηση άνω του 20% . «Σχεδόν όλες οι γερμανικές αλυσίδες λιανικού εμπορίου εκπροσωπήθηκαν και πάλι στις πρόσφατες εκθέσεις της Κολωνίας. Πολλοί λιανοπωλητές έκαναν σημαντικές παραγγελίες και όγκους παραγγελιών απευθείας στο χώρο των εκθέσεων», αναφέρει ο Frese με βάση τα σχόλια των εταιρειών που ήταν εκθέτες.

2024: Ο ούριος άνεμος ξεκινά παραδοσιακά πιο αδύναμος στο πρόγραμμα των κυκλικών εκδηλώσεων.
Παρά το ρεκόρ πωλήσεων το 2023, η Koelnmesse παραμένει επηρεασμένη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19. Οι ζημίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έφτασαν επίσης σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία θα είναι απασχολημένη με την ανάκαμψη από αυτές τις οικονομικές αναποδιές για πολλά χρόνια. Τα επιμέρους μέτρα του επενδυτικού προγράμματος Koelnmesse 3.0 αναβλήθηκαν μέχρι το 2040 και, παρά την πολύ επιτυχημένη χρήση 2023, η Koelnmesse θα συνεχίσει να τηρεί το πρόγραμμα αποδοτικότητας RECOVER25 και τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη μείωση του χρέους και στην ανασυγκρότηση των ιδίων κεφαλαίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια σταθερή οικονομική βάση.

«Για άλλη μια φορά σχεδιάσαμε το οικονομικό έτος φιλόδοξα, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμη πολλές προκλήσεις μπροστά μας και ότι δραστηριοποιούμαστε σε ασταθείς αγορές», λέει ο Volker Ahrberg, Authorised Signatory της Koelnmesse, με μια ματιά στο τρέχον έτος. Δεδομένης της αναμενόμενης οικονομικής και επιχειρηματικής εξέλιξης, ο προγραμματισμένος κύκλος εργασιών για τις ενοποιημένες εταιρείες ανέρχεται σε 369,5 εκατομμύρια ευρώ το 2024, το οποίο θα είναι ένα έτος με ασθενέστερη πορεία λόγω της συνήθους εναλλαγής των γεγονότων. «Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το βλέμμα μας εστιασμένο σε αυτό που μας ενδιαφέρει: μια οικονομικά βιώσιμη βιομηχανία εμπορικών εκθέσεων ως θεμέλιο για ένα καλό μέλλον». Για το τρέχον εκθεσιακό έτος έχουν προγραμματιστεί 70 εκδηλώσεις. Οι κορυφαίες εμπορικές εκθέσεις του δεύτερου εξαμήνου του 2024 στην Κολωνία περιλαμβάνουν τις κορυφαίες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις spoga+gafa, gamescom, DMEXCO και ORGATEC.

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή της Koelnmesse, από τα εγκαίνια της το 1924 μέχρι σήμερα.

100 χρόνια Koelnmesse: Μια ιστορία επιτυχίας με παγκόσμιες διαστάσεις και συνεχή καινοτομία.
Η ανακοίνωση των θετικών στοιχείων συμπίπτει με την 100ή επέτειο της Koelnmesse, η οποία εγκαινιάστηκε στις 11 Μαΐου 1924 από τον τότε δήμαρχο της Κολωνίας, Konrad Adenauer. Από την πρώτη δειγματοληπτική εμπορική έκθεση για οικιακά είδη, σιδηρικά, υφάσματα και έπιπλα, την οποία διοργάνωσε η Koelnmesse το 1924 στο παλιό Rheinhallen, που σήμερα είναι η έδρα του RTL και του ntv, η εταιρεία εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορικών εκθέσεων στον κόσμο.

Μαζί με τον Υπουργό-Πρόεδρο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Hendrik Wüst, η Koelnmesse θα γιορτάσει την 100ή επέτειό της στις 28 Ιουνίου 2024 σε μια τελετή στο νέο συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο Confex, το οποίο εγκαινιάζεται την ίδια ημέρα. «Το Confex θα τοποθετήσει την Κολωνία στην κατηγορία των κορυφαίων ευρωπαϊκών συνεδριακών χώρων», λέει ο Gerald Böse. Χάρη στη θέση του ακριβώς δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Deutz ICE, θα ανοίξει το εμπορικό κέντρο της Κολωνίας ακόμη περισσότερο προς τον Ρήνο και τον καθεδρικό ναό, ομορφαίνοντας έτσι το αστικό τοπίο. Το Confex προσφέρει χώρο για περισσότερα από 6.000 άτομα σε 22 αίθουσες συνεδριάσεων και στη μεγάλη πολυλειτουργική αίθουσα Confex. Έχει ήδη σχεδόν κλείσει τελείως για το 2024. Μια προσφορά αυτού του μεγέθους έλειπε προηγουμένως από το δυτικό τμήμα της Γερμανίας. «Σχεδιάζουμε να διπλασιάσουμε τις πωλήσεις στον τομέα των συνεδρίων μας κατά την επόμενη πενταετία», συνεχίζει ο Böse. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο για τη διασφάλιση του βιώσιμου μέλλοντος της Koelnmesse.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο έναν ιστορικό περίπατο του Gerald Böse και των εγγονών του ιδρυτή της έκθεσης Konrad Adenauer, των αδελφών Paul Bauwens-Adenauer και Patrick Adenauer.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.koelnmesse.com/