Τμήμα επιπλοποιών – ξυλουργών και ξυλογλυπτικής της Σιβιτανιδείου Σχολής: Με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο

Μαθητές του Τμήματος κατά την επεξεργασία της χειροποίητης σκαλιστής συρταριέρας.

Ένα χρόνο μετά από την επιτυχημένη υλοποίηση του συνεδρίου της Σιβιτανιδείου σχολής, με θέμα την Ξυλουργική – Επιπλοποιία – Ξυλογλυπτική, ολοκληρώθηκαν στα εργαστήρια της Σχολής, μια σειρά νέων σχεδίων επίπλων και ξύλινων εφαρμογών, από τους μαθητές του τμήματος Επιπλοποιών – Ξυλουργών και Ξυλογλυπτικής, υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους.

Στα νέα αυτά σχέδια και στις ξύλινες εργαστηριακές εφαρμογές, προστέθηκε και η διδασκαλία της τέχνης της Μαρκετερί, και των νέων συνδέσμων για το μάθημα της Συνδεσμολογίας και της Μηχανικής Κατεργασίας, που αποτελούν μερικά από τα μαθήματα που παρέχονται στους μαθητές του Τμήματος.

Στη συνέχεια απεικονίζονται μερικές από τις ξύλινες κατασκευές, φτιαγμένες με γνώση και μεράκι από τους μαθητές της Β’ και της Γ’ τάξης της Σχολής και τον καθηγητή τους στην ειδικότητας της «Ξυλουργικής» Ζώρζο Ιωάννη.*

Στα συγκεκριμένα έργα συνδυάζεται η απλότητα και η καλλιτεχνική διάθεση, επηρεασμένη άλλοτε από μοντέρνα ρεύματα της εποχής και άλλοτε από πιο παλιά όπως είναι η art nouveau και το μπαρόκ.

Μοντέρνο παγκάκι.

Πιο συγκεκριμένα, στο μοντέρνο παγκάκι χρησιμοποιήθηκαν ξύλα όπως η οξιά, η λευκά, η ελιά, το sipo και ο έβενος. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της κατασκευής είναι το παιχνίδισμα των χρωμάτων αλλά και των υφών των διαφόρων ειδών ξύλου.

Τελειόφοιτοι μαθητές του Τμήματος με τον καθηγητή τους κ. Ζώρζο παρουσιάζουν τα πολυθρονάκια.

Τα αναπαυτικά πολυθρονάκια τα οποία ακολουθούν απόλυτα τους βασικούς κανόνες της ανθρωπομετρίας και είναι επηρεασμένα από δωρικά στοιχεία της αρχαιότητας, κατασκευασμένα από τάβλα πεύκου.

Ημιτελής ξυλόγλυπτη κασέλα.

Μία ημιτελή ξυλόγλυπτη κασέλα, της οποίας το καπάκι έχει επιρροές από το Μινωικό πολιτισμό και τις τοιχογραφίες της Κνωσού και είναι φτιαγμένη από φλαμούρι.

Χειροποίητη σκαλιστή συρταριέρα.

Αξιοπρόσεκτο είναι και το σχέδιο της χειροποίητης σκαλιστής συρταριέρας από ξύλο poplar. Το ντιζάιν της είναι επηρεασμένο από τα σχέδιά του Ισπανού καλλιτέχνη Gaudi, δίνοντας της μια αίσθηση πλαστικότητας, αλλά ταυτόχρονα και ελευθερίας.
Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη της κατασκευής έγινε από τον καθηγητή του εργαστηρίου Ξυλουργικής της Σιβιτανιδείου Σχολής κ. Ζώρζο και η υλοποίηση από τελειόφοιτους μαθητές του εργαστηρίου.

Όλα τα παραπάνω έργα έγιναν στα πλαίσια λειτουργίας των εργαστηρίων της ειδικότητας Ξυλουργικής και Επιπλοποιίας, του 3ου ΕΠΑΛ της Σιβιτανιδείου Σχολής!

Φωτογραφίες: Νικολαΐδης Αντώνης

Για περισσότερες πληροφορίες – εγγραφές:
Τηλ. 210 4857711 & 210 4857672
https://www.sivitanidios.edu.gr/
https://e-eggrafes.minedu.gov.gr/#/

* Ο κ. Ζώρζος Ν. Ιωάννης, είναι καθηγητής της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Επιπλοποιίας, Σχεδιαστής Δομικών Έργων & Συγγραφέας τεχνικών βιβλίων.