Συμφωνία εξυγίανσης για την ιστορική εταιρεία «Δια χειρός Βαράγκη» 

Δημοσίευση: 23/09/2019 13:40

Μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις, ευτυχώς βρέθηκε τελικά ο νέος επενδυτής που όπως φαίνεται, θα δώσει επιτέλους λύση στα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας

Για τον κλάδο του επίπλου, δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο επίκαιρο θέμα, από τις εξελίξεις που τρέχουν σχετικά με το μέλλον μιας ιστορικής και εμβληματικής εταιρεία, στο χώρο του ελληνικού επίπλου.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η κυπριακή εταιρεία Vericon Professional Services, θα είναι ο νέος επενδυτής που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα της εταιρείας που την ταλαιπωρούν για μεγάλο διάστημα.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η Vericon Professional Services είναι συμφερόντων τρίτου επενδυτή που δεν συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

Η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης θα συζητηθεί  στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θηβών στις 10 /10/2019 και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του 2020.

Με επιστολή που κατέθεσε η εταιρεία Βαράγκης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παρουσιάζει τους βασικούς όρους της συμφωνίας εξυγίανσης, που περιληπτικά παρουσιάζουμε και συνοψίζονται στα εξής:

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων (97,8%), ύψους 3,398 εκατ. μεταβιβάζονται έναντι τιμήματος 2,595 εκατ. ευρώ καθώς και μέρος των υποχρεώσεων της, στην νεοσυσταθείσα για τον σκοπό αυτό VARANGIS FURNITURE & INTERIORS A.E στην οποία το σύνολο των μετοχών, πλην μίας, ανήκει στην κυπριακή εταιρία Vericon Professional Services Ltd.

Τόσο το τίμημα όσο και το ποσό της ρευστοποίησης των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση υποχρεώσεων της εταιρείας, όπως αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με τη συμφωνία και στη συνέχεια η εταιρεία θα λυθεί και θα εκκαθαριστεί.

Εκτιμάται πως αυτό θα διασφαλίσει στην εταιρεία την αποπληρωμή υποχρεώσεων τουλάχιστον 5,5 εκατ. ευρώ. Από τις συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας που ανέρχονται στα 25 εκατ ευρώ, μεταβιβάζεται επίσης στην VARANGIS FURNITURE & INTERIORS A.E ένα ποσοστό υποχρεώσεων της τάξεως 5,8% (1,466 εκατ.) προκειμένου να καλυφθούν υποχρεώσεις προς Ελληνικό Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και το 100% των απαιτήσεων των εργαζομένων.
Από το σύνολο των 11 εκατ. που η εταιρεία οφείλει σε δάνεια, συμφωνήθηκε επίσης με τους τραπεζικούς φορείς η διαγραφή του ποσού των 7,5 εκατ. περίπου, το οποίο προκύπτει από το σύνηθες κούρεμα που γίνεται σήμερα, με τη διαγραφή των τόκων επιβάρυνσης ενός δανείου.
Οι πιστωτές – ομολογιούχοι (που σε γενικές γραμμές σχετίζονται με την οικογένεια Βαράγκη) στα πλαίσια της εξυγίανσης, αποδέχονται την διαγραφή 100% των απαιτήσεων τους, ποσό που υπερβαίνει τα 7,4 εκατομμύρια. Είναι χρήματα που θα χάσουν οριστικά οι μεγαλομέτοχοι της εταιρείας και προέρχονται από ποσά που έχουν βάλει κατά καιρούς, στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας..
Με την παραίτηση αυτή, οι λοιποί πιστωτές θα ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό από το τίμημα της συμφωνίας και θα διασφαλιστεί η συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας υπό τον νέο φορέα, με τη πλήρη λειτουργία του εργοστασίου και την διατήρηση των θέσεων των εργαζομένων.

Οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία στην κρίση

Σε γενικές γραμμές οι βασικοί λόγοι που έφτασαν την ιστορική εταιρεία Βαράγκη στο χείλος του γκρεμού, συνοψίζονται στους εξής:

– Η βαθιά κρίση που πλήττει για πολλά χρόνια την ελληνική οικονομία και ο αφανισμός της μεσαίας τάξης στην οποία απευθυνόταν κυρίως το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων της εταιρείας.
– Ο μεγάλος ανταγωνισμός από εταιρείες επίπλων με προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας, άρα φθηνότερα και πιο προσιτά στα δεδομένα της νέας αγοραστικής δυνατότητας που δημιούργησε η κρίση.
– Το μεγάλο κόστος που έχουν όλες οι παραγωγικές μονάδες που εδρεύουν στην Ελλάδα (φόροι, εργατικά κλπ).
– Η αδυναμία εξυπηρέτησης του τραπεζικού χρέους και κυρίως η έλλειψη εγγυητικών επιστολών.

Από όλα αυτά όμως, κύριο ρόλο στην δυσμενή κατάσταση της εταιρείας, έπαιξε η έλλειψη εγγυητικών επιστολών, που είναι απαραίτητες για την εκτέλεση μεγάλων έργων.

Και ακριβώς αυτό έκανε τα τελευταία χρόνια η εταιρεία αφού είχε στραφεί δυναμικά στην εκτέλεση μεγάλων έργων στο εξωτερικό και κυρίως στις πλούσιες χώρες του Περσικού Κόλπου. Η έλλειψη των εγγυητικών επιστολών σταμάτησε την ανάληψη και επομένως τη χρηματοδότηση της εταιρείας, από νέα και σημαντικά έργα πολύ μεγάλης αξίας, που υπάρχουν σε αυτές τις αγορές.

Η επιλογή του Δημήτρη Βαράγκη να στραφεί εδώ και χρόνια στις αγορές του Περσικού Κόλπου, υπήρξε σοφή, αφού για αρκετά χρόνια η κύρια οικονομική τροφοδότηση της εταιρείας προερχόταν από τα εκεί έργα.
Με τα έργα αυτά συντηρεί μέχρι και σήμερα το εργοστάσιο και τους εργαζόμενους στο Σχηματάρι και στα έργα αυτά στηρίζεται επίσης, τόσο ο ίδιος, όσο και ο νέος επενδυτής προκειμένου να γίνει ένα νέο ξεκίνημα μέσω της συγκεκριμένης πρότασης εξυγίανσης.

Το όνομα που έχει χτίσει η εταιρεία VARAGIS σε αυτές τις αγορές είναι τεράστιο και η αποδοχή της εταιρείας από τον αραβικό πλούτο είναι μοναδική.

Στις περιοχές αυτές, εκτός από κάποια έργα που έχουν παγώσει λόγω της έλλειψης εγγυητικών επιστολών, εκτελούνται μέχρι και σήμερα μέσω των θυγατρικών της εταιρείας που ίδρυσε εκεί και μέσω συνεργασιών με αραβικούς κολοσσούς, πολύ μεγάλα projects αξίας πολλών εκατομμυρίων όπως:
Το μεγάλο έργο της National Bank of Kuwait. Η εσωτερική επίπλωση θαλαμηγού της βασιλικής οικογένειας μήκους 45 μέτρων στο Al Khor του Κατάρ (αξίας 4,2 εκατ.). Αρχιτεκτονικές μελέτες επτά παλατιών στην Ντόχα του Κατάρ (αξίας 1,2 εκατ.) με επικείμενη ξυλουργική επίπλωση του όλου έργου (αξίας πάνω από 24 εκατ.). Η εσωτερική διαμόρφωση και επίπλωση δύο ιδιωτικών κατοικιών στα Ην. Αραβικά Εμιράτα (αξίας 1,7 εκατ.).

Διαβάστε στη συνέχεια, όλη την μακρόχρονη και ενδιαφέρουσα ιστορία της εταιρείας:
Όλη η ιστορία της εμβληματικής εταιρείας «Δια χειρός Βαράγκη».