Ένας καινοτόμος τετράγωνος κουμπωτός σύνδεσμος για αρθρωτά έπιπλα

Ο τετράγωνος κουμπωτός σύνδεσμος, είναι μια καινοτόμος ιδέα του Σουηδού Martin Thübeck, Αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων και Σχεδιαστή επίπλων και αποτελεί μια νέα πρακτική πρόταση συνδεσμολογίας επίπλων, που όμως διαφέρει από τις εκατοντάδες που ξέρουμε μέχρι σήμερα, γιατί δεν χρησιμοποιεί ίχνος κόλλας ή άλλου συνδετικού υλικού και μπορεί να συναρμολογηθεί όπως και να αποσυναρμολογηθεί με ιδιαίτερη ευκολία, καθιστώντας τον κατάλληλο σε πληθώρα ξύλινων κατασκευών.

Η έμπνευση που είχε ο Martin Thübeck για τη δημιουργία του τετράγωνου κουμπωτού συνδέσμου, προέκυψε όταν ανακάλυψε πως σε ένα γειτονικό πριστήριο ξύλου, κάποιες ποσότητες ξύλου Σημύδας που είχαν κατεργαστεί και είχαν γίνει καδρόνια, είχαν απορριφθεί ως ακατάλληλα για πώληση, λόγω μικροπροβλημάτων στην κατά μήκος εμφάνισης τους.

Ως σχεδιαστής λοιπόν επίπλων, τον ερέθιζε η ιδέα με ποιο τρόπο τα πεταμένα αυτά καδρόνια Σημύδας, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χρήσιμα έπιπλα τα οποία μάλιστα θα μπορούσαν να είναι αρθρωτά, δηλαδή να αποτελούνται από ομοιόμορφα κομμάτια καδρονιών που να μπορούν να συναρμολογηθούν εύκολα και με την ίδια ένωση, ώστε να διαμορφώνουν οποιαδήποτε επιθυμητή σύνθεση.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε, ήταν η εύρεση ενός εύκολου και σταθερού τρόπου σύνδεσης των κομματιών, το οποίο όμως μετά από διάφορους πειραματισμούς, το έλυσε με την καινοτόμο ιδέα του συγκεκριμένου τετράγωνου κουμπωτού συνδέσμου.

Ο σύνδεσμος του Martin Thübeck προκύπτει δημιουργώντας στα δυο άκρα του καδρονιού μια εσωτερική ορθογώνια εσοχή, που έχει διαστάσεις σε μήκος όσο το πλάτος του καδρονιού και πλάτος όσο το πάχος του, επιτρέποντας έτσι σε όλα τα κομμάτια να κουμπώνουν και να κλειδώνουν μεταξύ τους.

Συλλογή Betula: Καρέκλα και Συρταριέρα με την καινοτόμο συνδεσμολογία του Martin Thübeck

Η συνδεσμολογία αυτή ήταν η αφορμή για τη δημιουργία μιας ιδιαίτερα ελκυστικής σειράς επίπλων με το όνομα Betula, η οποία αποτελείται από μια καρέκλα και μια συρταριέρα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από ομοιόμορφα κομμάτια καδρονιών ξύλου, που συνδέονται κουμπωτά μεταξύ τους, με τον ίδιο τρόπο σύνδεσης χωρίς -όπως αναφέραμε- τη χρήση κόλλας ή άλλων υλικών σύνδεσης.

Ο σύνδεσμος είναι αρκετά πρακτικός και σταθερός και μπορεί -όπως αναφέραμε- να συναρμολογηθεί και να αποσυναρμολογηθεί εξίσου εύκολα, καθιστώντας τον κατάλληλο για αρθρωτά έπιπλα καθώς και για έπιπλα τύπου ready to assembly (έτοιμα για συναρμολόγηση) που σήμερα είναι αρκετά διαδεδομένα.

Η συλλογή Betula βρίσκεται στο Μουσείο Μελετών Επίπλου MÖBELDESIGN στη Στοκχόλμη της Σουηδίας ανάμεσα σε 800 έπιπλα σύγχρονου ντιζάιν, από περισσότερους από 300 σχεδιαστές.

Martin Thübeck:
Interior architect / Furniture designer
Σπουδές:
Κάτοχος Μάστερ από το Konstfack – University of Arts, Crafts and Design της Σουηδίας.
Επικοινωνία:
hello@martinthubeck.com

Δείτε το παρακάτω βίντεο σχετικά με τη συλλογή Betula.