Ολοκληρώθηκε το ψηλότερο ξύλινο κτίριο σήμερα στον κόσμο, με ύψος 85,4 μέτρα και 18 ορόφους!

Πρόκειται για το Mjösa Tower ή Mjøstarnet που βρίσκεται στο Brumunddal της Νορβηγίας.

Με 85,4 μέτρα ύψος και 18 ορόφους, είναι σήμερα το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο!

Ο πύργος Mjösa συμβολίζει τη φιλική προς το περιβάλλον σκέψη στην οικοδομική βιομηχανία και αποτελεί απόδειξη ότι τα ψηλά κτίρια μπορούν να κατασκευαστούν με ξύλο.

Το Μάρτιο του 2019 εγκαινιάστηκε επίσημα ο ξύλινος πύργος Mjösa στο Brumunddal της Νορβηγίας, παίρνοντας τον τίτλο ως το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο.

Το προηγούμενο ψηλότερο ξύλινο κτίριο ήταν το Brock Commons Tallwood House στο Βανκούβερ του Καναδά και αυτό 18 ορόφων και είχε ολοκληρωθεί το 2017.

Το Mjösa Tower έχει ύψος 85,4 μέτρων, αποτελείται από 18 ορόφους και η κατασκευή του κράτησε μόλις δύο χρόνια. Τόσο η δομή της κατασκευής του κτιρίου, όσο και η πρόσοψη είναι κατασκευασμένα από ξυλεία Kerto LVL (ξυλεία απανωτών στρώσεων) και CLT των σκανδιναβικών εταιρειών Metsä Wood και Moelven Limtre.

Εσωτερικό του Mjösa Tower. Πηγή: www.vollark.no

Το κτίριο αποτελείται από ένα ξενοδοχείο, ιδιωτικές κατοικίες, χώρους γραφείων και συνεδριακών κέντρων, εστιατόριο, πισίνες και ένα τεράστιο ρετιρέ για δημόσια θέα.
Έχει πλάτος 17 μέτρα και μήκος 37,5 μέτρα και ο κάθε όροφος είναι περίπου 640 m2. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 10.500 m2.

Η σχεδίαση της δημιουργίας ενός τόσο μεγάλου ξύλινου κτιρίου ήταν μια θετική πρόκληση για τον Ystein Elgsaas , αρχιτέκτονα και συνεργάτη του αρχιτεκτονικού γραφείου Voll Arkitekter, το οποίο είχε αναλάβει τη σχεδίαση και την κατασκευή.
«Θέλουμε να εμπνεύσουμε και άλλους, ώστε να οικοδομήσουν με τον ίδιο τρόπο. Ο πύργος Mjösa συμβολίζει τη φιλική προς το περιβάλλον σκέψη στην οικοδομική βιομηχανία και αποτελεί απόδειξη ότι τα ψηλά κτίρια μπορούν να κατασκευαστούν με ξύλο», αναφέρει ο Elgsaas.

Πηγή: www.vollark.no

Η δομή είναι παρόμοια με τα συμβατικά κτίρια, αλλά οι διαστάσεις των ξύλινων στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες διαστάσεις άλλων συμβατικών υλικών. Η φέρουσα δομή αποτελείται από μεγάλες ξύλινες κολόνες και δοκάρια και από ξύλινα διαγώνια μέλη ενίσχυσης, τα οποία είναι απαραίτητα σε κτίρια τέτοιων υψηλών προδιαγραφών. Τα καταστρώματα στους πρώτους δέκα ορόφους είναι κατασκευασμένοι από προκατασκευασμένα ξύλινα στοιχεία CLT, ενώ στους επάνω ορόφους είναι κατασκευασμένα από σκυρόδεμα, για να συγκρατήσουν το κτίριο από όποιες ταλαντώσεις.

Τα μέτρα πυρασφάλειας του πύργου Mjosa είναι σύμφωνα με το πρότυπο σχεδιασμού ξυλείας Eurocode 5 και μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία σε εκτεταμένη πυρκαγιά.
Όλα τα ξύλινα υλικά και στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στη κατασκευή του κτιρίου προέρχονται από βιώσιμες πηγές ανάπτυξης, με πιστοποίηση FSC και για την αποπεράτωση του χρειάστηκαν συνολικά 2.600 m3 ξυλείας.