12 εκατομμύρια εκτάρια τροπικού δάσους χάθηκαν το 2018 έκταση όση και η χώρα του Βελγίου!

Πηγή: Global Forest Watch

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου του Maryland που δημοσιεύτηκαν στο Global Forest Watch, στα τροπικά δάση χάθηκε έκταση 12 εκατ. εκταρίων (1εκτάριο=10 στρέμματα), από τα οποία μάλιστα τα 3,6 εκατ. εκτάρια αφορούσαν πρωτογενή τροπικά δάση.

Οι 10 χώρες με τις μεγαλύτερες καταστροφές πρωτογενούς δάσους σε εκτάρια.

Πρωτογενή δάση είναι τα φυσικά δάση παλαιάς ανάπτυξης, που έχουν δηλαδή αναπτυχθεί μόνα τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια (συνήθως πάνω 150), χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, σε αντίθεση με τα δευτερογενή που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα είτε μόνα τους μετά από καταστροφές, είτε μετά από ανθρώπινη παρέμβαση όπως είναι οι αναδασώσεις.

Τα πρωτογενή δάση θεωρούνται αναντικατάστατα αφού αποτελούνται από αυτόχθονα είδη δένδρων, τεράστιας μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης σημασίας για την διατήρηση της βιοποικιλότητας, αφού έχουν αναπτυχθεί μόνα τους και ως εκ τούτου, οι αρχικές οικολογικές διεργασίες τους παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανενόχλητες από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Στα παραπάνω στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται οι καταστροφές που συντελέστηκαν στα τροπικά δάση κατά το 2019, καθώς και οι καταστροφικές πυρκαγιές που συγκλόνισαν τον Αμαζόνιο το περασμένο καλοκαίρι. που εκτιμάται πως κατέκαψαν πάνω από 906.000 εκτάρια δάσους.

Οι δασικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έχουν αυξηθεί το 2019 κατά 70% σε σύγκριση με αυτές που καταγράφηκαν το 2018 και κατά 60% τα τρία τελευταία χρόνια.

Ο βασικός λόγος της καταστροφής των τροπικών δασών, είναι οι αποψίλωση που συντελείται προκειμένου τεράστιες εκτάσεις δάσους να μετατραπούν σε βοσκοτόπους και γεωργικές εκτάσεις. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως από τον Ιανουάριο του 2019 που ανέλαβε ο Μπολσονάρου ως νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας η περιβαλλοντική πολιτική της χώρας είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Το Global Forest Watch (GFW) είναι μια παγκόσμια ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρέχει δεδομένα και εργαλεία για την παρακολούθηση των δασών. Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, το GFW επιτρέπει σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το πού και πώς μεταβάλλονται τα δάση σε όλο τον κόσμο.

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το GFW καθημερινά για να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τα δάση, να σταματήσουν την παράνομη αποψίλωση και τις πυρκαγιές, να καταγγείλουν παράνομες δραστηριότητες, να υπερασπιστούν τη γη και τους πόρους τους και να συμμετέχουν στην παγκόσμια πρωτοβουλία της διατήρησης των δασών.

Από το 2014 που ξεκίνησε το GFW, σήμερα η ιστοσελίδα του έχει πάνω από 2,5 εκατομμύρια επισκέψεις από κάθε χώρα του κόσμου. www.globalforestwatch.org