Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 1ο Περιφερειακό Φόρουμ Βιομάζας με θέμα: «Βιοενέργεια & Βιώσιμη Δασική Διαχείριση»

Δελτίο Τύπου του Ομίλου Alfa Wood Group.

Με μεγάλη επιτυχία, πολλές συμμετοχές και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έκλεισε το 1ο Περιφερειακό Φόρουμ Βιομάζας που διεξήχθη στη Λάρισα από τις 14 – 16 Μαΐου 2024 σε συνεργασία του Ομίλου Alfa Wood Group με την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την υποστήριξη του Εμπορικού Τμήματος της Αυστριακής Πρεσβείας ADVANTAGE AUSTRIA και του Αυστριακού Συνδέσμου Βιομάζας.

Ο θεματικός πυρήνας του Φόρουμ, ήταν η βιώσιμη διαχείριση της δασικής βιομάζας για την παραγωγή βιοενέργειας, προϊόντων ξυλείας, στερεών βιοκαυσίμων – pellet, βιοάνθρακα – biochar και προϊόντων βιοοικονομίας, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας.

Οι διαδικασίες για το Φόρουμ ξεκίνησαν τη Δευτέρα 13 Μαΐου στην Αθήνα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον χαιρετισμό του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και την παρουσία της πρέσβειρας της Αυστρίας στην Ελλάδα κα Gerda Vogl, ανταλλάσσοντας απόψεις για τις πρακτικές που ακολουθεί η Αυστρία στη διαχείριση του δασικού της πλούτου.

Σημαντικοί εκπρόσωποι και άριστα καταρτισμένοι στο θέμα, όπως ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος καθώς και ειδικοί συνεργάτες και μέλη της ΕΛΕΑΒΙΟΜ παρουσίασαν τα παρακάτω ζητήματα:

 • Στρατηγικούς στόχους,
 • Ειδικά χαρακτηριστικά των οικοσυστημάτων των ελληνικών δασών,
 • Προτάσεις συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες,
 • Πρόληψη και διαχείριση δασικών πυρκαγιών,
 • Μελλοντικά έργα και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Συνδυάζοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με την οικονομική αποδοτικότητα.

Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Αυστριακής Πρεσβείας κ. Christoph Sturm και ο κ. Eng. Paul Ehgartner, εκπρόσωποι του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Γεωργίας, Δασοκομίας, Περιφερειών και Διαχείρισης Νερού, παρουσίασαν:

 • Το Αυστριακό βιώσιμο σύστημα διαχείρισης δασών και την οικονομική αποδοτικότητα του τομέα βιοενέργειας.
 • Πιθανούς τρόπους συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να υποστηρίξουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης δασών.

Οι πύλες του φόρουμ στη Λάρισα, άνοιξαν την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 με χαιρετισμούς από τους επίσημους προσκεκλημένους όπως: ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κος Θόδωρος Σκυλακάκης (σε ζωντανή σύνδεση), η Πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα κα Gerda Vogl, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Δημήτριος Κουρέτας, η Γενική Διευθύντρια Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας ΥΠΕΝ κα Ζωή Φτίκα και μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΕΑΒΙΟΜ.

Την ημερίδα τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο βουλευτής της Ν.Δ. του νομού Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του νομού Λάρισας κα Ευαγγελία Λιακούλη.

Η πρώτη μέρα του Φόρουμ μεταξύ άλλων περιελάμβανε:

 • Ομιλίες από Αυστριακούς ειδήμονες που παρουσίασαν το αντίστοιχο μοντέλο αξιοποίησης δασικής βιομάζας στην Αυστρία.
 • Σύντομες παρουσιάσεις Ελληνικών και Αυστριακών εταιριών και Οργανισμών και B2B συναντήσεις, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Σε αυτή την ενότητα, ο κος Βασίλης Αδαμόπουλος μέλος του Δ.Σ. του ομίλου Alfa Wood Group και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΕΑΒΙΟΜ, παρουσίασε και υπογράμμισε τη λύση ανανεώσιμης θέρμανσης και τα οφέλη που προκύπτουν για την κυκλική οικονομία, μέσω της παραγωγής πιστοποιημένων στερεών βιοκαυσίμων (pellet & μπρικέτες) από υπολειμματική βιομάζα, η οποία προέρχεται από τα υπολείμματα της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου και από την αειφόρο δασική διαχείριση, κατά τους καθαρισμούς τους και την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Στελέχη του Ομίλου Alfa Wood Group στο 1ο Περιφερειακό Φόρουμ Βιομάζας. 

Ο κος Β. Αδαμόπουλος κατά την παρουσίαση του, συνέκρινε διάφορα στοιχεία μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας, δύο χώρες με παραπλήσια γεωφυσική έκταση, αλλά διαφορετική αντιμετώπιση στον τομέα διαχείρισης του δασικού πλούτου, με τα αποτελέσματα που προκύπτουν ανάμεσα στις δυο χώρες να είναι εντυπωσιακά!

Στοιχεία Ελλάδα Αυστρία
Έκταση 132.049km 83.871km
Νερό 0,87% 1,30%
Κάλυψη έκτασης δασών σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε (39%). 30% 46%
Κύρια πηγή εσόδων Τουρισμός Τουρισμός
Πηγή εσόδων από ξύλο και βιομάζα Σε πάρα πολύ χαμηλή θέση Σε πολύ υψηλή θέση (Β’ μετά τον τουρισμό)
Παραγωγή πιστοποιημένου ΕΝ Α1 Plus Wood Pellet 65.000 χιλ. 1,73 εκατ.
Κατανάλωση πιστοποιημένου Wood Pellet 200.000 χιλ. 1,33 εκατ.
Πιστοποιημένοι παραγωγοί Pellet 1 38
Πιστοποιημένοι έμποροι Pellet 1 91
Συντελεστής (%) ΦΠΑ Wood Pellet 24% 13%

Από τον παραπάνω πίνακα, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η κουλτούρα και η αξιοποίηση της Αυστρίας στη διαχείριση του δασικού της πλούτου, είναι αξιοζήλευτη!

 • Στην Αυστρία ο κλάδος του ξύλου με την ορθολογική διαχείριση δασών, επιφέρει τη 2η πηγή εσόδων στο κράτος, μετά τον τουρισμό. Αντίστοιχα στην Ελλάδα οι πηγές εσόδων από τον τομέα του ξύλου και της βιομάζας διακυμαίνονται σε πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά.
 • Χώρες και νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πιστοποιημένα βιοκαύσιμα όπως π.χ. πιστοποιημένο pellet και μπρικέτα, τα ποσοστά αιθαλομίχλης είναι συγκριτικά πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τα νοικοκυριά που καίνε pellet και μπρικέτες χωρίς πιστοποίηση.

Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Δασαρχείο Μουζακίου στην Καρδίτσα και το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και να ενημερωθούν για τις πρακτικές που ακολουθούνται για τη διαχείριση της δασικής βιομάζας.

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, τελευταία μέρα του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε βιομηχανικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με βιομάζα σε Λάρισα και Βόλο.

Συμμετέχοντες στο φόρουμ, επισκέπτονται τον Όμιλο Alfa Wood Group.

Ο Όμιλος Alfa Wood με χαρά υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες, αρχικά στο επιβλητικό Showroom στις εγκαταστάσεις του στη ΒΙΠΕ Λάρισας και στη συνέχεια στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση βιομάζας ισχύος 1 MW του Ομίλου.

Ο Όμιλος Alfa Wood Group:

 • Στηρίζει της ορθολογική διαχείριση και την αειφόρο ανάπτυξη του δασικού οικοσυστήματος, δίνοντας υπεραξία στην υπολειμματική δασική ξυλεία και βιομάζα,
 • Παράγει πιστοποιημένα προϊόντα ξύλου,
 • Εξάγει στην παγκόσμια αγορά.

Αναπόφευκτη ανάγκη του Ελληνικού κράτους είναι να υιοθετήσει τις μεθόδους ορθολογικής διαχείρισης των δασών της Αυστρίας.

Σε συνεργασία με τους πιστοποιημένους φορείς παραγωγής βιοκαυσίμων και τοπικών κοινωνιών μπορούν να επέλθουν σημαντικά οφέλη.
Τα δάση είναι θησαυρός για μια χώρα. Όταν μάλιστα τα ποσοστά κάλυψης του δασικού πλούτου μίας χώρας κυμαίνονται σε μεγάλα ποσοστά, τότε μόνο θετική έκβαση μπορεί να έχει το εμπορικό ισοζύγιο.

Η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει σε περιφερειακό επίπεδο τους μηχανισμούς και τις δομές που θα επιτρέψουν την κινητοποίηση του αναξιοποίητου δυναμικού βιομάζας. Τα δάση, οι θάλασσες, τα γλυκά ύδατα, τα γεωργικά συστήματα, ακόμη και τα βιολογικά απόβλητα, μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην παραγωγή νέων αγαθών. Βρίσκοντας τον τρόπο να αποκομίσουν όφελος όλοι οι σημαντικοί κρίκοι της αλυσίδας της βιομάζας και να δημιουργηθεί μία συμβιωτική σχέση μεταξύ βιοενέργειας και Βιώσιμης Δασικής Διαχείρισης.

Η συνεργασία μεταξύ των φορέων των δύο κρατών και η αρμόζουσα βοήθεια από το κράτος, θα συνδράμει στην ανάπτυξη της χώρας μας. Με την υιοθέτηση των κατάλληλων εφαρμογών και καλών πρακτικών βιοενέργειας η χώρα μας θα είναι σε θέση να παρέχει διέξοδο σε επείγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα. Επιπλέον θα αυξηθεί η απασχόληση και η συγκράτηση του πληθυσμού στις εστίες που ασχολούνται με τη βιομάζα, με θετικά αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης τόσο στον αγροτικό όσο και στο βιομηχανικό χώρο. Εν κατακλείδι θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και θα επιτευχθεί εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και εξοικονόμηση του συναλλάγματος.