Τρισδιάστατη (3D) εκτύπωση ξύλου! Μια ακόμη εφαρμογή της σημερινής καλπάζουσας τεχνολογίας

Φωτο: Desktop Metal

Τη σημερινή τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) που θα αλλάξει ριζικά την παραγωγική διαδικασία παγκοσμίως σε πολλά προϊόντα -και όχι μόνο- πολλοί από εμάς την έχουμε ακούσει ή και τη γνωρίζουμε.

Ποτέ όμως δεν φανταζόμασταν πως μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα είναι εφικτά εφαρμόσιμη και στη παραγωγή προϊόντων που χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη το πριονίδι του ξύλου.

Φωτο: Desktop Met

Η εταιρεία Forust όμως έρχεται να μας διαψεύσει, με τη συλλογή Vine, που προς το παρόν περιλαμβάνει τέσσερα (4) διακοσμητικά και χρηστικά ξύλινα προϊόντα, που έχουν κατασκευαστεί με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κόκκους από πριονίδι ξύλου, καταφέρνοντας να είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που το επιτυγχάνει αυτό!

Τι είναι η τρισδιάστατη (3D) εκτύπωση

Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) είναι μια από τις πολλές τεχνολογίες που συνθέτουν τη σημερινή  4η Βιομηχανική Επανάσταση. 

Πρόκειται για μια μέθοδο προσθετικής κατασκευής διαφόρων προϊόντων, κατά την οποία μέσω μιας διαδοχικής διαδικασίας πρόσθεσης (εκτύπωσης) επάλληλων στρώσεων του υλικού που απαρτίζουν το προϊόν, μπορούν να παραχθούν σήμερα πολλά αντικείμενα.

Μέσω ειδικών λογισμικών όπως π.χ. είναι το CAD/CAM, δημιουργείται αρχικά ένα ψηφιακό τρισδιάστατο πρότυπο που είναι κατακερματισμένο (διαιρεμένο) σε εξαιρετικά λεπτά επίπεδα τα οποία μέσω του ακροφυσίου της κεφαλής εκτύπωσης, τοποθετούνται (εκτυπώνονται) με μεγάλη ακρίβεια σειριακά το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας έτσι την τρισδιάστατη μορφή του αντικειμένου.

Παράλληλα μία δέσμη θερμαντικής πηγής, όπως π.χ. μία δέσμη λέιζερ, «λιώνει» (ρευστοποιεί) επιλεκτικά το υλικό επίστρωσης, το οποίο μετά καθώς ψύχεται, σχηματίζει το τρισδιάστατο (3D) αντικείμενο.

Δείτε  εδώ όλο το μεγάλο μας αφιέρωμα για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση – Industry 4.0 και πιο συγκεκριμένα εδώ για την τρισδιάστατη (3D) εκτύπωση που είναι από τις βασικές τεχνολογίες που τη συνθέτουν σήμερα.

Στην περίπτωση της Forust, το υλικό επίστρωσης είναι κόκκοι από πριονίδι ξύλου και κατά την διαδικασία της «εκτύπωσης» για να μπορούν οι κόκκοι του πριονιδιού, να συγκολληθούν σε ένα σκληρό, συμπαγές και ανθεκτικό υλικό, χρησιμοποιείται η λιγνίνη του ξύλου, ένα φυσικό, πολυμερές και μη τοξικό συνδετικό υλικό, που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των ξυλώδη φυτών.

Ο στόχος μας ήταν μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης να δημιουργήσουμε ένα προϊόν ξύλου, από ένα υλικό όπως είναι οι κόκκοι του πριονιδιού και που πολλές φορές οδηγείται στις χωματερές

αναφέρει η Virginia San Fratello (Πρόεδρος του Τμήματος Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του San Jose και συνιδρυτής της Forust και συνεχίζει:

Ενώ το πριονίδι είναι βιοδιασπώμενο υλικό, όταν οδηγείται σε μεγάλες ποσότητες σε χώρους υγειονομικής ταφής, αποσυντίθεται και απελευθερώνει υψηλές συγκεντρώσεις λιγνίνης και λιπαρών οξέων, τα οποία στη συνέχεια μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες.
Φωτο: Desktop Metal

Για κάθε αντικείμενο της συλλογής Vine της Forust, η διαδικασία «εκτύπωσης» διαρκεί περίπου δύο ώρες και για πάρει την τελική του μορφή, ακολουθείται η παραδοσιακή επεξεργασία της λείανσης και της βαφής.

Η αντοχή και η ανθεκτικότητα των τεσσάρων (4) αντικειμένων της συλλογής -σύμφωνα με την εταιρεία- είναι συγκρίσιμη με αυτά που κατασκευάζονται από συμβατικό ξύλο.

Φωτο: Fuseproiect

Το μέγεθος των ξύλινων αντικειμένων Vine προς το παρόν δεν μπορεί να υπερβεί τις 8 ίντσες (20,32 cm) λόγω του περιορισμένου μεγέθους του τρισδιάστατου εκτυπωτή, αλλά η εταιρεία ήδη πειραματίζεται σε εκτυπωτές που θα παράγουν πολύ μεγαλύτερα ξύλινα αντικείμενα διαφόρων εφαρμογών.

Το σημερινό λογισμικό της τρισδιάστατης εκτύπωσης της Forust μπορεί να διαχειριστεί κόκκους πριονιδιού από Δεσποτάκι, Δρυς, Καρυδιά, Τριανταφυλλιά και Μαόνι.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση ξύλινων αντικειμένων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απειλή για την χειροτεχνία, τα χειροποίητα ξύλινα αντικείμενα και την ξυλογλυπτική, αλλά σύμφωνα με την Virginia San Fratello, «Η τεχνολογία με την παράδοση μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν» και αναφέρει:

Όπως ένα σφυρί ή ένα επιτραπέζιο πριόνι έτσι και ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, μελλοντικά θα είναι απλώς ένα ακόμη εργαλείο στο κιτ των εργαλείων του τεχνίτη.

Η Forust είναι μια νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Desktop Metal με έδρα την Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, που εκτυπώνει τρισδιάστατα αντικείμενα μετάλλου από το 2015 και η συλλογή Vine είναι έργο του διάσημου Ελβετού σχεδιαστή Yves Behar της Fuseproiect.

Τα ξύλινα αντικείμενα της συλλογής Vine είναι διαθέσιμα από την ιστοσελίδα της Forust με τιμές που ξεκινούν από 20 $ για το μικρότερο κομμάτι της συλλογής και 52 $ για το μεγάλο μπολ.

Παράλληλα με τη συλλογή Vine, η Forust χρησιμοποιώντας πάλι ως πρώτη ύλη το πριονίδι ξύλου, μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει παράγει, ένα ξύλινο δίσκο καθώς και ένα σετ ξύλινων πλακιδίων από φυσικό Δρυς, Τικ και Καρυδιά που καλύπτουν 16 διαφορετικούς συνδυασμούς υλικού και χρώματος.

Ξύλινος δίσκος και πλακίδια από πριονίδι ξύλου, που παράγονται με την τεχνολογία 3D Printing. Φωτο: Desktop Metal

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Forust: www.forust.com