AutoSaw: Ένα ευέλικτο ρομποτικό σύστημα στην υπηρεσία των ξυλουργών

Θα τεμαχίζει αυτόματα όλα τα μέρη ενός επίπλου ή μιας ξυλουργικής κατασκευής και θα χρειάζεται μόνο η συναρμολόγηση τους, για να φτιάξει ακόμη και μικροέπιπλα τύπου ΙΚΕΑ.

Το AutoSaw (αυτόματο πριόνι) αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) στο πανεπιστήμιου ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology), ένα από τα μεγαλύτερα, και πλέον φημισμένα πανεπιστήμια παγκοσμίως πάνω στην τεχνολογική έρευνα.

Μπορεί να βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των ερευνών αλλά ένα είναι σίγουρο, πως οποιαδήποτε ιδέα ξεκινά από τα ερευνητικά κέντρα αυτού του επιπέδου, σύντομα βλέπουμε να εφαρμόζεται στην καθημερινότητα ως τελικό προϊόν. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ υποστηρίχθηκε και από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ.

Προς το παρόν μπορεί να τεμαχίσει και να φρεζάρει με ακρίβεια οποιοδήποτε κομμάτι ξύλου ή επιφάνειας και να κάνει όλες τις εργασίες ενός δισκοπρίονου, ενός ρούτερ ή μιας σέγας, χωρίς να χρειαστεί το χέρι του ξυλουργού να πλησιάσει καθόλου τα εργαλεία, που πολλές φορές έχουν αποβεί επικίνδυνα για την ακεραιότητα των δακτύλων του.

Για την ανάπτυξη του όλου συστήματος χρειάζεται ελάχιστος χώρος και μπορεί με ευκολία να μεταφερθεί και εκτός ξυλουργείου.

Κατά την διάρκεια των δοκιμών χρησιμοποιήθηκαν προσομοιώσεις που έδειχναν ότι μπορεί να τεμαχίσει τα κομμάτια που χρειάζονται για μια καρέκλα, ένα τραπέζι, ένα ξύλινο υπόστεγο καθώς για την επένδυση ενός κήπου με ξύλινο δάπεδο.

Το AutoSaw δεν έρχεται να καταργήσει τους ξυλουργούς και τον τρόπο κατασκευής των κλασικών επίπλων ή άλλων ξυλουργικών έργων. Βασίζεται στην ιδέα κατασκευής μικροεπίπλων τύπου Ikea καθώς και άλλων ξυλουργικών κατασκευών και τον απαλλάσσει από το χρονοβόρο και επικίνδυνο στάδιο του τεμαχισμού των κομματιών μιας κατασκευής, κάτι δηλαδή σαν «βοηθός ξυλουργού».

Το ρομποτικό σύστημα AutoSaw βασίζεται κατ’ αρχή στο σχεδιαστικό λογισμικό CAD OnShape. Στο συγκεκριμένο λογισμικό υπάρχουν ήδη ενσωματωμένα αρκετά έτοιμα πρότυπα επίπλων και διαφόρων κατασκευών, τα οποία εμπλουτίζονται συνεχώς, όπως καρέκλες, τραπέζια κλπ. Επομένως δεν απαιτείται καμία ειδική σχεδιαστική γνώση από πλευράς ξυλουργού. Μπορεί επίσης να δεχτεί σε αρχεία CAD, οποιοδήποτε έτοιμο σχέδιο επίπλου ή κατασκευής κάτι που είναι πολύ απλό για τους αρχιτέκτονες και τους διακοσμητές.

Τα σχέδια αυτά με την μέθοδο και την τεχνολογία των CNC μετατρέπονται σε αριθμούς μηχανής και στη συνέχεια δίνουν τις αντίστοιχες εντολές προς τα ρομπότ, τα οποία αναλαμβάνουν την εκτέλεση τους, όπως ο τεμαχισμός των κομματιών, το φρεζάρισμα κλπ.
Όταν τα ρομπότ αποπερατώσουν όλες τις διαδικασίες, ο χρήστης -ξυλουργός, ξεκινά να συναρμολογεί το νέο έπιπλο χρησιμοποιώντας βήμα προς βήμα τις οδηγίες, πάλι από το ίδιο το σύστημα.

Η μελέτη για την κατασκευή του AutoSaw παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο στο Διεθνές Συνέδριο Ρομποτικής και Αυτοματισμού (ICRA) στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας και γράφτηκε από τους Lipton, Rus και τη διδακτορική φοιτήτρια Adriana Schulz. Ανάμεσα στους υπόλοιπους συνεργάτες περιλαμβάνονται ο καθηγητής του MIT Wojciech Matusik, ο διδάκτορας Andrew Spielberg και ο προπτυχιακός φοιτητής Luis Trueba.

«Στόχος μας είναι η κατά παραγγελία κατασκευή επίπλων με σύντομες τεχνικές διαδικασίες», αναφέρει η Adriana Schulz. «Προσπαθούμε να διευρύνουμε τη σφαίρα των δυνατοτήτων του ρομποτικού συστήματος, έτσι ώστε έπιπλα τύπου Ikea καθώς και άλλες ξυλουργικές εργασίες να μπορούν να κατασκευαστούν με ταχύτητα και ασφάλεια από κάθε ξυλουργικό εργοστάσιο, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε πελάτη. Για τον λόγο αυτό σύντομα θα ενσωματώσουμε στο σύστημα και πιο πολύπλοκες εργασίες όπως η διάτρηση, η συγκόλληση κλπ.»