Καλά τα αποτελέσματα του 2021 για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πάνελ με βάση το ξύλο.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πάνελ με βάση το ξύλο (EPF), ανακοίνωσε με υπερηφάνεια στους περισσότερους από τους 150 συμμετέχοντες στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2022 στη Γάνδη του Βελγίου, τα καλά αποτελέσματα που σημείωσαν τα πάνελ ξύλου κατά το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EPF το 2021 σημειώθηκε συνολική αύξηση της παραγωγής των πάνελ ξύλου κατά 9.8% σε σχέση με το 2020.

Παραγωγή: Αντιστοιχεί σε εκατομμύρια κυβικά μέτρα. EU27: Η Ευρώπη των 27 μελών. UK: Το Ηνωμένο Βασίλειο. EFTA: Οι 4 χώρες Ελευθέρων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία. HARDBOARD ή HB: Ινοσανίδα μεγάλης πυκνότητας. SOFTBOARD ή SB: Ινοσανίδα χαμηλής πυκνότητας.

Όλα τα είδη των πάνελ ξύλου, κατέγραψαν αυξήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το καθένα ξεπέρασε τα προ-πανδημίας επίπεδα, δείχνοντας την ανθεκτικότητα του κλάδου και το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για ανανεώσιμα υλικά που προέρχονται από τη φύση, όπως είναι το ξύλο και τα πάνελ του. Ωστόσο, σημειώθηκε ότι αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, όσον αφορά το πώς μπορεί να εξελιχθεί το 2022.

Ο Martin Brettenthaler, Πρόεδρος της EPF, σχολίασε:
«Όπως η πόλη της Γάνδης, έτσι και ο τομέας μας ήταν πάντα καινοτόμος, δυναμικός και βιώσιμος. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα μας βοηθήσει να βρούμε ευκαιρίες στη σημερινή αναταραχή και να συνεχίσουμε επιχειρηματικά παρά τη δύσκολη κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε τους πολιτικούς μας, ώστε να μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε και τα ξύλα που χρειαζόμαστε, αλλά όχι καίγοντας τα δεύτερα για να εξασφαλίσουμε το πρώτο. Αυτό δεν είναι ούτε μακροπρόθεσμη, ούτε μεσοπρόθεσμη ούτε βραχυπρόθεσμη λύση».

Παράλληλα ο Martin Brettenthaler, παρουσίασε τις πέντε (5) νέες στρατηγικές κατευθύνσεις που θα κινηθεί μελλοντικά η EPF και θα αποτελούν το επίκεντρο των εργασιών της Ομοσπονδίας για τα επόμενα χρόνια: Πρότυπο Βιομηχανίας, Κλίμα, Διαθεσιμότητα ξύλου, Εναρμόνιση και Κανονισμός.