LIGNA 2023: Έμφαση και λύσεις για την κατασκευαστική βιομηχανία ξύλινων προκατασκευασμένων κτιρίων

Πηγή: Δελτίο Τύπου της LIGNA

Ως η εμπορική έκθεση με την ευρύτερη γκάμα μηχανημάτων επεξεργασίας ξύλου στον κόσμο, η LIGNA 2023 θα εξετάσει το κεντρικό θέμα «Διαδικασίες προκατασκευασμένων κτιρίων» από όλες τις οπτικές γωνίες. Εξάλλου, η κατασκευή ξύλινων κατοικιών έχει κερδίσει μαζικά μερίδιο αγοράς έναντι των συμβατικών μεθόδων κατασκευής τα τελευταία χρόνια.

Το ξύλο, ως φυσική και ανανεώσιμη πρώτη ύλη, εξασφαλίζει μικρότερες επιπτώσεις CO2 κατά την παραγωγή και την κατασκευή ξύλινων σπιτιών σε σχέση με άλλα δομικά υλικά. Επιπλέον, τα ξύλινα σπίτια γίνονται όλο και πιο οικονομικά αποδοτικά -μια τάση που μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών προκατασκευής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προκατασκευή στοιχείων τοίχων και οροφής, συμπεριλαμβανομένων θυρών και παραθύρων, πλήρων ζευκτών οροφής, κλιμάκων και πολλών άλλων, τα οποία μπορούν να συναρμολογηθούν εκ των προτέρων υπό ελεγχόμενες συνθήκες, συμβάλλει στην επίτευξη υψηλότερης ποιότητας καθώς και ταχύτερων χρόνων κατασκευής στις ξύλινες κατασκευές. Για παράδειγμα, το CLT (Cross Laminated Timber) έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Η ζήτηση για CLT αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση άνω του 30% για τις γραμμές CLT τα επόμενα χρόνια.

Η βιώσιμη παραγωγή κατοικιών και κτιρίων απαιτεί επανεξέταση

Ο Darko Zimbakov, ο οποίος ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της WEINMANN Holzbausystemtechnik GmbH είναι υπεύθυνος για το τμήμα Construction Elements Solutions, εξηγεί τις λύσεις που θα προτείνει η εταιρεία του στη LIGNA 2023 για να βοηθήσει τους χρήστες σε όλο τον κόσμο να ξεκινήσουν τη βιώσιμη παραγωγή κατοικιών και κτιρίων και αναφέρει σχετικά:

«Μόνο η βιομηχανική προκατασκευή και ο έξυπνος συνδυασμός βιώσιμων υλικών όπως το ξύλο, θα καταστήσουν δυνατή την επίτευξη των κλιματικών στόχων και της βιωσιμότητας ταυτόχρονα με την αύξηση της ζήτησης. Επιπλέον, οι τυποποιημένες διαδικασίες παρέχουν τη βάση για τη διασφάλιση της ποιότητας, τη μείωση του χρόνου επιθεώρησης και έγκρισης και τη μείωση των χρόνων κατασκευής. Η Weinmann καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα διεργασιών και μέσω των συμβουλευτικών υπηρεσιών της SCHULER Consulting, δίνει επίσης τη δυνατότητα σε πελάτες και επενδυτές σε περιοχές όπου η κατασκευή ξύλινων κατοικιών εξακολουθεί να παίζει υποδεέστερο ρόλο, να εισέλθουν στη βιώσιμη παραγωγή κατοικιών και κτιρίων.»

Μεγάλη γκάμα προϊόντων προκατασκευής στο LIGNA 2023

Ξύλινες προκατασκευές της σουηδικής Randek

Στη LIGNA 2023, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν ολόκληρη τη διαδικασία προκατασκευής, από το σχεδιασμό έως τη μηχανική κατεργασία και την επεξεργασία και την εφοδιαστική αλυσίδα στο εργοστάσιο, καθώς και στο εργοτάξιο. Για παράδειγμα στο Ανόβερο, η σουηδική Randek -ένας σημαντικός παίκτης στον τομέα της προκατασκευής στις ξύλινες κατασκευές με τον συνδυασμό τεχνολογικών εξελίξεων και εμπειρίας δεκαετιών- θα παρουσιάσει τα πάντα, από απλές μηχανές για χρήση στα εργοτάξια μέχρι σύνθετα συστήματα με ρομποτικά στοιχεία για μεγάλες μονάδες παραγωγής.

Η γερμανική εταιρεία Reichenbacher Hamuel GmbH θα επιδείξει επίσης στη LIGNA 2023 γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στις ξύλινες κατασκευές. Με την ευρεία γκάμα προϊόντων και την τεχνογνωσία της, η εξειδικευμένη εταιρεία στην κατεργασία πλήρων στοιχείων τοίχων και οροφών με CNC, βοηθά τις κατασκευαστικές εταιρείες να εξοικονομούν χρόνο και συνεπώς κόστος, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των εργασιών τους.

Η LIGNA 2023 θέτει στο επίκεντρο τις διαδικασίες προκατασκευής με προσαρμοσμένες μορφές

Οι ειδικές μορφές στη LIGNA 2023 με θέμα εστίασης «Διαδικασίες Προκατασκευασμένων Κτιρίων» θα εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα επιμέρους στάδια της διαδικασίας στην προκατασκευή, μπορούν να εναρμονιστούν με τις τρέχουσες τάσεις στην κατασκευή από ξύλο, για παράδειγμα τη στοιχειοθέτηση και την τυποποίηση, την πολυώροφη κατασκευή από ξύλο, τα υβριδικά κτίρια, τα αρθρωτά κτίρια και τη σειριακή κατασκευή.
Για παράδειγμα, οι υβριδικές ξεναγήσεις στα γερμανικά και στα αγγλικά θα παρέχουν στις ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων τις κατάλληλες επαφές στην κορυφαία εμπορική έκθεση του κόσμου στο Ανόβερο. Και οι παρουσιάσεις εμπειρογνωμόνων στο LIGNA.Stage, με τρέχοντα έργα φάρων, παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών από τους εκθέτες, θέματα πληροφορικής και τα τελευταία ερευνητικά ευρήματα, συγκεντρώνουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη από εφαρμόσιμες λύσεις.

Η παρουσίαση του Γερμανικού Βραβείου Ξυλοκατασκευών, το οποίο διοργανώνεται από την Holzbau Deutschland και τελεί υπό την αιγίδα του Ομοσπονδιακού Υπουργού Κατασκευών της Γερμανίας, αποδίδει επίσης φόρο τιμής στο θέμα εστίασης «Διαδικασίες προκατασκευασμένων κτιρίων».

Τέλος, την Τρίτη 16 Μαΐου 2023 ξυλουργοί από όλη τη Γερμανία θα συναντηθούν στο εκθεσιακό κέντρο της LIGNA. Είτε πρόκειται για μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις, είτε για τεχνίτες ή αρχιτεχνίτες, οι ξυλουργοί μπορούν να προσβλέπουν σε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους το γνωστό «Zimmerertag» (Ημέρα του Ξυλουργού), που περιλαμβάνει αποκλειστική ξενάγηση στην έκθεση και εκδηλώσεις δικτύωσης με διάθεση για συναναστροφή.

LIGNA | Ο κόσμος της ξυλουργικής 

Η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο με μια παγκόσμια γκάμα εργαλείων, μηχανημάτων και εξοπλισμού για την κατεργασία και επεξεργασία ξύλου θα πραγματοποιηθεί στο Ανόβερο της Γερμανίας από τις 15 έως τις 19 Μαΐου 2023.

Βίντεο σχετικά με το θέμα