LIGNA 2023: Ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της, ως η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο!

Πηγή: Από Δελτίο Τύπου της LIGNA
Απόδοση στα ελληνικά: Γιάννακας Ιωάννης | Εκδόσεις eWood.
Φωτογραφίες: Rainer Jensen, Ανόβερο Γερμανίας.

Με πληθώρα καινοτομιών, εμπνεύσεων και δικτύωσης, οι 1.300 εκθέτες από 50 διαφορετικές χώρες, παρουσίασαν τις λύσεις τους για τη βιομηχανία ξύλου, τη βιομηχανία κατασκευής επίπλων, τα επαγγέλματα επεξεργασίας ξύλου και τον πρωτογενή τομέα, κατά τη διάρκεια της κορυφαίας εμπορικής έκθεσης στον κόσμο για την κατεργασία και επεξεργασία ξύλου, που πραγματοποιήθηκε στο Αννόβερο της Γερμανίας από τις 15 έως τις 19 Μαΐου 2023.

Ανόβερο, Γερμανία. Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών της έκθεσης, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν οι δύο μεγάλες τάσεις που επικρατούν σήμερα στη βιομηχανία, αυτή της βιωσιμότητας και της ψηφιοποίησης. Η ανταπόκριση από τη Γερμανία και από όλο τον κόσμο ήταν αντιστοίχως μεγάλη, με 80.000 επισκέπτες από 160 χώρες να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις «έξυπνες» μηχανές και τις σημερινές διαδικασίες παραγωγής που εξοικονομούν πόρους.

Η προσμονή κατά την προετοιμασία της εμπορικής έκθεσης ήταν μεγάλη. Εκθέτες και επισκέπτες ήταν ενθουσιασμένοι που επιτέλους μπόρεσαν να συγκεντρωθούν ξανά από κοντά, μετά από μια παύση τεσσάρων (4) ετών λόγω των μέτρων της πανδημίας και να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι τη συγκεντρωμένη καινοτόμο δύναμη της ξυλουργικής βιομηχανίας.

«Η LIGNA 2023 ξεπέρασε τις υψηλές προσδοκίες τόσο των εκθετών μας όσο και των επισκεπτών μας, αποδεικνύοντας ότι τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός και οι λύσεις που παρουσιάστηκαν στην έκθεση ανοίγουν το δρόμο για μια βιώσιμη και ψηφιοποιημένη βιομηχανία ξύλου, επίπλων και κατασκευών», δήλωσε ο Δρ Jochen Köckler, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου Deutsche Messe, διοργανωτή της έκθεσης. «Ένα εντυπωσιακό ποσοστό του 60% των επισκεπτών προέρχονταν από το εξωτερικό. Η LIGNA ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της ως η κορυφαία έκθεση της βιομηχανίας ξύλου στον κόσμο».

«Η LIGNA 2023 δεν ήταν μόνο μια πλατφόρμα για την παρουσίαση νέων τεχνολογιών, αλλά και ένας χώρος για μεταφορά γνώσης και δικτύωσης», δήλωσε ο Δρ. Bernhard Dirr, Διευθύνων Σύμβουλος της VDMA Woodworking Machinery. «Η έκθεση έδειξε ότι η βιομηχανία ξυλουργικής και επεξεργασίας ξύλου προσφέρει στους πελάτες της όλες τις απαραίτητες τεχνολογίες, για ανταγωνιστική και ταυτόχρονα βιώσιμη παραγωγή. Εν όψει της αβέβαιης κατάστασης που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η βιομηχανία κατεργασίας και επεξεργασίας ξύλου, η επιτυχία της LIGNA 2023 αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ιδιότητά της ως πηγή δυναμικής. Όχι μόνο αποτελεί κινητήρια δύναμη για τον κλάδο στις καλές στιγμές, αλλά πάνω από όλα, προσφέρει λύσεις για τις προκλήσεις που έρχονται».

Ως αποτέλεσμα, οι «έξυπνες», συνδεδεμένες μηχανές, τα συστήματα και οι διαδικασίες που μετριάζουν το κόστος και καθιστούν την παραγωγή πιο αποδοτική, ήταν θέματα ιδιαίτερα δημοφιλή στην έκθεση. Υπήρξε επίσης έντονη ζήτηση για λύσεις αυτοματοποίησης και βελτιστοποίησης των διαδικασιών παραγωγής, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.

«Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν ξανά από κοντά τη μεταμόρφωση της βιομηχανίας σε όλες τις αίθουσες της έκθεσης», ανέφερε ο Δρ Jochen Köckler. Παρουσιάστηκε όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας, από μηχανήματα και εξοπλισμό επεξεργασίας ξύλου έως εργαλεία και διαδικασίες εργασίας, βιομηχανικά ρομπότ, ακόμη και συστήματα εξωτερικών σκελετών εργασίας, που ενισχύουν την σωματική ικανότητα των χειριστών σε εξειδικευμένους κλάδους όπως αυτός των τεχνικών επαγγελμάτων και της δασοκομίας. Τα μηχανήματα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση, συχνά δεν περιορίζονταν πλέον αποκλειστικά στην επεξεργασία ξύλου, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για γυαλί, πλαστικά και σύνθετα υλικά. Σύμφωνα με τον Köckler: «Τα έπιπλα ή ακόμη και τα δομικά στοιχεία, για παράδειγμα, κατασκευάζονται από μεγάλη ποικιλία υλικών. Είναι λοιπόν λογικό οι εκθέτες της LIGNA να διευρύνουν τα χαρτοφυλάκια των προϊόντων τους και να προσφέρουν στους πελάτες τους ένα ευρύ φάσμα επιλογών».

Ένα βασικό θέμα της έκθεσης ήταν η σημασία του ξύλου ως ανανεώσιμου πόρου και ο ρόλος του στη συνολική διαδικασία απαλλαγής του πλανήτη από τον άνθρακα. Στον απόηχο αυτού του ρόλου, οι ξύλινες κατασκευές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία και ανοίγουν νέες ευκαιρίες αγοράς στη μηχανολογία.

Οι εκθέτες της LIGNA 2023 παρουσίασαν λύσεις που βελτιστοποιούν σημαντικά όλα τα στάδια των διαδικασιών που εμπλέκονται στις ξύλινες κατασκευές. Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί κόστος, αλλά η χρήση αυτής της πολύτιμης πρώτης ύλης που είναι το ξύλο, μπορεί επίσης να σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλική προς τους πόρους. Ο τομέας των δαπέδων και η βιομηχανία επίπλων στρέφονται επίσης όλο και περισσότερο στο ξύλο ως προτιμώμενη πρώτη ύλη, καθώς η βιωσιμότητα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τους τελικούς καταναλωτές. Για παράδειγμα, οι καινοτόμες κόλλες που βασίζονται σε ανανεώσιμες πρώτες ύλες συμβάλλουν επίσης στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Κατή τη διάρκεια της της έκθεσης, η LIGNA 2023 προσέφερε στους επισκέπτες της, ένα ευρύ πρόγραμμα υποστήριξης μέσα από συνέδρια, ζωντανές παρουσιάσεις, ειδικές επιδείξεις και τελετές απονομής βραβείων. Στο LIGNA.Stage στο Hall 12, περίπου 90 ομιλητές παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις και τις τάσεις της αγοράς. Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και τα ζητήματα προσλήψεων εξετάστηκαν επίσης σε έναν ειδικό χώρο, που προωθούσε τη δικτύωση μεταξύ ειδικευμένων εργαζομένων και πιθανών μελλοντικών εργοδοτών.

Σύμφωνα με τον Köckler, «Η LIGNA 2023 απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι μια απαραίτητη πλατφόρμα για τη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου. Η έκθεση όχι μόνο προώθησε την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, αλλά και έθεσε και τις βάσεις για την ασφαλή και βιώσιμη για το μέλλον κατεργασία και επεξεργασία ξύλου».

Η επόμενη LIGNA θα διεξαχθεί από τις 26 έως τις 30 Μαΐου 2025 στο Ανόβερο της Γερμανίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.ligna.de/en/

Δηλώσεις και σχόλια εκθετών και επισκεπτών για τη LIGNA 2023

Δηλώσεις εκθετών

Achim Homeier, Ανώτερος Διευθυντής Παγκοσμίου Μάρκετιγκ και Διαχείρισης Προϊόντων της HOMAG GmbH:
«Ήταν εκπληκτικό το πόσος κόσμος ήρθε γιατί μετά από τέσσερα χρόνια, κανείς μας δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και νομίζω ότι οι περισσότεροι πελάτες μας είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι που συνάντησαν το προσωπικό μας από κοντά, που μπόρεσαν να μιλήσουν με τους ειδικούς μας και να γνωρίσουν τις εν λειτουργία εγκαταστάσεις μας και τα νέα μας μηχανήματα».

Pietro Gheller, Διευθυντής Πωλήσεων & Λειτουργιών Αγοράς, Τμήμα Ξυλουργικής της SCM Group:
«Οι επισκέπτες είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις καινοτομίες μας. Ιδιαίτερα για τη νέα αυτοματοποιημένη και συνδεδεμένη λύση που προσφέρουμε. Επίσης, η ξυλοκατασκευή ήταν ένας τομέας ενδιαφέροντος πολλών πελατών και συνεργατών. Κατά τη διάρκεια της LIGNA 2023 συλλέξαμε πολλά στοιχεία και ευκαιρίες. Έτσι είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι για αυτό. Και το πιο σημαντικό, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλούς νέους πελάτες! Έτσι, η LIGNA παραμένει ένα πολύ σημαντικό στάδιο».

Dirk Eisenmann, Διευθυντής Μάρκετινγκ της Dieffenbacher:
«Είμαστε όλοι χαρούμενοι που επιστρέψαμε εδώ, μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η LIGNA 2023 ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να γιορτάσουμε τα 150α γενέθλιά μας μαζί με τους πελάτες μας. Είχαμε επίσης τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τη νέα μας πλατφόρμα ψηφιοποίησης που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και η οποία βοηθάει τους πελάτες μας να λειτουργούν καλύτερα τις εγκαταστάσεις τους, να εξοικονομούν υλικά, να μειώνουν τις εκπομπές και έτσι να μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα».

Raphaël Prati, Διευθυντής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Ομίλου Biesse:
«Δεν είχαμε μόνο καλή ανταπόκριση από το κοινό για τα προϊόντα μας, αλλά και καλή ανταπόκριση για την εταιρεία μας. Βρεθήκαμε στη LIGNA παρουσιάζοντας μια νέα εταιρεία, μια εταιρεία που εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια. Είμαστε εδώ με μια νέα οπτική ταυτότητα, παρουσιάζοντας τους εαυτούς μας ως μια εταιρεία πολλαπλών υλικών που παρέχει λύσεις κάτω από ένα εμπορικό σήμα φυσικά για το ξύλο, αλλά και για το γυαλί, την πέτρα και τον τομέα των προηγμένων υλικών».

Oliver Kunzweiler, Διευθυντής κεντρικού Μάρκετινγκ της Weinig Group:
«Ήταν απολύτως τρελό να βρίσκομαι εδώ στη LIGNA 2023. Το μέρος ήταν γεμάτο κόσμο!».

Matthias Picker, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Ξυλουργικής της Robert Bürkle Gmb:
«Μας έδωσαν μεγάλη προσοχή στη LIGNA. Ένας ιδιαίτερος τομέας ενδιαφέροντος για τους πελάτες μας ήταν ο αυτοματισμός. Λόγω της έλλειψης ειδικευμένων εργατών, είναι δύσκολο να βρεθούν εργαζόμενοι. Ο αυτοματισμός μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση. Είμαστε ο ιδανικός συνεργάτης για να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις για την παραγωγή με αυτοματοποιημένες λύσεις γύρω από τη διαδικασία φινιρίσματος».

Urs Affolter, Διευθύνων Σύμβουλος της Esterer WD GmbH:
«Το σημαντικότερο γεγονός της LIGNA 2023 ήταν η ψηφιοποίηση των πριονιστηρίων. Τα περισσότερα πριονιστήρια σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμη στα χαρτιά. Εμείς έχουμε τα πάντα σε ηλεκτρονική μορφή».

Σχόλια επισκεπτών

Peter Rockedahl, Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας της Moelven Industrier AB:
«Η συμμετοχή στη LIGNA επέτρεψε στην ομάδα μας να αποκτήσει λεπτομερείς πληροφορίες για τα πιο πρόσφατα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις λύσεις στον κλάδο. Η οικοδόμηση άμεσων συνδέσεων με τους προμηθευτές είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της επιχείρησής μας και τη διασφάλιση ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις στους πελάτες μας. Εκτιμούμε το περιβάλλον της LIGNA όπου οι ειδικοί του κλάδου μπορούν να δικτυωθούν, να μάθουν και να αναπτυχθούν».

Michael Bücking, Διευθύνων Σύμβουλος της Tischler NRW:
«Τεχνολογία και μηχανήματα που μπορείτε να αγγίξετε, λύσεις για τα ζητήματα της ψηφιοποίησης και της βελτιστοποίησης των διαδικασιών και όλα αυτά και πάλι σε ένα μέρος. Μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα πόσο σημαντικές είναι οι αναλογικές συναντήσεις για τον κλάδο της ξυλουργικής βιομηχανίας και τους συναδέλφους. Κατά τη γνώμη μου, η Ligna στο Ανόβερο είναι και παραμένει ένα σημαντικό και συναρπαστικό φόρουμ για το επάγγελμά μας. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα και από πολλές συζητήσεις με συναδέλφους που ήταν χαρούμενοι που ήρθαν στο Ανόβερο για τη LIGNA 2023».

Eero Raun, αντιπροσωπεία Εσθονών επιχειρηματιών ξύλου και επίπλων:
«Ως μέρος της εσθονικής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών ξύλου και επίπλων, βιώσαμε την επαγγελματική και ζεστή φιλοξενία στη LIGNA. Θα συνιστούσα ανά πάσα στιγμή σε όλες τις εσθονικές εταιρείες να επισκεφθούν και να εκθέσουν στη LIGNA. Αξίζει τον κόπο!».

Στιγμιότυπα της LIGNA 2023