LIGNA 2023: Η βιτρίνα του μέλλοντος στην τεχνολογία επεξεργασίας ξύλου.

Πηγή: Από Δελτίο Τύπου της LIGNA
Επιμέλεια – απόδοση: Γιάννακας Ιωάννης | Εκδόσεις eWood

Η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο για μηχανήματα, εγκαταστάσεις και εργαλεία για την βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου, ανοίγει ξανά τις πύλες της στις 15 – 19 Μαΐου 2023 στο Αννόβερο της Γερμανίας, για να δεχθεί το κοινό της και να παρουσιάσει όλες τις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, που καθιστούν τη LIGNA τη βιτρίνα του μέλλοντος στην επεξεργασία ξύλου.

Ο μετασχηματισμός της επεξεργασίας του ξύλου, οι διαδικασίες προκατασκευής στις ξύλινες κατασκευές και οι τεχνολογίες της «πράσινης» επεξεργασίας των φυσικών πόρων, βασικού πυλώνα της σημερινής βιοοικονομίας, είναι τα θέματα που θα εστιάσει η επερχόμενη LIGNA 2023, μέσα από τους εκθέτες της και σε συνδυασμό με πρόσθετες ψηφιακές εκδηλώσεις – πλατφόρμες.

«Μετά από ανάλυση της αγοράς, αποφασίσαμε μαζί με τον βασικό μας συνεργάτη VDMA (Γερμανική Ομοσπονδία Μηχανολόγων – Μηχανικών), για την LIGNA 2023, να επικεντρωθούμε ξανά στα κεντρικά θέματα που είχαμε αρχικά εστιάσει και προγραμματίσει για τη LIGNA 2021, η οποία όμως ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. Τα συγκεκριμένα θέματα εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά επίκαιρα, μερικά μάλιστα από αυτά σήμερα έχουν αποκτήσει και μεγαλύτερη σημασία και θα καθορίσουν σημαντικά την ανάπτυξη του κλάδου μας τα επόμενα χρόνια, αναφέρει η Stephanie Wagner, Project Manager της LIGNA και συνεχίζει:
«Ανυπομονούμε να δώσουμε επιτέλους ζωή σε όλα αυτά τα θέματά μας, αυτή τη φορά όμως ζωντανά στο Αννόβερο μαζί με τους εκθέτες μας».

Κεντρικό Θέμα: Ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων επεξεργασίας ξύλου

Από τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις μέχρι τους βιομηχανικούς ομίλους, από τα προϊόντα μέχρι τις ατομικές λύσεις, η ψηφιοποίηση έχει από καιρό εισχωρήσει σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας ξύλου και αλλάζει ριζικά τα επιχειρηματικά μοντέλα και τις διαδικασίες παραγωγής των εταιρειών. Η πανδημία του κορωνοϊού επιτάχυνε ακόμη περισσότερο αυτή την εξέλιξη. Με τη δικτύωση των μηχανών, την αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής, τις πλατφόρμες IoT, τη μοντελοποίηση κτιριακών πληροφοριών (BIM) ή την επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, θα εξεταστούν οι τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις στην ψηφιοποίηση σε ολόκληρη την αλυσίδα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, θα εξεταστούν θέματα όπως είναι ο έλεγχος της ροής των δεδομένων που σχετίζονται με το ξύλο, τη ρομποτική, την εφοδιαστική αλυσίδα, την τυποποίηση, την επεξεργασία επιφανειών και τη διαχείριση δεδομένων μέσω cloud.

Κεντρικό Θέμα: Οι διαδικασίες προκατασκευής στις σημερινές ξύλινες κατασκευές

Η σημασία του ξύλου στις κατασκευές συνεχίζει να αυξάνεται, τόσο για τα αμιγώς ξύλινα κτίρια όσο και για τις μικτές – υβριδικές ξύλινες κατασκευές. Αυτό οδηγεί σε νέες απαιτήσεις αποδοτικότητας και προκατασκευής. Στη LIGNA 2023 θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ολόκληρη τη διαδικασία από τον σχεδιασμό έως την επεξεργασία και την εφοδιαστική αλυσίδα στην εταιρεία, καθώς και στο εργοτάξιο. Αυτό περιλαμβάνει επίσης λύσεις για την σημερινή τρέχουσα τεταμένη κατάσταση της αλυσίδας εφοδιασμού. Επιπλέον, θα εξεταστεί η εναρμόνιση των προαναφερόμενων διαδικασιών με τις γενικές τάσεις, όπως η στοιχειοθέτηση και η τυποποίηση, η πολυώροφη ξύλινη κατασκευή, τα υβριδικά κτίρια, η αρθρωτή κατασκευή και η σειριακή παραγωγή.

Κεντρικό Θέμα: Οι τεχνολογίες που διαμορφώνουν τη σημερινή βιοοικονομία του ξύλου

Το ξύλο, ως ο σημαντικότερος ανανεώσιμος πόρος, αποτελεί κεντρική βάση της βιοοικονομίας στην πορεία από μια οικονομία που βασίζεται σε ορυκτές πρώτες ύλες, σε μια οικονομία που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές. Η βιοοικονομία με βάση το ξύλο θεωρείται σήμερα καινοτόμος μοχλός ανάπτυξης τεχνολογιών και προϊόντων. Οι όροι-πλαίσιο για την επέκταση της αποδοτικής χρήσης του ξύλου αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και πυλώνα της κυκλικής βιοοικονομίας. Θα παρουσιαστούν οι γραμμές ανάπτυξης της βιοοικονομίας με βάση το ξύλο και οι τεχνολογικές καινοτομίες για την υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων, καθώς και οι τεχνολογίες επεξεργασίας γύρω από τις χημικές διαδικασίες διαμόρφωσης των ινών του ξύλου.

Δύο παράλληλες εκδηλώσεις με αρκετή τεχνογνωσία

«Ως η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο, η LIGNA με το θεματικό της πλαίσιο θεωρείται σήμερα η πηγή ώθησης για την ανάπτυξη της βιομηχανίας του ξύλου. Με την επιλογή των κεντρικών μας θεμάτων που εστιάζουμε, ανταποκρινόμαστε πλήρως σε αυτόν τον ισχυρισμό. Τον Μάιο του 2023, θα βιώσουμε τελικά και πάλι στο Αννόβερο τις αιχμές της τεχνολογίας και τις καινοτομίες που καθιστούν τη LIGNA την βιτρίνα του μέλλοντος», εξηγεί η Stephanie Wagner.

Η επόμενη LIGNA θα διεξαχθεί από τις 15 – 19 Μαΐου 2023 ως ζωντανή πλέον εκδήλωση και με πολλές πρόσθετες ψηφιακές εκδηλώσεις – πλατφόρμες στο Αννόβερο της Γερμανίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.ligna.de/en/