MPP (Mass Plywood Panel): Το μεγαλύτερο πάνελ από κόντρα πλακέ στον κόσμο!

Με διατάσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι 12 πόδια πλάτος (3,66 m), 48 πόδια μήκος (14,63 m) και μέχρι 12 ίντσες πάχος (30,48 cm), αποτελούμενο από 108 στρώσεις καπλαμά και μελλοντικά 24 ίντσες πάχους (60,96 cm) και 216 στρώσεις καπλαμά, δικαίως θεωρείται σήμερα, το μεγαλύτερο πάνελ κόντρα πλακέ που κατασκευάστηκε ποτέ!

Σε προηγούμενα άρθρα μας, είχαμε παρουσιάσει ένα εκτεταμένο και αναλυτικό αφιέρωμα σχετικά με τα καινοτόμα πάνελ ξύλου CLT (Cross Laminated Timber /σταυρωτή επικολλητή ξυλεία).

CLT: Ένα νέο προϊόν ξύλου, πολλά υποσχόμενο στις δομικές κατασκευές

Αναφερθήκαμε πως η χρήση των CLT ως κύρια ή συμπληρωματικά φέροντα στοιχεία στην δόμηση υψηλών ξύλινων κτιρίων, εξαπλώνεται παγκοσμίως με μεγάλη ταχύτητα. Αυτό συμβαίνει λόγω των εξαιρετικών τους μηχανικών ιδιοτήτων, αφού μπορούν να αντικαταστήσουν με επιτυχία, τα ενεργοβόρα υλικά όπως είναι ο χάλυβας και το σκυρόδεμα, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτό όπως τονίσαμε, μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας του πλανήτη, αφού τα CLT προέρχονται από το ξύλο, το μόνο υλικό φιλικό προς το περιβάλλον.

Η Αμερικάνικη απάντηση στα CLT.

Ένα αντίστοιχο νέο και καινοτόμο προϊόν, το MPP (Mass Plywood Panel), με ιδιότητες και χαρακτηριστικά σχεδόν ίδια με αυτά των CLT, έρχεται σήμερα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να προστεθεί στα δομικά πάνελ που κατασκευάζονται από ξύλο και που θα φέρει, όπως και τα CLT, επανάσταση στην οικοδομική βιομηχανία.

Το MPP (Mass Plywood panel) είναι ένα νέο πατενταρισμένο πάνελ κόντρα πλακέ, το οποίο προορίζεται κυρίως για δομική χρήση και αναπτύχθηκε πρόσφατα, από την Αμερικάνικη εταιρεία Freres Lumber Co. που εδρεύει στην Λυών της πολιτείας Όρεγκον των ΗΠΑ και είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής προϊόντων από καπλαμά.

Η ιδέα για την δημιουργία ενός μεγάλου πάνελ, ως εναλλακτική πρόταση απέναντι στα CLT υπήρχε στην εταιρία από παλιά.

Μετά από μια επίσκεψη στο Ανόβερο της Γερμανίας για την LIGNA 2015, τα δύο αδέλφια Tyler και Kyle Freres, κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με αρκετά υπερσύγχρονα εργοστάσια παραγωγής CLT, στη γειτονική Αυστρία, ώστε να δουν και να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο και τις μεθόδους παραγωγής των πολύπλοκων αυτών προϊόντων. Γυρίζοντας πίσω στην Λυών, ήταν βέβαιοι πως με την τεχνογνωσία που είχαν, στην επεξεργασία καπλαμά για την παραγωγή κόντρα πλακέ, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο προϊόν, που θα αποτελείται από φύλλα καπλαμά, ισάξιο, ίσως και καλύτερο από τα CLT.

Μετά από πολλούς μήνες δοκιμών και πειραματισμών και σε συνεργασία με το ερευνητικό τμήμα του Πανεπιστήμιου του Όρεγκον, του Ινστιτούτου TallWood Design και της Hexion (πρωτοπόρου εταιρείας στην τεχνογνωσία χημικών προϊόντων συγκόλλησης), κατάφεραν να παράγουν το πρώτο μεγάλο πάνελ από φύλλα καπλαμά, το Mass Plywood Panel.

Το MPP (Mass Plywood Panel) είναι ένα προϊόν ξύλου που βασίζεται -όπως και το κόντρα πλακέ στον καπλαμά.

Αποτελείται από συνδυασμό πολλών και ιδιαίτερα λεπτών στρωμάτων καπλαμά από ελάτη Douglas, σε πυκνή σταυρωτή στρώση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα συμπαγές πάνελ μεγάλων διαστάσεων.

Είναι αρκετά ισχυρό, ανθεκτικό στη φωτιά και πολύ ελαφρύτερο από τα παραδοσιακά δομικά πάνελ που κατασκευάζονται από χάλυβα και σκυρόδεμα.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευέλικτο τύπο πάνελ, το οποίο είναι προκάτ εργοστασιακής κατασκευής και μπορεί να τεμαχιστεί σε οποιοδήποτε σχήμα και διάσταση.

Οι σημερινές διαστάσεις που παράγεται το πάνελ έχουν πλάτος 12 πόδια (3,66 m), μήκος 48 πόδια (14,63 m) και πάχος 12 ίντσες (30,48 cm) και αποτελούνται από 108 στρώσεις καπλαμά. Σύντομα όπως αναφέρει η εταιρεία, θα μπορούν να παραχθούν και σε πάχος που φτάνει τις 24 ίντσες (60,96 cm) με 216 στρώσεις καπλαμά.

Όλη η πρώτη ύλη για την κατασκευή των MPP προέρχεται από τα τοπικά δάση του Όρεγκον με αυστηρή τήρηση της Αμερικάνικης νομοθεσίας που ισχύει περί Δασικών Πόρων και διαθέτει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις από το Αμερικάνικο Σύστημα Καλλιέργειας Δέντρων (ATFS).

Το MPP όπως και τα CLT, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως κύριο δομικό στοιχείο πολυώροφων κτιρίων η μιας απλής κατασκευής, είτε και ως βοηθητικό υλικό για τοίχους, δάπεδα, οροφές κλπ. σε έργα από χάλυβα ή σκυρόδεμα.

Ενώ η εταιρεία ενθαρρύνει και υποστηρίζει την χρήση των προϊόντων CLT στις πολυώροφες κατασκευές, πιστεύει όμως πως το MPP είναι πιο συμπαγές και ανθεκτικό προϊόν.

Είναι πιο ελαφρύ αφού περιέχει 20% λιγότερο ξύλο και ταυτόχρονα έχει τις ίδιες ή και καλύτερες επιδόσεις έναντι των CLT, όπως αυτές ορίζονται στις οδηγίες του προτύπου της APA (ANSI / APA PRG 320 -2018. Πρόκειται για πρότυπο που αναφέρεται στα χαρακτηριστικά και στις απαιτήσεις κατασκευής των προϊόντων σταυρωτής επικολλητής ξυλείας (CLT).

Τα βασικά πλεονεκτήματα του MPP ως κύριο δομικό υλικό σε μια κατασκευή είναι ίδια με αυτά των CLT με κυρίαρχο, τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

  • Ως προϊόν που παράγεται από το ξύλο, έχει τo γνωστό περιβαλλοντικό πλεονέκτημα αφού για κάθε κυβικό μέτρο MPP, η ατμόσφαιρα απαλλάσσεται από ένα τόνο διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται για την παραγωγή αντίστοιχου όγκου χάλυβα ή σκυροδέματος.
  • Προσφέρει επίσης πιο αποτελεσματική αξιοποίηση ενός πολύτιμου πόρου που είναι τα δένδρα, αφού έχει λιγότερη φύρα σε σχέση με την παραδοσιακή επεξεργασία ξυλείας.
  • Μειώνει τους χρόνους εργασίας στον χώρο που θα χρησιμοποιηθεί σε σχέση με το σκυρόδεμα ή τον χάλυβα, επειδή όπως αναφέραμε, έρχεται προκατασκευασμένο στις επιθυμητές διαστάσεις και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κάθε κατασκευής.

Η εταιρεία Freres Lumber Co. ιδρύθηκε σχεδόν πριν από 100 χρόνια από τον T.G. Freres ως ένα μικρό πριστήριο. Από τότε η οικογενειακή επιχείρηση επεκτάθηκε με μεγάλη επιτυχία στην παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων ξύλου όπως καπλαμάδες, κόντρα πλακέ, βιομάζα και ξυλεία.

Σήμερα αποτελεί ένα τεράστιο οικογενειακό όμιλο, με επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και θεωρείται ο μεγαλύτερος προμηθευτής υψηλής ποιότητας καπλαμά, για την κατασκευή κόντρα πλακέ και επεξεργασμένων προϊόντων ξύλου σε όλη την Β. Αμερική.

Για την παραγωγή του νέου καινοτόμου προϊόντος της, η Freres Lumber επένδυσε πάνω από 35 εκατομμύρια δολάρια και στοχεύει σε μια τεράστια αγορά επίσης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που αναπτύσσεται παγκοσμίως γύρω από την χρήση του ξύλου ως κύριο δομικό υλικό στην κατασκευή πολυώροφων κτιρίων.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το MPP (Mass Plywood Panel), θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Freres Lumber Co., Inchttps://frereslumber.com/

Δείτε τα σχετικά βίντεο της εταιρείας

Επιμέλεια άρθρου:eWood Photos:https://frereslumber.com