Η Stora Enso γιόρτασε τα εγκαίνια του ξύλινου αρχιτεκτονικού κτιρίου – ορόσημου Wisdome της Στοκχόλμης

Δελτίο Τύπου της STORA ENSO OYJ | 5 Δεκεμβρίου 2023.
Φωτογραφίες: © STORA ENSO OYJ

Το Wisdome Stockholm είναι ένας νέος επιστημονικός και βιωματικός χώρος δράσης, που βρίσκεται στην αυλή του Εθνικού Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σουηδίας στη Στοκχόλμη.

Το κτίριο του Wisdome Stockholm περιλαμβάνει ένα ξύλινο αρχιτεκτονικό σχέδιο που δημιουργεί μια αίθουσα σε σχήμα αψίδας 1.325 τετραγωνικών μέτρων. Η Stora Enso ήταν ο κύριος συνεργάτης και παρέδωσε βιώσιμα ξύλινα δομικά υλικά για το έργο.

«Το Wisdome Stockholm είναι πραγματικά ένα κτίριο-ορόσημο που διευρύνει τα όρια της ξύλινης αρχιτεκτονικής. Το ξύλο ως δομικό υλικό αποτελεί σημαντικό μέρος της λύσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επιτρέποντας την αποθήκευση του CO2 και μια βιώσιμη διαδικασία κατασκευής. Τα σημερινά εγκαίνια αναδεικνύουν τα μοναδικά οφέλη του σχεδιασμού και της βιωσιμότητας της οικοδόμησης με ανανεώσιμα υλικά», λέει ο Lars Völkel, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του τμήματος Προϊόντων Ξύλου της Stora Enso.

Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε τόσο για τα δομικά στοιχεία LVL (Laminated Veneer Lumber) όσο και για το CLT (Cross-Laminated Timber) για το Wisdome Stockholm προήλθε από αειφορικά διαχειριζόμενα, πιστοποιημένα δάση στη Σουηδία και τη Φινλανδία και αποθηκεύει συνολικά 1.178 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η κατασκευή ενσωματώνει τόσο καμπύλες όσο και στρεπτούς δοκούς, που βρίσκονται σε ελάχιστες τοποθεσίες παγκοσμίως. Στην καρδιά του εκθεσιακού χώρου βρίσκεται ένας σημαντικός ξύλινος θόλος, εξοπλισμένος με την πιο σύγχρονη τεχνολογία οπτικοποίησης πληροφοριών.

«Όντας μέρος αυτού του έργου από τα αρχικά στάδια, μπορέσαμε να βρούμε έναν καινοτόμο τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τυποποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως στοιχεία CLT και LVL από τη σειρά Sylva by Stora Enso, για να επιτύχουμε την ασύμμετρη δομή του κτιρίου χωρίς να θυσιάσουμε τον φανταστικό σχεδιασμό», λέει η Jessika Szyber, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Stora Enso.

Το Wisdome Stockholm εγκαινιάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023 και από τις 9 Δεκεμβρίου είναι ανοιχτό για το κοινό.