WOOD-SKIN ή «ξύλο-δέρμα»: Ένα καινοτόμο πάνελ σκληρό σαν το ξύλο και εύκαμπτο σαν ύφασμα!

Πηγή: www.wood-skin.com
Φωτογραφίες: Ευγενική προσφορά της WOOD-SKIN®

Απόδοση – Επιμέλεια: Εκδόσεις eWOOD | Γιάννακας Ιωάννης.

Το WOOD-SKIN® είναι ένα σύνθετο και κομψό ξύλινο πάνελ, που αναπτύχθηκε μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και έχει την ιδιότητα να μπορεί να λυγίζει σαν ύφασμα, διατηρώντας όμως την σκληρότητα και την ομορφιά του ξύλου!

Είναι προϊόν υψηλής αισθητικής και μπορεί να πάρει οποιοδήποτε επιθυμητό σχήμα, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους στον εσωτερικό σχεδιασμό και στη δημιουργικότητα των σχεδιαστών.

Κατασκευάζεται από δύο στρώσεις τριγωνικών κομματιών κόντρα πλακέ, τα οποία έχουν συγκολληθεί μεταξύ τους σε σχήμα «σάντουιτς», έχοντας στο κέντρο τους ένα στρώμα από ειδικό ύφασμα υψηλής αντοχής. Αυτή η σύνθεση δημιουργεί ένα καινοτόμο και επαναστατικό αποτέλεσμα, αφού επιτρέπει στο τελικό πάνελ να είναι εύπλαστο και ιδανικό για άπειρους συνδυασμούς αρχιτεκτονικών σχημάτων και δομών, διατηρώντας ταυτόχρονα ανέπαφη τη δομική και αισθητική αξία του ξύλου.

Η ιστορία του WOOD-SKIN® δεν είναι νέα αλλά ξεκινά από το 2013 όταν μια ομάδα νέων Ιταλών σχεδιαστών, με επικεφαλής τον Giulio Masotti και τους συνεργάτες του, Stefano Baruffaldi, Susanna Todeschini και Gianluca Lo Presti, αποφάσισαν να ιδρύσουν στο Μιλάνο, μια startup που θα είχε σαν σκοπό να προσφέρει καινοτόμα προϊόντα για την εσωτερική αρχιτεκτονική, χρησιμοποιώντας τις σημερινές σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες κατασκευής.

Έτσι ιδρύθηκε η WOOD-SKIN®, η οποία μέσω μιας υπερσύγχρονης βιομηχανικής διαδικασίας -που είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας- μέσα από τον ψηφιακό σχεδιασμό και τα νέας γενιάς κατεργασίας υλικών μηχανήματα CNC, μετατρέπει τις επίπεδες και άκαμπτες επιφάνειες ενός ξύλινου πάνελ, σε τρισδιάστατες (3D), δημιουργώντας έτσι όγκους σε πολλά υλικά που η σημερινή βιομηχανία και τεχνολογία, έχουν παραδοσιακά υποβιβάσει στη μέχρι σήμερα δισδιάστατη κατάσταση.

«Η αναγκαιότητα των σημερινών προκλήσεων και ο πειραματισμός για νέα καινοτόμα υλικά, ενώθηκαν μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και οδήγησαν σε νέες λέξεις όπως “έξυπνα υλικά” και “έξυπνες μηχανές” που όταν συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους γίνονται ένας “έξυπνος συνδυασμός” μιας θαυμαστής συντροφικότητας», αναφέρει ο Giulio Masotti και συνεχίζει:

«Ο στόχος μας ήταν, μέσω των καινοτόμων προϊόντων μας, να δώσουμε με απλό και οικονομικό τρόπο, τη δυνατότητα σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και γενικότερα στους επαγγελματίες της εσωτερικής διακόσμησης, να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της σημερινής ψηφιακής παραγωγής διαφόρων υλικών και της αρχιτεκτονικής αναγκαιότητας – σκοπιμότητας».

«Το WOOD-SKIN® σχεδιάζεται στα κεντρικά μας γραφεία στο Μιλάνο και προωθείται μέσω ενός δικτύου αντιπροσώπων, παράλληλα και με τη συμμετοχή μας στις σημαντικότερες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις». Το τμήμα υπολογιστικού σχεδιασμού της εταιρείας μας, παρέχει στους πελάτες τα σωστά εργαλεία σε κάθε στάδιο του έργου, από την ανάπτυξη της ιδέας μέχρι την τελική υλοποίησή της».

«Το λογισμικό, αναπόσπαστο μέρος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας του WOOD-SKIN®, μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε τις επιφάνειες του τρισδιάστατου μοντέλου προκειμένου να δημιουργήσουμε τις ακριβείς γεωμετρίες των πάνελ, τα οποία, ενωμένα με την υφασμάτινη βάση του υφάσματος, δημιουργούν την ακριβή διαμόρφωση του ψηφιακού σχεδίου, χωρίς τη χρήση βαρέων και ακριβών κατασκευών. Δεδομένου ότι η διαδικασία μπορεί να μελετηθεί και να δοκιμαστεί πριν από την εγκατάσταση, παράγουμε βελτιστοποιημένα στοιχεία με ελάχιστη σπατάλη υλικού και χρόνου».

Η καινοτομία του WOOD-SKIN® όπως αναφέρθηκε, πρωτοεμφανίστηκε το 2013 χρησιμοποιώντας ως κύριο υλικό το ξύλο από κόντρα – πλακέ Σημύδας, Οκουμέ και MDF. Σήμερα η παραγωγή του έχει επεκταθεί και σε άλλα υλικά όπως το αλουμίνιο, τα laminates, την συνθετική τσόχα και πολλά ακόμη υλικά.

Η WOOD-SKIN® σήμερα είναι μια διεπιστημονική εταιρεία που αποτελείται από αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και μηχανικούς που ενώνονται με κοινό πάθος και ιδιαίτερη προσοχή στα υλικά, στις λεπτομέρειες, στην ψηφιακή κατασκευή και στον υπολογιστικό σχεδιασμό.

«Με τη πολυετή πείρα στην κατασκευή τρισδιάστατων επιφανειών, σήμερα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους αρχιτέκτονες και στους κατασκευαστές μια πληθώρα προϊόντων επένδυσης τοίχων και οροφής και όχι μόνο, τα οποία μπορούν να αποσταλούν ως επίπεδες επιφάνειες στους πελάτες μας, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να εγκατασταθούν απευθείας από ντόπιους εργάτες, χάρη σε ένα απλοποιημένο σύστημα συναρμολόγησης που έχουμε αναπτύξει και το οποίο δεν χρειάζεται κανένα σύστημα υποδομής», αναφέρει ο Giulio Masotti και συνεχίζει:

«Παράλληλα οι αρχικές δυνατότητες του WOOD-SKIN® μας ώθησαν να προχωρήσουμε πέρα ​​από τον κόσμο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, σε δύο δορυφορικές λειτουργίες. Τη μάρκα FOLIO μια μάρκα πτυσσόμενων επίπλων που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα με πλήρεις επιλογές προσαρμογής και το Materea, ένα ψηφιακό εργοστάσιο για μη τυποποιημένη κατασκευή, αφιερωμένο στις διαδικασίες παραγωγής του μέλλοντος».

«Δομήσαμε την εταιρεία με το ένα έργο μετά το άλλο, με στόχο να προσφέρουμε ένα όλο και πιο ολοκληρωμένο προϊόν και υπηρεσία για τους πελάτες, τους αρχιτέκτονες και τους γενικούς εργολάβους μας, που αναζητούν νέες λύσεις, νέα σχήματα και νέα τεχνολογία. Έτσι προχωρήσαμε στη δημιουργία και άλλων καινοτόμων αρχιτεκτονικών πάνελ, τα Fold Panels, τα Mesh Sheets, τα Quiet Bits τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τα πεδία εφαρμογής, τις διαστάσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές και τις Tailor Made surfaces, που είναι για ειδικές περιπτώσεις παραγγελιών».

Fold Panels:
Είναι 3D πάνελ με ενδιαφέρουσες γεωμετρίες, χτισμένα μέσα σε μια ορθογώνια ή τετράγωνη ενότητα. Τα Fold Panels είναι αρκετά προσαρμόσιμα και έχουν σχεδιαστεί για να μεταμορφώνουν έναν χώρο με τα χρώματα και τις διαμορφώσεις που ταιριάζουν καλύτερα στο συνολικό όραμα του έργου. Ένα στιβαρό πλαίσιο διατηρεί το σχήμα και διευκολύνει την εφαρμογή του σε τοίχους, οροφές κιγκλιδώματα, πάγκους κ.α.

WOOD-SKIN Fold Panels

Mesh Sheets Panels:
Πρόκειται για πάνελ που προσφέρουν ένα νέο τρόπο στη σχεδίαση τρισδιάστατων (3D) κυματιστών, καμπύλων και ελεύθερης μορφής επιφανειών, από επίπεδα φύλλα. Χρησιμοποιώντας άκαμπτα υλικά όπως ξύλο ή αλουμίνιο, καταφέρνουν να δίνουν την αίσθηση και την εμφάνιση εύκαμπτων υλικών, όπως τo χαρτί ή το ύφασμα.  Λαμβάνοντας υπόψη το ποικίλο μέγεθος των όψεων και την παραμετρική φύση του προϊόντος, η ακτίνα καμπύλης τους μπορεί να είναι πολύ στενή, διατηρώντας παράλληλα τη ρευστότητά τους.

WOOD-SKIN Mesh Panels

Quiet Bits:
Είναι ένα αρθρωτό σύστημα ευέλικτων ακουστικών μονάδων των οποίων η βάση των 50 × 50 cm μπορεί να διπλασιαστεί σε 100 × 50 cm ή και να τετραπλασιαστεί στη μεγαλύτερη μονάδα με διαστάσεις 100 × 100 cm. Μπορούν να έχουν εφαρμογή τόσο σε επαγγελματικούς χώρους όπως για τη δημιουργία χωρισμάτων, αίθουσες συσκέψεων, επιφάνειες απορρόφησης ήχου για τοποθέτηση στον τοίχο ή στην οροφή, αλλά και στο ίδιο το σπίτι. Η χρήση μαγνητικών αρμών καθιστά τη συναρμολόγηση τους απλή και διασκεδαστική, επιτρέποντας μάλιστα αν χρειαστεί, τη μεταγενέστερη τροποποίηση της μορφής και της χρήσης τους.

WOOD-SKIN Quiet Bits

Tailor Made Panels: 
Είναι ένα φύλλo σε μορφή «σάντουιτς», με μεταβλητό υλικό στις δύο εξωτερικές πλευρές και υφασμάτινο πυρήνα υψηλής αντοχής στη μέση. Είναι επιφάνειες φτιαγμένες στα μέτρα των πελατών και αποτελούν μοναδικά προϊόντα που δημιουργήθηκαν για συγκεκριμένα έργα.

WOOD-SKIN Tailor Made Panels

Σήμερα η WOOD-SKIN® έχει καταφέρει να είναι ο ηγέτης στην παραμετρική δημιουργία συστημάτων για σύνθετες επιφάνειες, προσφέροντας μια εντελώς νέα εμπειρία σχεδίασης μέσω της ψηφιακής κατασκευής, με διεθνή αναγνώριση και πολλά έργα σε όλο τον κόσμο.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο από τη διαδικασία παραγωγής του WOOD-SKIN®

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιταλική εταιρεία:
WOOD-SKIN srl.
P.Iva: 08311500964 Via Marcantonio dal re, 24, 20156 Milano Italy
Tel: +39 02 87036995   info@wood-skin.com
https://www.wood-skin.com/