Πηγή: https://www.izywoodworking.com/
Επτά (7) παγκόσμιοι ηγέτες της βιομηχανίας μηχανημάτων επεξεργασίας ξύλου, οι BIESSE, BÜRKLE, HOMAG, IMA SCHELLING, SCM, WEBER και WEINIG, συνεργάστηκαν για πρώτη φορά ομαδικά στην ιστορία τους, προκειμένου να πετύχουν κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε ακατόρθωτο.
Συγκεκριμένα, τα ξυλουργικά μηχανήματα που παράγουν οι επτά (7) κατασκευαστές, θα έχουν πλέον μεταξύ τους ένα κοινό και τυποποιημένο λογισμικό/πλατφόρμα, που θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και μηχανής -τη λεγόμενη διεπαφή- ανεξαρτήτως τύπου μηχανήματος, τεχνολογίας και κατασκευαστή.
Το όλο project ονομάζεται Woodworking made izy και είναι εμπνευσμένο όπως αναφέρθηκε, από την ανάγκη μιας καθολικής ψηφιακής γλώσσας που θα «μιλούν» και θα «κατανοούν» όλες οι μηχανές επεξεργασίας ξύλου, ανεξαρτήτως κατασκευαστή.
Αυτό για τους συγκεκριμένους κατασκευαστές, σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται να επενδύουν πλέον μεμονωμένα στο δικό τους ατομικό λογισμικό, προκειμένου να επιτύχουν την ενδοεπικοινωνία των μηχανών και τη σύνδεση τους με τα συστήματα και τη διοίκηση εκτέλεσης παραγωγής προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό, ο έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας θα τίθεται άμεσα και εύκολα σε εφαρμογή, σε οποιοδήποτε ξυλουργικό εργοστάσιο.
Πριν από την πλατφόρμα izy, η σύνδεση κάθε μηχανής με τη ροή παραγωγής, απαιτούσε εβδομάδες τεχνικής βοήθειας για την ανάπτυξη προσαρμοσμένου λογισμικού και διεπαφής. Τώρα όλα θα γίνονται με ένα απλό «κλικ».
Πέρα από τη βελτίωση της παραγωγικότητας, ο πελάτης/κατασκευαστής θα επωφελείται και από ένα οικονομικό σύστημα, καθώς το izy μειώνει την εργασία και τον χρόνο από πλευράς κατασκευής και δεν χρειάζεται να αναπτύξει, να δοκιμάσει και να ελέγξει πολλές διεπαφές από διαφορετικούς προμηθευτές για κάθε μάρκα και τεχνολογία. Και αυτός ήταν ο πρώτος λόγος που οδήγησε στην ιδέα της αναγκαιότητας του izy.
Το Woodworking made izy παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του ψηφιακού φόρουμ της LIGNA τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά πριν από αυτό είχε προηγηθεί συλλογική προσπάθεια και σύγκλιση και των επτά εταιρειών για τουλάχιστον τρία χρόνια.
«Για τις επτά εταιρείες, η απόφαση να συνεργαστούν και να αφήσουν στην άκρη κάθε ανταγωνιστική άποψη και να παράσχουν μια κοινή λύση στους πελάτες τους, βελτιώνοντας παράλληλα τις παραγωγικές διαδικασίες ήταν πρωτοποριακή», σημείωσε ο Dr Raphael Prati, Πρόεδρος της ομάδας μάρκετινγκ της Biesse.
Αντίστοιχα ο E. Esslinge Διευθυντής Systems Project Execution Edge Processing της HOMAG, ανέφερε:
«Η ψηφιοποίηση κάνει τη δουλειά όλων μας πιο εύκολη και για αυτό έπρεπε πραγματικά να θέσουμε μοναδικά και αποτελεσματικά πρότυπα, ώστε να μιλάμε όλοι πλέον την ίδια γλώσσα».
Το Woodworking made izy αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Umati (Universal Machine Technology Interface) και προσφέρει ένα πρότυπο ανταλλαγής δεδομένων μέσω του πρωτοκόλλου OPC UA – Open Platform Communication United Architecture (Πρωτόκολλο επικοινωνίας από μηχανή σε μηχανή για βιομηχανικό αυτοματισμό), μέσα από ένα εξαιρετικό επίπεδο τυποποίησης.
Σημειωτέων πως οι Ευρωπαϊκές Ενώσεις και Ομοσπονδίες έχουν υποστηρίξει και συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Woodworking made izy, με τους Eumabois, VDMA, VDW και Acimall να έχουν διευκολύνει και ενθαρρύνει τη όλη διαδικασία τυποποίησης τα τελευταία χρόνια.
«Μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν απαραίτητη για τη βιώσιμη επιτυχία του έργου» αναφέρει ο J. Koeppel, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Μηχανημάτων Επεξεργασίας Ξύλου (Eumabois).
Μάλιστα ο VDMA, ο μεγαλύτερος Σύνδεσμος μηχανολογίας στη Γερμανία και στην Ευρώπη, παρέχει σταθερή υποστήριξη στην ομάδα εργασίας, ενισχύοντας τη δύναμη της κοινότητας και αναγνωρίζοντας την αξία του έργου από τα πρώτα του στάδια.
Πως λειτουργεί το Woodworking made izy
Μέσω της τυποποιημένης πλατφόρμας συνδέονται μεταξύ τους μηχανή με μηχανή και όλα μαζί, με τα συστήματα εκτέλεσης παραγωγής των πελατών.
- Οποιαδήποτε τεχνολογία όπως π.χ. κοπής, διαστασιολόγησης, συγκόλλησης άκρων, κατεργασίας CNC, διάτρησης, έως της συναρμολόγησης και συσκευασίας, συνδέεται απλά με τον κεντρικό έλεγχο του εργοστασίου. Στο μέλλον, με τον ίδιο τρόπο που συνδέεται ένας εκτυπωτή στον υπολογιστή, το ίδιο εύκολα θα συνδέεται και στη διαδικασία παραγωγής π.χ. μια αυτόματη μηχανή διαμόρφωσης προφίλ π.χ της WEINIG, σε ένα κέντρο κατεργασίας CNC π.χ. της SCM και θα προστίθεται εξίσου εύκολα και ένα σύστημα φινιρίσματος επιφάνειας π.χ. της Bürkle.
- Μόλις εγκατασταθούν τα μηχανήματα, θα ακολουθήσει μια απλή δοκιμή της διεπαφής μαζί με τους προγραμματιστές του λογισμικού, προσαρμόζοντάς στο βέλτιστο επίπεδο απόδοσης.
- Δεν είναι μόνο το θέμα της σύνδεσης των μηχανών μεταξύ τους, αλλά και η δυνατότητα παρακολούθησης ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής με μια ματιά, εντοπίζοντας τυχόν αδύναμα σημεία και ενεργώντας γρήγορα, λαμβάνοντας αποφάσεις σχετικά με τα δεδομένα που παρέχει το σύστημα για ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το Woodworking made izy στην ιστοσελίδα των κατασκευαστών: https://www.izywoodworking.com/