World of Volvo: Το ξύλο επιλέγει η Volvo για την κατασκευή του νέου της μουσείου!

Πηγή: Henning Larsen Architects, & World of Volvo.
Φωτογραφίες: KVANT-1 & Henning Larsen Architects
Απόδοση – Επιμέλεια: Γιάννακας Ιωάννης | Εκδόσεις eWOOD.

Ονομάζεται «World of Volvo» και θα κατασκευαστεί στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας σε έκταση 22.000 τετρ. μέτρων για να στεγάσει όλη την ιστορία που «κουβαλάνε» οι διάσημες σουηδικές μάρκες, Volvo Cars και Volvo Group.

Το «World of Volvo» το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται νότια του Λίσεμπεργκ στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, θα είναι ένα κτίριο συνολικής έκτασης 22.000 τετρ. μέτρων με κυρίαρχο δομικό υλικό το ξύλο.

Με στόχο να στεγάσει λεπτομερώς όλη την ιστορία που «κουβαλάνε» οι διάσημες σουηδικές μάρκες, Volvo Cars και Volvo Group, το νέο μουσείο του Ομίλου εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους και τις συλλογές όλων των αυτοκινήτων της Volvo, θα φιλοξενεί επίσης και αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακό κέντρο, μπαρ, εστιατόριο και χώρους εργασίας.

Το κτίριο, το οποίο είναι έργο του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου της Δανίας Henning Larsen Architects, έχει σχεδιαστεί με βάση την παραδοσιακή δεξιοτεχνία του σκανδιναβικού ντιζάιν, χρησιμοποιώντας όμως το ξύλο ως κύριο δομικό υλικό μέσα από μια πιο σύγχρονη και μοντέρνα προσέγγιση.

«Η προσέγγισή μας, φέρνει ένα εγγενές κομμάτι της σουηδικής φύσης στο κέντρο της πόλης του Γκέτεμποργκ. Το τοπίο, από τα σουηδικά λατομεία και την ξύλινη κατασκευή, χτισμένη με τα πεύκα, τα βρύα και τους θάμνους του σουηδικού δάσους, συνθέτουν τη φύση που περιβάλλει τον κόσμο της Volvo», αναφέρει η Sonja Stockmarr, Global Design Director for Landscape του Henning Larsen.

«Αυτό το έργο είναι απίστευτα ξεχωριστό για εμάς», λέει ο Søren Øllgaard, Design Director του Henning Larsen και συνεχίζει:

«Με τη βαθιά σύνδεσή του με τη Σκανδιναβία, από τα τοπία της μέχρι την αρχιτεκτονική της παράδοση, το World of Volvo μας έδωσε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τη βαθιά σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον».

Ο Magnus Wrahme Διευθύνων Σύμβουλος του World of Volvo αναφέρει σχετικά:

«Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ένα ορόσημο, μια νέα εικόνα και ένα νέο προορισμό στο κέντρο της πόλης του Γκέτεμποργκ. Δεσμευόμαστε επίσης να συγκεντρώσουμε ανθρώπους σε έναν εμπνευσμένο χώρο συνάντησης που αντικατοπτρίζει την ανθρωποκεντρική προσέγγιση και τις προοπτικές της Volvo. Στόχος μας με το World of Volvo είναι να προσφέρουμε μια premium εμπειρία σε ένα μέρος όπου συνδυάζουμε την ψυχαγωγία, εκθέσεις, ομιλίες, συνέδρια, μουσική, καθώς και φαγητό, ποτά και ψώνια».

Το World of Volvo σχεδιάστηκε γύρω από τη μοναδική σουηδική έννοια και φιλοσοφία του «Allemansrätten».

Το Allemansrätten ή Freedom to Roam (Ελευθερία Περιπλάνησης) είναι για τη Σουηδία μοναδικό και θεμελιώδες δικαίωμα της δημόσιας πρόσβασης καθώς και η ελευθερία που έχουν όλοι οι πολίτες της χώρας να περιφέρονται οπουδήποτε στην φύση ώστε να απολαμβάνουν το περιβάλλον σε οποιαδήποτε δημόσια ή και ιδιωτική γη, αρκεί να μην ενοχλούν ή να καταστρέφουν τη φύση, τα ζώα και τους άλλους ανθρώπους. Η φύση σημαίνει πολλά για τους Σουηδούς, και ως εκ τούτου αυτό το δικαίωμα αποτελεί σημαντικό μέρος του σουηδικού πολιτισμού.

Η κυκλική μορφή του World of Volvo έχει ως στόχο να περιλαμβάνει τόσο τη φροντίδα της φύσης, όσο και τη φροντίδα για τους ανθρώπους και ενθαρρύνει τους επισκέπτες να έχουν τη δική τους εμπειρία τόσο εκτός του κτιρίου, όσο και εντός, ανεξάρτητα από το αν έχουν εισιτήρια για το μουσείο και το εσωτερικό του.

«Στόχος μας ήταν να δώσουμε μορφή σε κάτι πολύ ουσιαστικό για το σουηδικό πνεύμα. Ο κόσμος της κυκλικής μορφής της Volvo, οι ιδιότητες του ξύλου και η ενσωμάτωσή του με το τοπίο καθώς και η απεριόριστη πρόσβαση των πολιτών, όλα αυτά είναι μέρη μιας βασικής συλλογικής ταυτότητας», λέει ο Martin Stenberg Ringnér, αναπληρωτής Διευθυντής Σχεδιασμού του Henning Larsen.

Η εμπειρία από την όλη ξύλινη κατασκευή.

Η ξύλινη κατασκευή του World of Volvo είναι ταυτόχρονα το πιο προωθημένο και το πιο παραδοσιακό στοιχείο του έργου. Ενώ η Σουηδία (όπως και πολλές σκανδιναβικές χώρες) έχει μακρά παράδοση στις ξύλινες κατασκευές, το World of Volvo ακολουθεί αναμφισβήτητα μια αποφασιστικά σύγχρονη προσέγγιση.

Οι δοκοί και οι κολόνες είναι κατασκευασμένες από σύνθετη επικολλητή ξυλεία (glulam), ένα προϊόν ξύλου που αποτελείται από πολλαπλά παράλληλα στρώματα ξυλείας συγκολλημένα μεταξύ τους με ειδική κόλλα ιδιαίτερα ανθεκτική στην υγρασία. Η όλη κατασκευή είναι ελεγχόμενη από υπολογιστή που επιτρέπει στα καμπύλα κομμάτια glulam να κοπούν με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Η ακαμψία και η συνέχεια της δομής της κατασκευής εξασφαλίζονται με μεταλλικούς συνδέσμους που μπορούν να κρυφτούν μέσα στα ξύλινα μέλη. Οι πλάκες δαπέδου είναι κατασκευασμένες από ξυλεία CLT τοπικής προέλευσης.

«Η αρχιτεκτονική σήμερα βρίσκεται στη μέση μιας αναγέννησης του ξύλου ως υλικού δόμησης, δημιουργώντας νέα ορόσημα στην κατασκευή ξύλινων κτιρίων που αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς», αναφέρει ο Filip Francati, επικεφαλής αρχιτέκτονας σχεδιασμού του Henning Larsen και συνεχίζει:

«Παρά τα βήματα που έχουν γίνει στη δομική ανάπτυξη, η αισθητική έκφραση όμως δεν έχει συμβαδίσει. Το World of Volvo ήταν μια συναρπαστική ευκαιρία να ξεπεράσουμε τα όρια και ελπίζουμε ότι μπορεί να θέσει ένα νέο πρότυπο για τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ξυλεία στην αρχιτεκτονική».

Το World of Volvo βρίσκεται κατά μήκος του παραποτάμου Mölndalsån, στην περιοχή των περισσότερων εκδηλώσεων του Γκέτεμποργκ εκεί όπου υπάρχουν πολλά μουσεία, πάρκα και χώροι ψυχαγωγίας της πόλης. Η συγκεκριμένη τοποθεσία συνδέεται με έναν χώρο περιπάτου, που ακολουθεί την ανατολική όχθη μέχρι το κέντρο της πόλης του Γκέτεμποργκ. Ένας αριθμός πράσινων και λειτουργικών διασταυρώσεων διαφορετικών τύπων, συνδέει και τις δύο πλευρές του παραποτάμου, επιτρέποντας στους επισκέπτες να κατευθύνονται προς την τοποθεσία όπως θέλουν. Ενώ αυτοί οι σύνδεσμοι προωθούν τη φυσική προσβασιμότητα για περπάτημα και ποδηλασία, αποκαθιστούν επίσης την οικολογική και οπτική συνδεσιμότητα του Mölndalsån.

Στην άλλη πλευρά της τοποθεσίας του World of Volvo περνά ο αυτοκινητόδρομος Ε6, από τον οποίο οι ταξιδιώτες θα δουν με μεγάλη ταχύτητα την κεκλιμένη οροφή του έργου και τις εκθέσεις στο εσωτερικό του. Είτε περνώντας από τα ανατολικά με 80 χλμ./ώρα είτε από τα δυτικά με 5 χλμ./ώρα το κτίριο δεν αποκαλύπτει πλήρως όλους τους χώρους του από μέσα. Εναπόκειται στους επισκέπτες να βρουν το δρόμο τους και να καθορίσουν τη δική τους εμπειρία.

Το έργο του οποίου η κατασκευή έχει ήδη ξεκινήσει, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023 με στόχο να είναι έτοιμο για το κοινό στις αρχές του 2024.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Henning Larsen έχει αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής αρχιτέκτονα σχεδιασμού και τοπίου, καθώς και την παροχή υπηρεσιών εσωτερικού σχεδιασμού. Η πλήρης ομάδα αποτελείται από τους: BRA Bygg, Nordström Kelly Arkitekter, Wiehag GmbH, Lindner Scandinavia AB, Optima Engineering AB, BRA Teknik, BRA Mark.