Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα προκαλέσει σημαντική πίεση στην προμήθεια παλετών και συσκευασιών σε όλη την Ευρώπη

Πηγή: Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστών Ξύλινων Παλετών και Συσκευασιών (FEFPEB)

Χωρίς παλέτες και συσκευασίες, σήμερα στη βιομηχανία και στο εμπόριο, δε μπορεί να διακινηθεί τίποτα!

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 7 Μαρτίου 2022 η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστών Ξύλινων Παλετών και Συσκευασιών (FEFPEB), η σύγκρουση στην Ουκρανία θα προκαλέσει σημαντική πίεση στην προμήθεια παλετών και συσκευασιών σε όλη την Ευρώπη

Η FEFPEB εξέφρασε τη βαθιά της συμπάθεια και την υποστήριξή της για τον λαό της Ουκρανίας και ενημέρωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία αναμένεται να προκαλέσει σημαντική πίεση στην προμήθεια ξύλου και ως εκ τούτου σε παλέτες και συσκευασίες, τις επόμενες εβδομάδες.

Πέρυσι, η Ουκρανία εξήγαγε περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια m3 πριστής ξυλείας από μαλακό ξύλο, σημαντική ποσότητα για ξύλινες παλέτες και συσκευασίες που κατασκευάζονται σε ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Πολωνία. Η χώρα παρήγαγε και εξήγαγε επίσης περίπου 15 εκατομμύρια παλέτες, κυρίως στην Ευρώπη.

Η σοβαρή επιβράδυνση της ουκρανικής οικονομίας και η διακοπή της παραγωγής θα έχουν σοβαρές άμεσες επιπτώσεις σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Γερμανία (οι τρεις πιο παραγωγικοί εισαγωγείς μαλακού ξύλου από την Ουκρανία) και επίσης έμμεσος αντίκτυπος σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την ανισορροπία της αγοράς και την αύξηση του ανταγωνισμού για πιο περιορισμένες προμήθειες ξύλου και ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές.

Εν τω μεταξύ, με τη Ρωσία να εξάγει περίπου 4,5 εκατ. m3 μαλακής ξυλείας στην ΕΕ (με την Εσθονία, τη Γερμανία και τη Φινλανδία τους μεγαλύτερους εισαγωγείς) και τη Λευκορωσία να εξάγει περίπου 3,1 εκατ. m3 (έλατο και πεύκο μαζί), η Ευρώπη θα επηρεαστεί σημαντικά από τις εμπορικές κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί κατά των δύο χωρών – τις οποίες υποστηρίζει η και η FEFPEB.

Ορισμένες χώρες προμηθεύονται έως και το 25% της ξυλείας παλετών και συσκευασίας από τις τρεις (3) χώρες. Οι εναλλακτικές πηγές ξυλείας, συμπεριλαμβανομένης της Σκανδιναβίας, της Γερμανίας και των χωρών της Βαλτικής, μπορούν να καλύψουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του ελλείμματος.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός έχει επίσης διαταραχθεί σοβαρά, αυξάνοντας την τιμή των καυσίμων, με αύξηση της τιμής της βενζίνης άνω του 30% και το κόστος ενός βαρελιού πετρελαίου σήμερα να κυμαίνεται πάνω από τα 110 δολάρια ΗΠΑ. Αυτό, λέει η FEFPEB, θα έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στο κόστος θερμικής επεξεργασίας και ξήρανσης ξυλείας σε κλίβανο σύμφωνα με τα πρότυπα ISPM 15, στη μεταφορά και στο συνολικό κόστος παραγωγής – οδηγώντας αναπόφευκτα σε αυξήσεις των τιμών των προϊόντων.

Οι παραπάνω προκλήσεις προσθέτουν στις υπάρχουσες πιέσεις που προκαλούνται από τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ναυτιλιακή κρίση, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τη χαμηλή διαθεσιμότητα και τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών – συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής έλλειψης χάλυβα για την παραγωγή καρφιών – και γενικά διαταράσσονται οι ροές μεταφορών σε όλο τον κόσμο.

Ο Γενικός Γραμματέας της FEFPEB Fons Ceelaert δήλωσε: «Τα τρομερά γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία είχαν άμεσο αντίκτυπο σε βιομηχανίες κάθε είδους, διαταράσσοντας ζωτικές εμπορικές ροές και μειώνοντας τη διαθεσιμότητα πολλών διαφορετικών υλικών και αγαθών. Οι συνήθεις προμήθειες ξυλείας που απαιτούνται για την παραγωγή και την επισκευή ξύλινων παλετών και συσκευασιών έχουν πληγεί σοβαρά και η διαθεσιμότητα έχει μειωθεί σημαντικά.

«Παράλληλα με τις σημαντικές συνεχιζόμενες διεθνείς προκλήσεις που υπάρχουν ήδη στην αγορά, αναμένουμε να δούμε μια γενική ανοδική τάση στις τιμές όλων των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ξύλου. Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις των ενώσεων-μελών μας σε όλη την Ευρώπη εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουν προμήθειες από τους συνεργάτες τους, προκειμένου να διατηρήσουν τη συνέχεια της παραγωγής παλετών και συσκευασιών.

«Η FEFPEB βρίσκεται σε στενή επαφή με την CEI-Bois και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία έχουμε μοιραστεί τις ηθικές και οικονομικές ανησυχίες μας. Θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με πηγές του κλάδου και θα παρακολουθούμε ενημερωμένες πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν να κρατάμε ενήμερα τα μέλη μας και την αγορά, για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε αυτή τη συνεχιζόμενη κατάσταση».

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο: info@fefpeb.eu και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Ξύλινων Παλετών και Συσκευασιών (FEFPEB)