Η αγορά επίπλων της Κίνας: Γεωγραφική κατανομή της βιομηχανίας και ο ανταγωνισμός της αγοράς

Αφιέρωμα στην αγορά επίπλων της Κίνας:

Γεωγραφική κατανομή της βιομηχανίας επίπλων στην Κίνα

Στην Κίνα υπάρχουν σήμερα 49 ομάδες κατασκευής επίπλων, που γεωγραφικά κατανέμονται στις παρακάτω περιφέρειες:

 1. Στις έξι επαρχίες – περιφέρειες στο Δέλτα του ποταμού Πέρλ (PRD) όπου παρατηρείται σήμερα η υψηλότερη συγκέντρωση της βιομηχανίας επίπλων με την υψηλότερη παραγωγικότητα.
 2. Στις επαρχίες, Fujian, Zhejiang, Jiangsu, Shandong και Σαγκάη, που έχουν και αυτές ένα μεγάλο μερίδιο στην παραγωγή ποιοτικών επίπλων.
 3. Στο Δέλτα του ποταμού Yangtze (YRD), με επικεφαλής τη Σαγκάη, όπου η βιομηχανία επίπλων αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα, έχοντας σήμερα τον υψηλότερο μέσο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.
 4. Στις βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές, με επίκεντρο το Πεκίνο (Beijing), όπου υπάρχουν επίσης αρκετές βιομηχανίες επίπλων με μεγάλη επάρκεια ξυλείας.
 5. Τέλος στις κεντρικές και δυτικές περιοχές, όπου η βιομηχανία επίπλων αξιοποιεί ενεργά τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την αστικοποίηση του πληθυσμού και την πρωτοβουλία της Κίνας Belt and Road.

Η πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) είναι μια παγκόσμια αναπτυξιακή στρατηγική που υιοθετήθηκε από την κινεζική κυβέρνηση με την ανάπτυξη υποδομών και επενδύσεων σε 152 χώρες και διεθνείς οργανισμούς στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Αμερική.
Μερικοί παρατηρητές το βλέπουν ως ώθηση για την κυριαρχία της Κίνας στις παγκόσμιες αγορές, με ένα δίκτυο εμπορίου που έχει επίκεντρο την Κίνα. Το έργο έχει μια στοχευμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2049, η οποία συμπίπτει με την 100η επέτειο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ενόψει του αυξανόμενου κόστους παραγωγής καθώς και άλλων παραγόντων της αγοράς, οι κατασκευαστές επίπλων σχεδιάζουν να μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις τους στην κεντρική και δυτική περιοχή της χώρας, δημιουργώντας μεγάλα βιομηχανικά πάρκα, καθώς και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας

Τα βιομηχανικά πάρκα κατασκευής οικιακών επίπλων, είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού τους, εντοπίζονται κυρίως σε οκτώ κεντρικές και δυτικές επαρχίες, αυτές των Jiangsu, Anhui, Henan, Hebei, Hubei, Sichuan, Yunnan και Shaanxi.

Η ανάπτυξη αυτών των βιομηχανικών πάρκων είναι πολύ σημαντική για την Κίνα, γιατί θα συμβάλει στην εδραίωση και τη βελτίωση της αλυσίδας της βιομηχανίας και στη μείωση της απόστασης από την παραγωγή στην αγορά.

Τα βιομηχανικά πάρκα θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση του κόστους διοικητικής μέριμνας, στην αλλαγή του τρόπου κατανομής της απασχόλησης, στην προώθηση της βιομηχανικής αναδιάρθρωσης που σχεδιάζει η χώρα για τα επόμενα χρόνια, καθώς και στην εξειδικευμένη κατάτμηση και στην βιομηχανική συνεργασία μεταξύ των διαφόρων περιφερειών.

Στην Κίνα υπάρχουν ολόκληρες περιφέρειες καθώς και πόλεις που θεωρούνται εξειδικευμένα κέντρα/βάσεις για την παραγωγή επίπλων συγκεκριμένων κατηγοριών.
Σε πολλά από αυτά τα κέντρα εφαρμόζονται σήμερα όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής καθώς και οι κορυφαίες στρατηγικές μάρκετινγκ. Τα κέντρα αυτά αντικατοπτρίζουν τόσο την εσωτερική αγορά σχετικά με την παραγωγή και την κατανάλωση, όσο και την παγκόσμια εξαγωγική πολιτική των επίπλων της Κίνας. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στις επαρχίες της περιφέρειας Guangdong στο Δέλτα του ποταμού Πέρλ.

Γεωγραφική κατανομή της βιομηχανίας επίπλου στην Κίνα.

Οι πιο εξειδικευμένες περιφερειακές βάσεις παραγωγής επίπλων στην Κίνα.

 • Κέντρα παραγωγής επίπλων από μασίφ ξύλο: Zhuanghe (16), Dalian city (17), Liaoning (18).
 • Κέντρα κατασκευής τραπεζιών και καρεκλών: Ningjin county (14), Shandong (15).
 • Κέντρα κλασικών επίπλων δυτικού στιλ: Yuhuan county (13), Zhejiang (12).
 • Κέντρα κατασκευής καρέκλας και οικιακών επίπλων: Anji county(11), Zhejiang (12).
 • Κέντρα κατασκευής κλασικών επίπλων: Sanxiang (9), Zhongshan city (10), Guangdong (1).
 • Κέντρα κατασκευής επίπλων από rosewood: Guangdong (1), Dayong (2), Zhongshan (3).
 • Μεγάλα κέντρα υλικών επιπλοποιίας: Longjiang (4), Shunde (5), Foshan city (6), Guangdong (1).
 • Κορυφαία κέντρα εξαγωγών επίπλων: Guangdong (1), Dalingshan (7), Dongguan city (8)

Ο ανταγωνισμός της αγοράς 

Οι επιχειρήσεις παραγωγής επίπλων της Κίνας εμφανίζουν ιδιαίτερα μικρή συγκεντρωτικότητα, σε σχέση με τις βιομηχανίες άλλων προϊόντων και οι περισσότερες από αυτές είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους. Ως αποτέλεσμα της χαμηλής συγκέντρωσης της βιομηχανίας, δεν υπάρχει κάποια φίρμα με ισχυρή επιρροή στην αγορά.

Ωστόσο, μετά από χρόνια ανταγωνισμού, έχουν προκύψει ορισμένες επώνυμες επιχειρήσεις μιας συγκεκριμένης κλίμακας και με μεγάλη δύναμη. Παραδείγματα αποτελούν οι εταιρείες QuanU, η Qumei και η Red Apple.

Οι μεγάλες φίρμες επίπλων δεν προσπαθούν να κατακτήσουν τις μεγάλες πόλεις, αλλά μετατοπίζουν σταδιακά την προσοχή τους στην αγορά μικρότερων πόλεων και χωριών.

Επιπροσθέτως, ο γοργός ρυθμός της αστικοποίησης βοήθησε και στην ανάπτυξη του εγχώριου τραπεζο-οικονομικού τομέα των μικρότερων πόλεων και αυτό γιατί η αγορά με πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού καθώς και μεγάλα ονόματα του κλάδου έχουν φτάσει σε επίπεδα κορεσμού στα πολύ μεγάλα αστικά κέντρα.

Βέβαια, ο όγκος της κατανάλωσης στα μικρότερα αστικά κέντρα είναι μεν μικρός, ωστόσο προσφέρει καλύτερα περιθώρια ανάπτυξης.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η βασική στρατηγική μάρκετινγκ να εστιάζεται πλέον στην αξιοποίηση των μεσαίων και των χαμηλών στρωμάτων της αγοράς.

Αρκετές είναι επίσης και οι ξένες βιομηχανίες κατασκευής επίπλων που έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην αγορά της Κίνας.

Η Airland, για παράδειγμα, από το Χονγκ Κονγκ, που ασχολείται με τη κατασκευή στρωμάτων και κλινοσκεπασμάτων έχει εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια τη διανομή ξένων σημάτων όπως της Serta στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ενώ η Ashley Furniture HOMESTORE, μια μεγάλη αμερικανική εταιρία, εμφανίζει ραγδαία επέκταση και στην αγορά της Κίνας με πάνω από 100 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Η διεθνής αλυσίδα λιανικής πώλησης επίπλων IKEA έχει ήδη ανοίξει 27 καταστήματα και σκοπεύει να επιταχύνει το ρυθμό επέκτασης της στην Κίνα αυξάνοντας τον αριθμό των καταστημάτων της σε 34 έως τα τέλη του 2020.

Στην αγορά παιδικών επίπλων οι εγχώριες εταιρίες έχουν τη μερίδα του λέοντος.

Προς το παρόν, ορισμένες δημοφιλείς μάρκες, όπως η Aokok και η Shenzhen Colorlife, έχουν ήδη αναδειχθεί κορυφαίες στην αγορά του παιδικού επίπλου με πάρα πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Ορισμένες, μάλιστα φίρμες κατά την είσοδο τους στην αγορά της ενδοχώρας, προκειμένου να προσελκύσουν την τοπική αγορά, επιλέγουν να χρησιμοποιούν για μεταποίηση, τα τοπικά υλικά καθώς και τις πρώτες ύλες της περιοχής που δραστηριοποιούνται.

Σήμερα η βιομηχανία επίπλων της Κίνας βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αναβάθμισης.

Πολλές επιχειρήσεις στην προσπάθεια να δώσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους, προσπαθούν να αυξήσουν τις τεχνολογικές καινοτομίες ώστε να επιτύχουν χαμηλό κόστος παραγωγής, υψηλή ποιότητα και μεγάλη απόδοση.

Παράλληλα αυξάνεται συνεχώς η τάση για την παραγωγή πράσινων προϊόντων που ο κύκλος ζωής τους, θα συμβάλει θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Αυτό εκτιμάται πως θα διατηρήσει την βιομηχανία επίπλων σε ανοδική τροχιά και τα επόμενα χρόνια.


Αφιέρωμα στην αγορά επίπλων της Κίνας:
Προηγούμενο: Μέρος 3ο: Οι κυριότερες κατηγορίες επίπλων στην Κίνα
Επόμενο: Μέρος 5ο: Τα κανάλια πωλήσεων των επίπλων στην Κίνα