Αφιέρωμα στην αγορά επίπλων της Κίνας:
- Μέρος 1ο: Γενικά στοιχεία για την Κίνα
- Μέρος 2ο: Γενική επισκόπηση της αγοράς, οι ομάδες και οι τάσεις των καταναλωτών
- Μέρος 3ο: Οι κυριότερες κατηγορίες επίπλων στην Κίνα
- Μέρος 4ο: Γεωγραφική κατανομή της βιομηχανίας και ο ανταγωνισμός της αγοράς
- Μέρος 5ο: Τα κανάλια πωλήσεων των επίπλων στην Κίνα
- Μέρος 6ο: Κανονισμοί εισαγωγών και τα πρότυπα που ισχύουν σήμερα στην Κίνα
Τα κανάλια πωλήσεων των επίπλων στην Κίνα
Μέχρι σήμερα οι παραδοσιακές επιχειρήσεις επίπλων στην Κίνα συνήθως πωλούσαν τα προϊόντα τους, κυρίως με τρεις τρόπους:
- Αποστολή μέσω διανομέων σε διάφορους χώρους.
- Ενοικίαση χώρων σε διάφορα μέρη και πώληση των προϊόντων τους από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
- Την προβολή και πώληση των προϊόντων τους μέσω μεγάλων πολυκαταστημάτων επίπλων.
Σήμερα όμως που η ταχεία εξέλιξη του διαδικτύου, έδωσε αλματώδη ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το online shopping, γίνεται όλο και πιο δημοφιλές μέσο πωλήσεων στην Κίνα.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια οι υπεραγορές επίπλων αναπτύσσονται επίσης με πολύ μεγάλη ταχύτητα.
Για τον λόγο αυτό στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν εμφανιστεί αρκετά εξειδικευμένα καταστήματα και αλυσίδες καταστημάτων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και επίσης μεγάλη επιρροή.
Τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο κανάλι μέσω του οποίου οι καταναλωτές, αποκτούν πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα επίπλων.
Πολλές από τις υπεραγορές αυτές τις έχουν δημιουργήσει ολόκληρες αλυσίδες πώλησης σε διάφορες πόλεις της χώρας. Παράλληλα υπάρχουν πολλές υπεραγορές που συγκεντρώνουν διαφόρους τύπους καταστημάτων, καθώς και γενικά καταστήματα εμπορευμάτων, τα οποία πωλούν όχι μόνο έπιπλα, αλλά και άλλα οικιακά είδη, μέχρι και οικοδομικά υλικά. Αρκετές από αυτές τις αλυσίδες, λειτουργούν μάλιστα και ως καταστήματα γενικού εμπορίου.
Παράδειγμα η εταιρεία Red Star Macalline που θεωρείται το ΙΚΕΑ της Κίνας και ο κορυφαίος ηγέτης στο διαδίκτυο.
Από τις 30 Ιουνίου 2018, το Red Star Macalline διαθέτει 25 αυτόνομα εμπορικά κέντρα (20 ιδιόκτητα και 5 μισθωμένα), με συνολική έκταση κτιρίων περίπου 2.599.500 τετρ. μέτρων.
Τα διάφορα κανάλια πωλήσεων επίπλων στην Κίνα διαφέρουν και εστιάζουν σε εντελώς διαφορετικό κοινό. Για παράδειγμα, τα μεγάλα πολυκαταστήματα επίπλων προσφέρουν κυρίως έπιπλα σπιτιού αλλά και έπιπλα γραφείου.
Τα εξειδικευμένα επίσης καταστήματα πωλούν γενικά τα δικά τους προϊόντα, με τα περισσότερα από αυτά να ανοίγουν από τις μεγαλύτερες εγχώριες παραγωγικές επιχειρήσεις.
Αυτός ο τρόπος πωλήσεων φαίνεται να υιοθετείται συχνά από τις ξένες εταιρείες κατασκευής και πώλησης επίπλων όπως η σουηδική IKEA, που είναι η πρώτη ξένη εταιρία που άνοιξε εξειδικευμένα καταστήματα στην ενδοχώρα.
Ορισμένες αλυσίδες πολυκαταστημάτων δημιούργησαν ολόκληρες συνοικίες με καταστήματα που έχουν σαν στόχο να φέρουν το έπιπλο στην καθημερινότητα των καταναλωτών και να προσελκύσουν ηχηρά ονόματα από ξένες εταιρίες καθώς και να δημιουργήσουν καταστήματα με εγχώρια προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να βελτιώσουν, και μάλιστα πολύ πετυχημένα, τόσο την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας τους, όσο και να επιτύχουν τις περισσότερες φορές αύξηση των πωλήσεων τους.
Ένα μοντέλο ηλεκτρονικού εμπορίου που κερδίζει επίσης δημοτικότητα στην αγορά επίπλων της Κίνας, είναι το O2O (Online-to-Offline). Το O2O αναφέρεται στη σύνδεση των online πωλήσεων και του μάρκετινγκ με τη offline λειτουργία και την κατανάλωση.
Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τύποι φορέων ηλεκτρονικού εμπορίου O2O στην ενδοχώρα και το μοντέλο αυτό στην πράξη μπορεί να έχει διάφορες μορφές.
Η QuMei (QM) αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχείρησης κατασκευής επίπλων και φορέα ηλεκτρονικού εμπορίου που εφαρμόζει το μοντέλο O2O. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την ιστοσελίδα της ως πλατφόρμα πωλήσεων, προβάλλοντας φωτογραφίες διαφόρων προϊόντων της και στη συνέχεια οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν και να δουν από κοντά τα προϊόντα σε κάποιο κατάστημα της και μετά να το παραγγείλουν ηλεκτρονικά.
Με το μοντέλο O2O οι εταιρίες έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν την στρατηγική μάρκετινγκ που θέλουν, αλλά και να ενισχύουν τις πωλήσεις των προϊόντων τους σε χρόνο ρεκόρ, επιτυγχάνοντας έτσι να έχουν ρευστότητα αλλά και μείωση του όγκου των αποθεμάτων τους.
Αφιέρωμα στην αγορά επίπλων της Κίνας:
Προηγούμενο: Μέρος 4ο: Γεωγραφική κατανομή της βιομηχανίας και ο ανταγωνισμός της αγοράς
Επόμενο: Μέρος 6ο: Κανονισμοί εισαγωγών και τα πρότυπα που ισχύουν σήμερα στην Κίνα